Το ζωικό βασίλειο είναι γεμάτο θανατηφόρα «όπλα».

Τα δόντια ενός λιονταριού μπορούν να σκίσουν τη σάρκα ανθρώπου, οι κροταλίες – αφού δαγκώσουν – μπορούν να εισάγουν τοξίνες στην κυκλοφορία του αίματος και οι ιπποπόταμοι μπορούν να σκοτώσουν με τα πανίσχυρα σαγόνια τους.

Αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα θανατηφόρων πλασμάτων όπως αναφέρει δημοσίευμα του livescience.

Ποιο ζώο όμως σκοτώνει τους περισσότερους ανθρώπους;

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το πιο θανατηφόρο ζώο στον κόσμο είναι το κουνούπι, το οποίο σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, σκοτώνει 500.000 έως περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους ετησίως.

Ο κύριος λόγος που τα κουνούπια είναι τόσο θανατηφόρα; Είναι φορέας ασθενειών, ιδίως της ελονοσίας.

Τι είναι η ελονοσία

Η ελονοσία προκαλείται από παρασιτικούς μονοκύτταρους οργανισμούς του γένους Plasmodium, που μεταφέρονται από άτομο σε άτομο από τα κουνούπια Anopheles.

Ενώ η ασθένεια είναι σπάνια στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, είναι συχνή σε μέρη της Αφρικής, της νότιας Ασίας και της Νότιας Αμερικής, σύμφωνα με το Our World in Data.

Παγκοσμίως, η ελονοσία προκάλεσε περίπου 619.000 θανάτους το 2021, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Η ασθένεια είναι θεραπεύσιμη με υγειονομική περίθαλψη. Αλλά για τα άτομα υψηλού κινδύνου – όπως τα μικρά παιδιά, οι έγκυες και τα άτομα με ανοσολογικές ανεπάρκειες, όπως το HIV/AIDS – η ελονοσία μπορεί να είναι πολύ σοβαρή.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περίπου το 80% όλων των θανάτων από ελονοσία στην Αφρική αφορά παιδιά κάτω των 5 ετών.

Τα κουνούπια μεταδίδουν επίσης μια σειρά άλλων ασθενειών, όπως ο δάγκειος πυρετός, η τσουγκούνια, ο ιός του Δυτικού Νείλου, ο ιός Ζίκα και η παρασιτική λοίμωξη λεμφική φιλαρίαση.

Γιατί λοιπόν τα κουνούπια μεταδίδουν τόσο εύκολα ασθένειες

Πρώτον, τα θηλυκά κουνούπια τρέφονται με αίμα, πράγμα που σημαίνει ότι μεταφέρουν πολύ εύκολα παθογόνους μικροοργανισμούς από την κυκλοφορία του αίματος ενός ατόμου σε ένα άλλο, σημείωσε ο LaDeau.

Είναι επίσης μικρά και φτερωτά, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να εξαπλωθούν εύκολα και να τσιμπήσουν ανθρώπους χωρίς να γίνουν αντιληπτά.

Έπειτα, υπάρχει και το γεγονός ότι μοιραζόμαστε ένα οικοσύστημα και πόρους. Τα κουνούπια βασίζονται στο νερό για να αναπαραχθούν, όπως ακριβώς και οι άνθρωποι βασίζονται στο νερό για να ζήσουν, πράγμα που σημαίνει ότι τείνουμε να ζούμε στα ίδια μέρη.

Ωστόσο, οι προσπάθειες για τη δημόσια υγεία κατά των ασθενειών που μεταδίδονται από κουνούπια αντιμετωπίζουν μια δύσκολη μάχη υπό την κλιματική αλλαγή.

Καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται, οι ασθένειες αυτές θα μπορούσαν να αρχίσουν να εξαπλώνονται σε νέες περιοχές, εάν τα τοπικά περιβάλλοντα αρχίσουν να γίνονται πιο φιλόξενα για αυτά τα παθογόνα και τα κουνούπια που τα μεταφέρουν, δήλωσε στο Live Science ο Andy MacDonald, οικολόγος ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στη Σάντα Μπάρμπαρα.

Τα κουνούπια, ωστόσο, δεν είναι τα μόνα εξαιρετικά θανατηφόρα ζώα στον πλανήτη μας.

Τα φίδια σκοτώνουν μεταξύ 81.000 και 138.000 ανθρώπους κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, γεγονός που τα καθιστά ένα από τα πιο θανατηφόρα ζώα για τον άνθρωπο.

Και η λύσσα, μια ασθένεια που μεταδίδεται από δάγκωμα με μολυσμένο θηλαστικό (συχνά σκύλος), σκοτώνει περίπου 59.000 ανθρώπους κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Πηγή: dikaiologitikaΠηγή