Με πυρετώδεις συναλλαγές και εντυπωσιακό τζίρο συνεχίζεται η ανοδική πορεία του ΧΑ, που καταγράφει φέτος τις υψηλότερες επιδόσεις από όλες τις ευρωπαϊκές αγορές, προσελκύοντας το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτικών χαρτοφυλακίων, ενώ επιταχύνεται η εισροή εγχώριου αποταμιευτικού χρήματος.

Μετοχές αξίας 66 εκατ. ευρώ έχουν αλλάξει χέρια σε 4 ώρες συνεδρίασης, ενώ το αγοραστικό ενδιαφέρον διαχέεται σε μεγάλη γκάμα μετοχών, φέρνοντας στο προσκήνιο εταιρείες της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης που είχαν μείνει πολύ καιρό στο περιθώριο.

Καταλύτες διαμόρφωσης θετικού κλίματος και προσδοκιών οι επιχειρηματικές εξελίξεις, τα deals εξαγορών και τα στοιχεία για τις οικονομικές επιδόσεις των εισηγμένων. Τα στοιχεία αυτά έδωσαν τις προηγούμενες μέρες τη δυνατότητα στο ΧΑ να αυτονομηθεί σε σημαντικό βαθμό από την πορεία των μεγάλων διεθνών αγορών.

Σήμερα  τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται ανοδικά (DAX και CAC40 +1,35%, FT100 +0,90%), με θετική επίδραση στο ΧΑ..

Υποστηρικτικά λειτουργούν και οι αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης, όπου το κλίμα βελτιώνεται, οι τιμές ανεβαίνουν και οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων – συμπεριλαμβανομένου του ελληνικού – υποχωρούν κατιά 9-10 μονάδες

 Μετοχές και δείκτες

 Στο ΧΑ ο ΓΔ σημειώνει καθημερινά νέα ρεκόρ 8ετίας, αλλά ο κίνδυνος διόρθωσης ελλοχεύει. Αναλυτές εκτιμούν ότι μία “αποθέρμανση” της αγορές θα ανανέωνε την ανοδική δυναμική της, δίνοντας δυνατότητες νέων τοποθετήσεων σε χαρτοφυλάκια που βρίσκονται εκτός, ή θέλουν να ενισχύσουν τις θέσεις τους..

Σήμερα ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ένα ακόμη ρεκόρ στις 1.072,96 μονάδες (+0,80%). Τώρα βρίσκεται στις 1.071,8 με κέρδη 0,70%. .

.Ανοδο 1% σημειώνει ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, κινούμενος στις 2.614 μονάδες. Στο +0,32% ο δείκτης των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε με απώλειες, γράφοντας χαμηλό -1,19%. Ανακάμπτοντας πήγε +0,98%. Τώρα κερδίζει 0,73%. Προηγείται και σήμερα η Attica Bank, με +19%. Ακολουθούν Εθνική +3,8%, Alpha +0,4%. Στο κόκκινο Τρ. Ελλάδος -0,8%. Πειραιώς και Eurobank -0,6%.

Αξιόλογα κέρδη στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips του FTASE25. Τις καλύτερες επιδόσεις σημειώνουν: Jumbo +6% – λόγω αναγγελίας διανομής έκτακτου μερίσματος – ΔΕΗ +2,9%, Βιοχάλκο +2,4%, Aegean +1,9%,ΤΕΝΕΡΓΑ +1,2%, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ +1%, Motor Oil +0,8%

 Στον αντίποδα Σαράντης -1%, Coca-Cola, ΕΥΔΑΠ, Autohellas και Lamda -0,8%,


sofokleousin.gr