Είναι χτισμένη πάνω σε επτά λόφους, μέσα σε ένα καταπράσινο δάσος από έλατα και πλατάνια και τον χειμώνα φοράει μόνιμα το λευκό της φόρεμα ξελογιάζοντας τους καλεσμένους της.
Η Επτάλοφος, γνωστή και με την παλαιότερη ονομασία Αγόριανη, απέχει από την Άμφισσα 58 περίπου χιλιόμετρα και είναι χτισμένη σε υψόμετρο από 850 έως 940 μέτρα στις βορειοανατολικές πλαγιές του Παρνασσού. Θεωρείται ένα από τα ομορφότερα χωριά όχι μόνον της Ρούμελης μα και ολόκληρης της Ελλάδας.
Πρόκειται για έναν πανέμορφο ορεινό οικισμό που στην κεντρική του πλατεία συγκεντρώνεται ολόκληρη η ζωή του χωριού. Εστιατόρια, καφέ, μαγαζάκια με τουριστικά είδη και βέβαια το σήμα κατατεθέν της, ο μικρός καταρράκτης της Αγόριανης, βρίσκονται εκεί, ανταμώνοντας ντόπιους και επισκέπτες, που δεν είναι λίγοι, κάθε άλλο…
Οι περισσότεροι ξεγλιστρούν από την πολύβουη Αράχωβα, αναζητώντας ένα ήρεμο μέρος με παραδοσιακό φαγητό, είτε απλά για μια μικρή βόλτα ή ακόμα και για διανυκτέρευση. Για τον λόγο αυτό, συν το γεγονός της κοντινής της απόστασης με το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού, η Αγόριανη γνωρίζει μια μεγάλη τουριστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και όχι άδικα.
Η πραγματικότητα είναι πως η προνομιακή της θέση μέσα στο ελατόδασος και η συνηθισμένη χιονόστρωση μέσα στον οικισμό φέρνουν στον νου εικόνες παραμυθιού.
Ο μικρός καταρράκτης της Αγόριανης με τα τρεχούμενα νερά και την απαράμιλλη φυσική του ομορφιά, ρέει στο κέντρο του χωριού και είναι τόσο εύκολα προσβάσιμος σε μικρούς και μεγάλους. Άλλωστε η διαδρομή για να τον συναντήσει κανείς ξεκινάει μέσα από την κεντρική πλατεία του χωριού και διαρκεί ελάχιστα λεπτά.
Στη μέση δε της πλατείας, όλα ανεξαιρέτως τα μαγαζιά τοποθετούν τα τραπεζάκια τους, όπου τις ημέρες με ήλιο, ασχέτως εάν δίπλα τους το χιόνι σχηματίζει βουνά, γίνονται ανάρπαστα. Πάνω τους όλα τα καλούδια του χωριού… κότσι με μακαρόνια, παιδάκια, μπριζόλες, λουκάνικα, μανιταρόσουπες, πίτες, γλυκά, καφέδες και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε…
Όμως δεν πρέπει να μείνει κανείς μονάχα στην πλατεία… Μια μικρή βόλτα στα στενά σοκάκια της Αγόριανης αρκεί για να ολοκληρωθεί στα μάτια του η μαγική εικόνα ενός χωριού, που μπορεί στο παρελθόν να πέρασε πολλά, όμως στις μέρες μας έχει καταφέρει να κερδίσει τον θαυμασμό και τον σεβασμό όλων…
Για την ιστορία, το χωριό υπέστη μεγάλες καταστροφές στη διάρκεια της Κατοχής από Γερμανούς κατακτητές, οι οποίοι τον Οκτώβριο του 1943 το έκαψαν σχεδόν ολοσχερώς, ως αντίποινα για τη δράση ανταρτών στην περιοχή. Από τα 184 συνολικά σπίτια του χωριού καταστράφηκαν τα 146

Για άρθρα που αναδημοσιεύονται και αναγράφεται η πηγή τους δεν φέρουμε καμμία ευθύνη, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.



agrinio24.gr