«Τίποτα άλλο δε θα δοθεί – Δε θα ανεχθούμε καταλήψεις δρόμων με τρακτέρ»

«Αγαπάμε τους αγρότες, θέλουμε το καλό τους, θέλουμε να συνεργαστούμε μαζί τους, να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και των εξαγωγικών προϊόντων γιατί πιστεύουμε ότι είναι μεγάλο κομμάτι της ελληνικής οικονομίας», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Λοβέρδος.

«Ό,τι ήταν δυνατό να δοθεί, δόθηκε. Δεν μπορούμε να παίξουμε με τα δημοσιονομικά της χώρας και το μέλλον της οικονομίας. Ό,τι μπορούσε να γίνει με το ρεύμα και με το πετρέλαιο κίνησης γίνεται. Σε ό,τι αφορά τα δίκαια παράπονα που είχαν με την ΚΑΠ εκεί έγιναν οι αλλαγές (…) και σε ό,τι αφορά τις επιδοτήσεις εμείς κρατήσαμε, παρά τις αλλαγές της ΚΑΠ, στο επίπεδο που ήταν και πριν. Οι ενισχύσεις στους αγρότες μέσω του ΕΛΓΑ, τώρα μέσω του ΟΠΕΚΑ μέχρι τον Μάιο θα έχουν δοθεί όλες οι επιδοτήσεις. Σε όλα τα επίπεδα που πρέπει να γίνουν και μπορούν να γίνουν, έγιναν».

Όπως λέει ο ίδιος:

«Εκεί που υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα, αυτό αλλάζει τα δεδομένα φέτος, είναι η τραγωδία που υφίσταται η Θεσσαλία. Εκεί είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα το οποίο δεν αφορά μόνο τους αγρότες, αλλά όλους τους κατοίκους της περιοχής. Ό,τι και να πουν οι Θεσσαλοί έχουν δίκιο, υπέστησαν μια μεγάλη καταστροφή. Γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό να γίνει, μπορεί να έχουν γίνει κάποιες καθυστερήσεις και μικρολάθη αλλά η κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι πέφτουμε με πολύ μεγάλο ζήλο στο πώς μπορούμε να διορθώσουμε την κατάσταση. Δεν μπορεί να γίνει με μαγικό τρόπο».

Ωστόσο, τονίζει πως καταλήψεις δρόμων με τρακτέρ δε θα γίνουν ανεκτές.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πραγματικότητα πολύ δύσκολη για τους αγρότες. Είναι σαφές ότι κάποιοι θέλουν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και κάποιοι δε θέλουν. Μπορώ να πω μετά βεβαιότητος ότι ξύσαμε τον πάτο του βαρελιού, τίποτα άλλο δεν πρόκειται να δοθεί, δεν μπορεί να δοθεί. Είμαστε κοντά στους αγρότες, εχθρός μας είναι τα προβλήματά τους, αλλά σε καμία περίπτωση, και το λέω μετά λόγου γνώσεως, δε θα ανεχθούμε καταλήψεις δρόμων με τρακτέρ».

«Διαπραγμάτευση που θυμίζει ‘χαρτοπαικτική’ σχέση»

«Με μαγικό τρόπο, τα δημόσια οικονομικά, η ελληνική οικονομία έχει απωλέσει ετήσια έσοδα 680 εκατ. ευρώ τον χρόνο από την πώληση του μεριδίου του ‘Ελευθέριος Βενιζέλος’ πριν από λίγες εβδομάδες στους Καναδούς συνταξιούχους. Είναι ένα νούμερο που δεν αμφισβητείται (…) 680 εκατ. μείον για τα δημόσια οικονομικά, μια πρώτη πηγή χρηματοδότησης για την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες», λέει από την πλευρά του, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης.

«Το 0,7 που θέτουν αφήνει περιθώρια και κέρδους στις εταιρείες ενέργειας που τόσο έχουν πολύ ευνοηθεί τα τελευταία χρόνια από την κυβέρνηση σε σχέση με το κόστος της ενέργειας. Αυτά είναι δύο στοιχεία πρακτικά που δείχνουν ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση».

Σύμφωνα με τον ίδιο:

«Είναι μια διαπραγμάτευση που θυμίζει περισσότερο ‘χαρτοπαικτική’ σχέση γιατί πραγματικά δε θέλουν αυτοί οι άνθρωποι να είναι ελεύθεροι και αναπόσπαστοι στα χωράφια. Στο 0,7 ήδη περιέχεται κέρδος για την κιλοβατώρα για τις ενεργειακές εταιρείες. Το 0,14 και το 0,17 που είχε φτάσει, εντάσσεται στην ανοχή της αισχροκέρδειας που συνεχίζεται για 31 μήνες. 31 μήνες η χώρα, για όλους μας, στέκεται απαθής ως κυβέρνηση στο να αντιμετωπίσει στη ρίζα τα προβλήματα που υπάρχουν».

«Κανένας σχεδιασμός για εθνική αγροτική πολιτική»

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Απόστολος Πάνας, υπογραμμίζει:

«Κάποιος ο οποίος παρακολουθούσε τα αγροτικά θέματα την τελευταία 4ετια, δεν του φαίνεται περίεργο αυτό που συμβαίνει αυτήν την στιγμή, δηλαδή οι κινητοποιήσεις των αγροτών. Δυστυχώς, έχοντας περάσει τέσσερις υπουργοί τα τελευταία χρόνια από το από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν υπήρχαν δύο βασικά θέματα».

»Πρώτον κανένας σχεδιασμός για μια εθνική αγροτική πολιτική σε σχέση με την παραγωγική διαδικασία της χώρας και δεύτερον τα βασικά ζητήματα καθημερινότητας τα οποία είχαν σχέση και με το ευρωπαϊκό περιβάλλον, μείωσης του κόστους παραγωγής, ενεργειακά προβλήματα, μετακλητοί εργάτες γης. Ουδέποτε, αφήνω τον πρώτο χρόνο, δεν υπήρξε καμία πολιτική βούληση και μέριμνα της κυβέρνησης να ασχοληθεί με αυτά τα πράγματα», συμπληρώνει.

«Ερχόμαστε την τελευταία στιγμή να προσπαθεί η κυβέρνηση να θεσπίσει άρον άρον μέτρα, λέγοντας ότι ξύνει τον πάτο του βαρελιού, μια έκφραση που δε μας εκφράζει γιατί για εμάς ο αγροτικός τομέας είναι ο πρώτος που αυτήν την στιγμή πρέπει να δούμε στην παραγωγική διαδικασία της χώρας, και φέρνει κάποια μέτρα. Τα μέτρα αυτά είναι αδύνατον την στιγμή την οποία γίνονται και με τον τρόπο τον οποίο παρουσιάζονται αλλά και πρακτικά και τεχνικά, να ικανοποιήσουν τους αγρότες», καταλήγει.

«Ήταν καλό το αποτέλεσμα για το ρεύμα»

«Ο αγροτικός χώρος δεν είναι ούτε για πολιτική ούτε για αντιπολίτευση», λέει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου, Διαμαντής Διαμαντόπουλος.

«Θα πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι έχουν αποτύχει στο θέμα του να αντιμετωπίσουν το αγροτικό ζήτημα. Δεν υπήρξε ποτέ καμία αγροτική πολιτική από καμία κυβέρνηση. Αυτό το καταδικάζουμε και κάθε φορά βρίσκουμε χώρο, όταν γίνονται κινητοποιήσεις, να γίνονται είτε πολιτικές συζητήσεις είτε αντιπολιτευτικές κραυγές με το σκεπτικό να εκμεταλλευτούν τον αγροτικό κόσμο».

Όπως ο ίδιος σημειώνει:

«Εχθές έγινε μία συζήτηση στο Μαξίμου. Εμείς αυτό που θα κάνουμε και είμαστε υποχρεωμένοι να τα μεταφέρουμε στους αγρότες στα μπλόκα όπου εκεί θα γίνουν γενικές συνελεύσεις και οι αγρότες θα βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Όσον αφορά για το ρεύμα, η μείωση της κιλοβατώρας σε ένα σταθερό τιμολόγιο στα 9,3 λεπτά έως 11 λεπτά, αναλόγως σε ποια κατηγορία ανήκει ο καθένας, νομίζω ότι είναι σε πολύ καλή κατεύθυνση, από το 0,165 που είχαμε το 2023. Νομίζω είναι πάρα πολύ καλό.

»Από εκεί και πέρα το θέμα του πετρελαίου νομίζω εξαντλήθηκε και προσπαθήσαμε να πιέσουμε όσο γίνεται περισσότερο. Έχουμε το αρνητικό ότι αυτήν την στιγμή δεν μπορούμε να συζητάμε για φέτος, για το 2024, για αγροτικό πετρέλαιο. Πάμε πάλι στη λύση, στο να επιστραφεί το πετρέλαιο όπως γινόταν τόσα χρόνια (…) με έναν λανθασμένο τρόπο και μια αναχρονιστική κατάσταση η οποία είναι η οριζοντίωση και το δίνουμε άστοχα σε οποιονδήποτε».

«Το ρεύμα, μας έχει δώσει καλύτερη τιμή, πιστεύω ότι ήταν καλό το αποτέλεσμα για το ρεύμα, αλλά αυτό θα το κρίνουν οι αγρότες», καταλήγει.



megatv.com