Αιχμές προς τον Αλέξη Τσίπρα και το νέο κόμμα τους αφήνει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης, υποστηρίζοντας ότι η στάση της ΕΛΑΣ (Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης) απέναντι στις προεκλογικές συμπράξεις δεν συνάδει με τη λογική που είχε υπηρετήσει ο πρώην πρωθυπουργός την περίοδο της απλής αναλογικής, την ώρα που η Κουμουνδούρου αναζητεί τον δικό της βηματισμό προς τις εκλογές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως προκύπτει από την παρέμβαση του Χρήστου Γιαννούλη, δεν προτίθεται να κλείσει την πόρτα των συνεργασιών, παρά την κατηγορηματική άρνηση της ΕΛΑΣ (Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης). Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος υπενθύμισε, ουσιαστικά, ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε επενδύσει πολιτικά στην ανάγκη προοδευτικών συγκλίσεων, ενώ πλέον, ενόψει εκλογών, το νέο τοπίο στην Κεντροαριστερά δείχνει περισσότερο κατακερματισμένο παρά ενωτικό.
Μιλώντας τη Δευτέρα (29.06.2026) στον Real FM, ο Χρήστος Γιαννούλης χαρακτήρισε «υπερβολική» την κατηγορηματική άρνηση της ΕΛΑΣ για κάθε προεκλογική συνεργασία, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια στάση έρχεται σε αντίθεση με τη λογική των προοδευτικών συνεργασιών που είχε υποστηρίξει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας με την απλή αναλογική.
«Ισχυρότερο αποτέλεσμα με ευρύτερη συμπαράταξη»
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι μια ευρύτερη προοδευτική συμπαράταξη, με σεβασμό στην αυτοτέλεια κάθε πολιτικού φορέα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ισχυρότερο εκλογικό αποτέλεσμα και σε μεγαλύτερες πιθανότητες πολιτικής αλλαγής.
Η τοποθέτηση αυτή έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία, καθώς έρχεται σε μια περίοδο όπου οι σχέσεις ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το νέο εγχείρημα του Αλέξη Τσίπρα κινούνται σε λεπτές ισορροπίες. Από τη μία, η Κουμουνδούρου δεν θέλει να εμφανιστεί ως ουρά της ΕΛΑΣ. Από την άλλη, γνωρίζει ότι ο κατακερματισμός του προοδευτικού χώρου μπορεί να αποδειχθεί εκλογικά ακριβός.
«Τα κόμματα κρίνονται από τους πολίτες»
Αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις, ο Χρήστος Γιαννούλης σημείωσε ότι «τα κόμματα κρίνονται από τους πολίτες και όχι από τις δημοσκοπήσεις», στέλνοντας μήνυμα ότι τα σημερινά ποσοστά δεν προδικάζουν το αποτέλεσμα της κάλπης.
«Τα σημερινά ποσοστά δεν προδικάζουν το εκλογικό αποτέλεσμα», ανέφερε, επιχειρώντας να κρατήσει ανοιχτό το πολιτικό παιχνίδι για τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά το βαρύ κλίμα που έχει διαμορφωθεί στον χώρο της αντιπολίτευσης.
«Η κάθοδος στις εκλογές είναι μονόδρομος»
Για το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, ο Χρήστος Γιαννούλης υπογράμμισε ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί από τα συλλογικά όργανα του κόμματος. Ωστόσο, κατέστησε σαφή την προσωπική του θέση.
«Με βάση τα νέα δεδομένα, η κάθοδος στις εκλογές είναι μονόδρομος», είπε χαρακτηριστικά, δείχνοντας ότι, παρά τις εσωτερικές δυσκολίες και την πίεση που ασκεί η ΕΛΑΣ, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αυτοεξαιρεθεί από την εκλογική μάχη.
Τόνισε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να επιδιώξει συνεργασίες «με πρόσωπα και συλλογικότητες του προοδευτικού χώρου». Πρόκειται για μια διατύπωση που αφήνει ανοιχτά παράθυρα, αλλά όχι λευκές επιταγές.






