Οι ευρυαγγείες και οι κιρσοί των κάτω άκρων αποτελούν δύο συχνές καταστάσεις που οφείλονται σε ανεπάρκεια των φλεβικών βαλβίδων και αποτελούν μια συνήθη πηγή δυσφορίας για τους ασθενείς. Οι ευρυαγγείες συνήθως δεν δίνουν συμπτώματα, παρά ενοχλούν κυρίως αισθητικά τους ασθενείς, ενώ οι κιρσοί, εκτός από την αισθητική ενόχληση, προκαλούν συχνά πόνο, κούραση, κάψιμο στα πόδια, με τις πιο ακραίες επιπλοκές να περιλαμβάνουν φλεβική ανεπάρκεια. Το μόνο σίγουρο είναι πως η καθυστέρηση στην αναζήτηση και λήψη θεραπείας μπορεί να επιβαρύνει αισθητά την καθημερινότητα αυτού που νοσεί.

Στις μέρες μας, η Αισθητική Φλεβολογία έχει την λύση, καθώς μπορεί να προσφέρει ταυτόχρονη ανακούφιση από τα συμπτώματα και καλλωπισμό των άκρων, με εύκολο, ανώδυνο και εξαιρετικά προσεγγίσιμο οικονομικά τρόπο. Οι νέες θεραπείες αυτής της ειδικότητας έχουν πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα, προκαλούν πολύ λιγότερες εκχυμώσεις και με σχεδόν καθόλου μετεγχειρητικό μπορούμε εύκολα, γρήγορα και ανώδυνα να απαλλαγούμε από τις παθήσεις αυτές και να αποκτήσουμε τα πόδια που πάντα ονειρευόμασταν.

Τι είναι οι ευρυαγγείεςκαι ποια τα συμπτώματά τους;

Υπάρχει μία κατηγορία γυναικών κυρίως, και σπανιότερα ανδρών, που εμφανίζουν στα πόδια ή ακόμα και στο πρόσωπο πολλαπλές συρρέουσες λεπτές νηματοειδείς φλέβες. Αυτές οι εξαιρετικά επιφανειακές φλέβες, που όταν είναι πολλές μαζί δίνουν στο δέρμα μια ερυθρή χροιά, ονομάζονται ευρυαγγείες. Και μπορεί για τους άντρες αισθητικά το πρόβλημα να είναι ανεκτό, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις καλύπτεται από την τριχοφυΐα, για τις περισσότερες γυναίκες όμως, είναι μια μη αποδεκτή κατάσταση, καθώς επηρεάζει σημαντικά την αυτοεκτίμηση και την ψυχολογία τους, δύναται να καθορίσει τις συμπεριφορές τους (επιλογές ντυσίματος, φόβος έκθεσης των προβληματικών σημείων του σώματος στην παραλία, κ.λπ.) και γενικότερα, έχει σημαντική επίπτωση στην ποιότητα ζωής των ασθενών.

Ανεξάρτητα όμως, από το αισθητικό κομμάτι, αρκετοί ασθενείς βιώνουν ενοχλητικά συμπτώματα. Πολλοί από τους ασθενείς που προσέρχονται στο ιατρείο, παραπονιούνται για πόνο, κράμπες ιδιαίτερα το βράδυ, νιώθουν βάρος, κούραση, κάψιμο ή φαγούρα στα κάτω άκρα. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται κληρονομικά σε οικογένειες, επιδεινώνεται σε εργασία με παρατεταμένη ορθοστασία ή μετά από εγκυμοσύνη ή έντονη άθληση.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι ασθενείς με ευρυαγγείες, αναζητούν την αντιμετώπιση του προβλήματος, απευθυνόμενοι στους ειδικούς.

Η αντιμετώπιση της φλεβίτιδας

Οι φλέβες, ανάλογα, με την διάμετρό τους χωρίζονται σε δύο ομάδες.Η πρώτη ομάδα με διάμετρο από 7 χιλιοστά και άνω θεωρούνται φλέβες που τροφοδοτούν όλες τις άλλες μικροσκοπικές.Η δεύτερη ομάδα είναι οι συρρέουσες πολύ λεπτές με διάμετρο από 1-6 χιλιοστά

Πρώτα εξαφανίζουμε τις φλέβες της πρώτης ομάδας με σκληροθεραπεία, η οποία είναι έγχυση χημικής συγκολλητικής ουσίας μέσα στον αυλό της φλέβας και στην συνέχεια δένουμε με ελαστικό επίδεσμο για 48 ώρες.

Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό στο 85% των περιπτώσεων. Οι φλέβες εξαφανίζονται, το πόδι είναι πιο ελαφρύ.

Στη συνέχεια στην δεύτερη κατηγορία φλεβών εφαρμόζουμε RF ραδιοσυχνότητες στα 4 MHZ με παλμικά κύματα σε όλο το μήκος της φλέβας ανά 0,5-1 εκατοστό. Η εφαρμογή των ραδιοσυχνοτήτων γίνεται αναίμακτα και ανώδυνα. Η ραδιοσυχνότητα περνάει το δέρμα χωρίς να το επηρεάζει και προκαλεί στο φλεβίδιο θερμικό σοκ και το καταστρέφει. Η μέθοδος δεν απαιτεί περίδεση, γίνεται όλες τις περιόδους του χρόνου, δεν έχει περιορισμούς κίνησης ή εργασίας και βέβαια γίνεται στο ιατρείο. Εφαρμόζεται και στο πρόσωπο για αισθητικούς λόγους.

Τα πλεονεκτήματα της αισθητικής φλεβολογίας

Η αισθητική φλεβολογία είναι ένας νέος τομέας ανακούφισης και καλλωπισμού. Εύκολος, ανώδυνος και εξαιρετικά προσεγγίσιμος οικονομικά. Οι νέες αυτές θεραπείες έχουν πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα, προκαλούν πολύ λιγότερες εκχυμώσεις και σχεδόν καθόλου μετεγχειρητικό πόνο. Σε μία με δύο εβδομάδες μετεγχειρητικά έχουμε πλήρη ανακούφιση από τη συμπτωματολογία.

Οι ασθενείς αισθάνονται άμεση βελτίωση μετά τη θεραπεία. Από την επόμενη κιόλας μέρα μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους και τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Τι είναι οι κιρσοί και πώς διαφέρουν από τις ευρυαγγείες;

Από την πλευρά τους, οι κιρσοί βρίσκονται στο υποδόριο, δηλαδή κάτω από το δέρμα, σε μη ανατομικές θέσεις. Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι κιρσοί δεν αποτελούν διευρύνσεις φυσιολογικών φλεβών, είναι αποκλειστικά παθολογικές φλέβες. Η εμφάνιση των κιρσών οφείλεται στην στασιμότητα αίματος στα κάτω άκρα. Το συσσωρευμένο αίμα ασκεί μεγάλες πιέσεις στο φλεβικό δίκτυο και αυτό με τη σειρά του δημιουργεί τους παθολογικούς κιρσούς, που δεν είναι τίποτα άλλο παρά νεοσύστατος χώρος για να χωρέσει το στάσιμο αίμα των κάτω άκρων.

Οι κιρσοί πέραν των αισθητικών αλλοιώσεων που επιβαρύνουν σημαντικά την ψυχολογία των ασθενών, οδηγούν στην εμφάνιση μιας σειράς συμπτωμάτων όπως είναι το πρήξιμο, οι κράμπες, ο κνησμός, η μελάγχρωση του δέρματος, ο πόνος. Απουσία θεραπείας, οι κιρσοί χειροτερεύουν και μπορεί να ευθύνονται για σοβαρές επιπλοκές όπως είναι η οξεία θρόμβωση ή μία χρόνια θρομβοφλεβίτιδα, ακόμα και η αιμορραγία και στο τέλος, το άτονο έλκος, δηλαδή η νέκρωση του δέρματος και η πρόκληση μιας χρόνιας «πληγής» στο πόδι και κυρίως κοντά στους αστραγάλους.

Σύγχρονη αντιμετώπιση των κιρσών

Η ριζική θεραπεία είναι η αφαίρεση της μείζονος σαφηνούς φλέβας που στην ανεπάρκεια ευθύνεται για την αντιστροφή ροής και για την «γενίκευση» των κιρσών. Στην κλασική μέθοδο, που μόλις σας περιέγραψα, η αφαίρεση γίνεται με εκρίζωση και χειρουργικές τομές και ράμματα.

Στη σύγχρονη χειρουργική αποκατάσταση χωρίς τομές, χωρίς ράμματα και χωρίς νοσηλεία η αφαίρεση είναι λειτουργική. Δηλαδή, χωρίς να αφαιρεθεί η φλέβα καταστρέφεται και εξαφανίζεται. Η επέμβαση γίνεται χωρίς γενική νάρκωση, αλλά μόνο με τοπική αναισθησία, η παραμονή στην κλινική είναι για 3-5 ώρες και η επάνοδος στην εργασία και την καθημερινότητα είναι σε 48 ώρες με την καθημερινή εφαρμογή ελαστικής κάλτσας για 10-15 ημέρες.

Τα στάδια της επέμβασης είναι:

  • Είσοδος της ίνας Laser ή RF (ραδιοσυχνότητες) σε όλο το μήκος της σαφηνούς υπό συχνή υπερηχογραφική παρακολούθηση.
  • Διοχέτευση θερμικής ενέργειας από πηγή laser ή RF με αποτέλεσμα τη θερμική καταστροφή της φλέβας. Έξοδος ίνας και περίδεση με ελαστικό επίδεσμο.
  • Μετά από 2 μήνες οι περισσότεροι κιρσοί έχουν εξαφανιστεί. Όσοι επιμένουν αντιμετωπίζονται με έγχυση σκληρυντικής ουσίας με λεπτή βελόνα στο ιατρείο.

Ευχαριστούμε θερμά για τις επιστημονικές πληροφορίες τον Θωρακοχειρουργό-Αγγειοχειρουργό, κ. Κωνσταντίνο Μαρκόπουλο.

Για περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση ο Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, Θωρακοχειρουργός – Αγγειοχειρουργός και Διευθυντής Κλινικής Ιατρικού Κέντρου Ψυχικού είναι πάντα στη διάθεσή σας στο 693 747 4174.

Εναλλακτικά επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.drmarkopoulos.gr

 Πηγή