Πριν από λίγες ημέρες, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στον πληθωρισμό λέγοντας πως είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα.
Μάλιστα, είπε πως οι Έλληνες δεν είναι τόσο φτωχοί αλλά, κυρίως, αισθάνονται φτωχοί.
Συγκεκριμένα ανέφερε: «Η Ελλάδα είναι η χώρα που είναι πρώτοι στο ‘αισθάνονται φτωχοί’ με υπερτετραπλάσια διαφορά από τη δεύτερη χώρα. Νικήσαμε την ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς, πρέπει να νικήσουμε την ψυχολογική ηγεμονία της Αριστεράς. Βασική ψυχολογική ζημιά που έχει κάνει η Αριστερά στην Ελλάδα είναι ότι μας έκανε μίζερους. Η Αριστερά είναι μιζέρια».
Ο Άδωνις Γεωργιάδης στήριξε τη δήλωσή του σε έρευνα της της Eurostat , σύμφωνα με την οποία το ποσοστό υποκειμενικής φτώχειας στην Ελλάδα φτάνει το 67% και ακολουθεί η Βουλγαρία με 33,2%, ενώ στη συνέχεια βρίσκονται η Σλοβακία και η Ρουμανία. Ο μέσος όρος της υποκειμενικής φτώχειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 24,1%.
«Κόβουν» από παντού οι πολίτες για να τα βγάλουν πέρα
Ο Απόστολος Ραυτόπουλος, πρόεδρος Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας ΓΣΕΕ, μίλησες στις «Εξελίξεις Τώρα» για τις αυξήσεις στα σούπερ μάρκετ με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά οι καταναλωτές.
Όπως είπε, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat και της ελληνικής Στατιστικής Αρχής, αυτό που προκύπτει είναι πως από το 2020 έως σήμερα το ελαιόλαδο έχει αυξηθεί κατά 137,19%.
Τα λαχανικά παρουσιάζουν αύξηση 35,2%, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά 33,8%, τα κρέατα 31,2% και το ψωμί και δημητριακά 25,3%, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας(ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ.
Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών(ΙΕΛΚΑ), το 75% των πολιτών έχουν ακυρώσει δαπάνες διασκέδασης, όπως είναι οι διακοπές, το 55% έχει μειώσει τις αγορές σε τροφίμων, το 52% έχει αναβάλει εργασίες συντήρησης και επισκευής στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο και το 28% έχει αναβάλει πληρωμή λογαριασμών ή έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμών των υποχρεώσεων.