Ειδικά για την Ελλάδα τα στοιχεία έδειξαν (Μάιος 2023-2024):
* Γενικός Πληθωρισμός: 2,3% (από 3,2% Απρίλιο)
* Πληθωρισμός τροφίμων: 2,8% (από 4,8% Απρίλιο)

Ενώ για την Ευρωζώνη (Μάιος 2023-2024):
* Γενικός Πληθωρισμός: 2,6% (από 2,4% Απρίλιο)
* Πληθωρισμός τροφίμων: 2,6% (από 2,8% Απρίλιο)

Οι χώρες με τον υψηλότερο πληθωρισμό: Βέλγιο + 4,9%, Κροατία + 4,3%, Πορτογαλία + 3,9% και Γερμανία + 2,8%.

Με τον χαμηλότερο πληθωρισμό: Λετονία + 0,2%, Φινλανδία + 0,5,  Ιταλία + 0,8%  και Λιθουανία + 0,8%.

Ο εκπρόσωπος του ΙΝΚΑ Παναγιώτης Γεωργιάδης σχολίασε: «Κρατάμε το θετικό στοιχείο ότι υπάρχει μια σχετική ανάσχεση του ρυθμού αύξησης του πληθωρισμού, αλλά το πρόβλημα της ακρίβειας θα εξακολουθούμε να ασχολούμαστε και το 2024 και το 2025».

«Η τιμής της φέτας είχε αύξηση 40% τα τελευταία 2 χρόνια»

Ο Παύλος Σατολιάς, πρόεδρος Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών μίλησε στο MEGA Σαββατοκύριακο» για την πορεία της τιμής της φέτας.

«Η φέτα την τελευταία διετία είχε μία σοβαρή αύξηση της τάξης του 40- 45%, λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής και στον παραγωγό και στην μεταποίηση».

Ενώ για την τιμή της φέτας ανέφερε ότι κυμαίνεται στα 10 – 12 ευρώ το κιλό σήμερα.

Το λαδί… λαδάκι λόγω ακρίβειας – Οι ανατιμήσεις που «ζαλίζουν»

Ο Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος αγροτικού συνεταιρισμού ελαιοπαραγωγών Νηλέας μίλησε στο MEGA Σαββατοκύριακο για την τιμή του ελαιόλαδου.

«Η νέα παραγωγή για το 2024 – 2025 υπάρχουν οι εκτιμήσεις ότι θα είναι όπως παλιά. Έτσι όπως αντιλαμβάνεστε οι τιμές πλέον θα είναι χαμηλότερες και για εμάς και για τον καταναλωτή. Πριν την κούρσα τιμής οι τιμές του ελαιόλαδου ήταν από 3,5 – 4 ευρώ (χονδρική τιμή), κάπου εκεί θα είναι η τιμή του λαδιού την νέα σεζόν. Βέβαια, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει πολύ την ελαιοκαλλιέργεια».

Και συμπλήρωσε ο κ. Κόκκινος: «Η τιμή όμως, που θα καταλήξει στο ράφι το ελαιόλαδο δεν την γνωρίζω. Οι τιμές παραγωγού δεν ακολουθούν τις τιμές καταναλωτή. Υπάρχει μια καθυστέρηση να φθάσει η τιμή στο ράφι».



megatv.com