Με αυστηρό τελεσίγραφο απάντησαν οι ρωσικές Αρχές στην έκκληση της μητέρας του Αλεξέι Ναβάλνι να της παραδώσουν τη σορό του.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του άλλοτε ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης, η Λιουντμίλα Ναβάλναγια καλείται να συμφωνήσει μέσα σε τρεις ώρες ο γιος της να ταφεί κρυφά χωρίς δημόσιο προσκύνημα, διαφορετικά λένε πως θα τον θάψουν στη φυλακή.

«Η μητέρα του δεν μπορεί να δεχθεί τους όρους που της θέτουν επειδή αντιφάσκουν με όλα εκείνα για τα οποία μαχόταν ο Αλεξέι. Είναι αδύνατον να τους δεχθεί».

Νέες κυρώσεις από την Ουάσιγκτον

Εν τω μεταξύ η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε περισσότερες από 500 νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία και στον θάνατο του Ναβάλνι στη φυλακή της Σιβηρίας.

«Οι κυρώσεις αφορούν πρόσωπα τα οποία συνδέονται με τη φυλάκιση του Ναβάλνι, με τον ρωσικό χρηματοπιστωτικό τομέα, την αμυντική βιομηχανία, το δίκτυο προμηθειών και τα πρόσωπα που ξεφεύγουν από τις κυρώσεις σε πολλές ηπείρους. Θα αναγκάσουν τον Πούτιν να πληρώσει ακόμα πιο βαρύ τίμημα για την εξωτερική επιθετικότητα και την καταστολή στο εσωτερικό της χώρας του», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν.

Νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος συναντήθηκε με τη χήρα και την κόρη του Ναβάλνι, Ιούλια και Ντάρια.

«Ήταν ένας άνθρωπος με απίστευτο θάρρος και είναι εκπληκτικό πώς τον ακολουθούν σε αυτό η γυναίκα και η κόρη του. Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: Η Ιούλια Ναβάλναγια θα συνεχίσει να αγωνίζεται και δεν θα παραιτηθεί».

Να παραδοθεί η σορός στη μητέρα του ζητούν δεκάδες προσωπικότητες στη Ρωσία

Πίσω στη Ρωσία, δεκάδες προσωπικότητες ζητούν από τις Αρχές να παραδώσουν τη σορό του Ναβάλνι στη μητέρα του.

Ανάμεσά τους ο φημισμένος χορευτής Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ και δύο κάτοχοι βραβείων Νόμπελ.

«Ζητώ να επιστραφεί η σορός του Αλεξέι Ναβάλνι στη μητέρα του».

«Μη σταματάτε να λέτε ότι η σορός πρέπει να δοθεί στη μητέρα, τη σύζυγο και τα παιδιά. Και οι νεκροί έχουν δικαιώματα», είπε η συγγραφέας Σβετλάνα Τιχανοβσκαγια.

Σχολιαστές και εντός της Ρωσίας λένε πως το Κρεμλίνο θέλει με κάθε τρόπο να αποφύγει μία δημόσια κηδεία του Ναβάλνι, η οποία θα μετατρεπόταν σε μαζική αντικυβερνητική διαμαρτυρία.megatv.com