«Αξιότιμε κ. δικαστά, θα σας στείλω τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού μου ώστε με τον μεγάλο μισθό που παίρνετε ως ομοσπονδιακός δικαστής, να συνεισφέρετε στον δικό μου επειδή τα χρήματά μου λιγοστεύουν και χάρη στις αποφάσεις θα τελειώσουν ακόμα πιο γρήγορα».
15 Φεβρουαρίου 2024. Ο Αλεξέι Ναβάλνι αστειεύεται με τον δικαστή από το κελί του στη φυλακή υψίστης ασφαλείας στη Σιβηρία. Είναι χαμογελαστός και δείχνει γεμάτος ενέργεια.
Ένα 24ωρο αργότερα η διοίκηση των φυλακών ανακοίνωσε τον θάνατό του.
«Σήμερα στην σωφρονιστική αποικία 7 ο φυλακισμένος Ναβάλνι αισθάνθηκε αδιαθεσία μετά τον προαυλισμό και αμέσως έχασε τις αισθήσεις του. Έγιναν όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες για την επαναφορά του χωρίς αποτέλεσμα. Οι γιατροί ανακοίνωσαν τον θάνατό του. Οι λόγοι ερευνώνται», μετέδωσε το δελτίο ειδήσεων στη Ρωσία.
Καθώς η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επισκεπτόταν εργοστάσιο στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας. Στη συζήτηση με τους εργαζόμενους, δεν είπε ούτε λέξη για τον Ναβάλνι.
Δημοσιογράφος: Ήδη υπάρχουν πληροφορίες ότι ο θάνατος επήλθε από θρόμβο.
Εκπρόσωπος Κρεμλίνου: Δεν το γνωρίζω. Οι γιατροί πρέπει να το ερευνήσουν.
Σε κατάσταση σοκ η οικογένεια και οι συνεργάτες του Ναβάλνι έμαθαν το νέο από τις ειδήσεις. Σε μια έκτακτη εμφάνισή της στη σύνοδο ασφαλείας του Μονάχου, η σύζυγός του Ιούλια, καταχειροκροτήθηκε όταν ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να ενωθεί εναντίον του Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Εάν αυτό αληθεύει θα ήθελα ο Πούτιν, ο περίγυρός του, η κυβέρνησή του, οι φίλοι του, να ξέρουν ότι θα τιμωρηθούν για ό,τι έκαναν με τη χώρα μας, με την οικογένειά και τον σύζυγό μου».
Ποιος είναι ο Αλεξέι Ναβάλνι
Ο Αλεξέι Ναβάλνι ήταν ο πιο σφοδρός επικριτής του Πούτιν. Μπήκε στο «μάτι» του Κρεμλίνου με την δυναμική συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις μετά τις προεδρικές εκλογές του 2012 και με τις αποκαλυπτικές έρευνές του με στόχο, όπως έλεγε ο ίδιος, να ξεμπροστιάσει το βαθιά διεφθαρμένο καθεστώς του Πούτιν.
Τον Αύγουστο του 2020 ο Ναβάλνι έπεσε θύμα δηλητηρίασης. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Σιβηρίας όπου νοσηλεύτηκε για δύο εβδομάδες.
Χάρη στην επιμονή της γυναίκας του οι ρωσικές Αρχές επέτρεψαν να μεταφερθεί σε νοσοκομείο του Βερολίνου όπου οι γιατροί εντόπισαν στον οργανισμό του ίχνη του νευροπαραλυτικού παράγοντα «Νοβιτσόκ», που παρασκευάζεται μόνο στη Ρωσία.
Λίγους μήνες αργότερα, ο Ναβάλνι αποφάσισε να επιστρέψει στη Ρωσία. Όμως, μόλις πάτησε το πόδι του στο ρωσικό έδαφος, συνελήφθη.
Η είδηση ότι πέθανε στη φυλακή προκάλεσε σοκ σε ολόκληρο τον πλανήτη.
«Εάν αποδειχθεί, θα είναι άλλο ένα δείγμα της βαρβαρότητας του Πούτιν. Ό,τι κι αν λένε, είναι σαφές ότι η Ρωσία ευθύνεται», είπε η Καμάλα Χάρις, αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.
«Ο Ναβάλνι ήταν φυλακισμένος και είναι πολύ σημαντικό η Ρωσία να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις που θα της τεθούν για τον θάνατό του», είπε ο γενικός γραμματέας ΝΑΤΟ, Γενς Στολτενμπεργκ.
Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα καλεί το Κρεμλίνο να δώσει άμεσα εξηγήσεις για τα αίτια θανάτου του υπ’ αριθμόν 1 πολιτικού κρατούμενου στη Ρωσία.
Παγκόσμια κατακραυγή για τον θάνατο Ναβάλνι
Στην πρώτη αντίδρασή του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε ευθέως τον Ρώσο ομόλογό του Πούτιν λέγοντας: «Μην κάνετε λάθος, ο Πούτιν είναι αυτός που ευθύνεται για τον θάνατο του Ναβάλνι», ενώ σε ερώτηση αν πιστεύει ότι δολοφονήθηκε, απάντησε: «Δεν ξέρω τι ακριβώς συνέβη στον Ναβάλνι, όμως χωρίς αμφιβολία ο θάνατός του ήταν συνέπεια των ενεργειών του Πούτιν και της συμμορίας του».
Η Μόσχα δεν έχει δώσει κάποια παραπάνω στοιχεία όμως αντέδρασε στις δηλώσεις των παγκόσμιων ηγετών με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ να τις χαρακτηρίζει ως «υστερικές και απαράδεκτες».
Την ίδια στιγμή αστυνομικοί συνέλαβαν μια κοπέλα που βγήκε μόνη της με ένα πλακάτ στο οποίο έγραφε «Σήμερα πέθανε ο Αλεξέι Ναβάλνι». Όμως, όπως φαίνεται σε πλάνα του BBC, κόσμος πάει και καταθέτει λουλούδια, παρά την προειδοποίηση των ρωσικών Αρχών να μη γίνονται καλέσματα για μαζικές εκδηλώσεις.