Στιγμές έντασης στη Βουλή έφερε ο κατώτατος μισθός. Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με σύσσωμη την αντιπολίτευση να καταψηφίζει.
Το νομοσχέδιο του υπουργείο Εργασίας προβλέπει ο κατώτατος μισθός να υπολογίζεται με αλγόριθμο. Ο μαθηματικός τύπος θα λαμβάνει υπόψη τον πληθωρισμό και την παραγωγικότητα της εργασίας και θα προβλέπει προσαρμοσμένες αυξήσεις ή «κόφτες» όταν «οι περιστάσεις δεν το δικαιολογούν».
«Οι μισθοί έχουν ονομαστική αύξηση, αλλά φορολογούνται περισσότερο»
Ο εργατολόγος, Αλέξης Μητρόπουλος, μίλησε στις «Εξελίξεις Τώρα» για τους μισθούς.
«Το βασικό πρόβλημα στην χώρα μας δεν είναι η ονοματική αύξηση των μισθών, αλλά η φορολόγηση των μισθών. Στην σελίδα 113 του προϋπολογισμού ο μεγαλύτερος όγκος των φόρων θα προκύψει από τη φορολόγηση των μισθών και ιδιαίτερα από τον κατώτατο μισθό. Έτσι οι μισθοί έχουν ονομαστική αύξηση, αλλά φορολογούνται περισσότερο».
Η φορολόγηση του κατώτατου μισθού έχει φθάσει στο 22%
Στην συνέχεια ο κος Μητρόπουλος έφερε το παράδειγμα της αύξησης που σημειώθηκε στον κατώτατο μισθό, αλλά όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «από το αφορολόγητο πήγε στο 9% κι από εκεί στο 22%».
«Την 4ετία με 5ετία που πέρασε αυξήθηκαν κατά ένα ποσοστό οι μισθοί, αλλά φορολογήθηκαν τρεις φορές πάνω. Όποιος έπαιρνε 650 ευρώ με τον παλιό κατώτατο, από το αφορολόγητο πήγε στο 10%», επεσήμανε ο εργατολόγος και συνέχισε εξηγώντας:
«Η πλειοψηφία αυτών που πήραν την αύξηση του 830, πήγαν στα 11.620 ευρώ. Πέρασαν δηλαδή σε συντελεστή με υπερδιπλάσιο φόρο. Συνεπώς, πήραν την αύξηση, αλλά φορολογήθηκαν περισσότερο απ’ ότι εισέπραξαν στην ουσία».