Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Συνέδριο του «Βήματος» και του Φόρουμ των Δελφών για τα «50 χρόνια Εξωτερικής Πολιτικής στη Μεταπολίτευση» δεν δήλωσε απλά «παρών» στις εξελίξεις και στα μείζονα ζητήματα της χώρας. Αυτή τη φορά, σχολιάζοντας τις συνεχείς παρεμβάσεις των πρώην πρωθυπουργών μίλησε για έλλειμμα των εν ενεργεία πολιτικών αρχηγών.
«Η επικαιρότητα σε κυνηγάει, όταν υπάρχει κάποιο έλλειμμα. Τους πρώην συνήθως, η επικαιρότητα τους κυνηγάει, όταν υπάρχει κάποιο έλλειμμα από τους παρόντες ενεργά δρώντες. Δεν αποφάσισα ούτε να αποσυρθώ από την πολιτική, ούτε να αποσυρθώ σε κανένα μοναστήρι».
Ο πρώην πρωθυπουργός, μιλώντας για την ανάγκη εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης, έψεξε τον Νίκο Ανδρουλάκη για τη συναινετική του στάση απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, προειδοποιώντας ότι αν δεν κινηθούν από τώρα οι προοδευτικές δυνάμεις, για να σχηματίσουν κυβέρνηση τότε ή η ΝΔ θα κυβερνήσει με την ακροδεξιά ή με το ΠΑΣΟΚ.
«Δεν είμαι και πολύ ευτυχής από την εικόνα που είδα στα Μέσα Ενημέρωσης της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η χώρα πήγε μπροστά και με συγκρούσεις. Δεν είναι το ζητούμενο σήμερα η συναίνεση. Η αντιπολίτευση είναι το ζητούμενο».
«Με τυφλές συγκρούσεις δεν πάμε πουθενά», αντιτείνει ο Νίκος Ανδρουλάκης καλώντας τον κ. Τσίπρα να σκεφτεί γιατί η πολιτική του ηττήθηκε με 20 μονάδες διαφορά από τη ΝΔ.
«Να έρθει το ίδιο πρωταγωνιστικό πρόσωπο να μου κάνει μαθήματα αντιπολίτευσης. Το θεωρώ παράλογο. Θα συγκρούομαι μετωπικά με την ΝΔ, όταν πιστεύω ότι υπονομεύει το δημόσιο συμφέρον. Και θα ζητώ συναίνεση από όλα τα κόμματα, όταν βλέπω κάτι που πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί», αντίτεινε από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Περικλής Δημητρολόπουλος: Είναι και επίκαιρο, είναι το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
Αλέξης Τσίπρας: Τώρα σας έδωσε ο κ. Δένδιας, που ήρθε, το έναυσμα.
Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι θα υπάρξει μείζον ζήτημα αν ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν ψηφιστεί από όλη τη ΝΔ.
Ο Νίκος Δένδιας για το δημογραφικό
Ο υπουργός Άμυνας που πήρε στη συνέχεια τον λόγο έκρουσε κώδωνα κινδύνου και για την άμυνα της χώρας εξαιτίας του δημογραφικού προβλήματος.
«Η Ελλάδα στον 21ο αιώνα κινδυνεύει μια χώρα 7 εκατομμυρίων γερόντων κι αυτό δεν είναι κάτι που μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με επιδόματα, που θα αποδώσουν σε 30, σε 50, σε 60 χρόνια».
«Ναι» στο διάλογο είπε ο κ. Δένδιας αλλά «συζητάμε με την Τουρκία δεν σημαίνει ότι δεν θα αναδεικνύουμε και τις απαράδεκτες θέσεις όπως το casus belli και το ανυπόστατη τουρκολιβυκή συμφωνία θαλασσίων συνόρων».