Για ποιο λόγο τα παράθυρα των αεροπλάνων είναι στρογγυλά; Είναι αλήθεια ότι οι πίσω θέσεις είναι πιο ασφαλείς; Πόση διάρκεια έχει μία μάσκα οξυγόνου;

Ακολουθούν πέντε αλήθειες που αξίζει να γνωρίζετε για τα αεροπλάνα και θα σας λύσουν αρκετές απορίες.

Οι οικονομικές θέσεις είναι πιο ασφαλείς

Η πλειοψηφία των ερευνών αποδεικνύει ότι σε περίπτωση αεροπορικού δυστυχήματος όσοι κάθονται στις μπροστινές θέσεις -παραδοσιακά οι first class βρίσκονται στο μπροστινό μέρος των αεροπλάνων- έχουν και τις περισσότερες πιθανότητες να χάσουν την ζωή τους. Μάλιστα, οι πιθανότητες επιβίωσης αυξάνονται σε όσους κάθονται σε θέσεις λίγες μόλις σειρές από τις εξόδους κινδύνου.

Αν, ωστόσο, η πίεση της καμπίνας πέσει κάτω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο τότε οι μάσκες οξυγόνου πέφτουν και το μόνο που έχουν να κάνουν οι επιβάτες είναι να τις φορέσουν και να προσπαθήσουν να ηρεμήσουν. Αυτό που μπορεί να μην γνωρίζατε μέχρι πρότινος, είναι ότι η διάρκεια που καλύπτει κάθε μάσκα είναι μόλις λίγα λεπτά, 12-15. Αρκετά λιγότερα σίγουρα από όσο φανταζόσασταν.

Προσγειώσεις έκτακτης ανάγκης πραγματοποιούνται συχνά

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται και χωρίς, ωστόσο, να αποτελεί τον κανόνα, προσγειώσεις έκτακτης ανάγκης πραγματοποιούνται αρκετά συχνά στη διεθνή αεροπορία. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο Heathrow στο Λονδίνο, υπολογίζεται ότι κάθε εβδομάδα πραγματοποιείται και από μία τέτοια.

Πόσο οξυγόνο υπάρχει στις μάσκες

Η απώλεια πίεσης κατά την διάρκεια μιας πτήσης είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα, και ενδεχομένως αρκετά επικίνδυνο. Ευτυχώς, ωστόσο, η αποσυμπίεση του αεροπλάνου αντιμετωπίζεται άμεσα από το πλήρωμα και τις περισσότερες φορές δεν έχει ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Το σωσίβιό σας μπορεί να μην βρίσκεται στη θέση του

Παρόλο που το προσωπικό του αεροπλάνου ελέγχει στην αρχή της ημέρας ότι κάτω απ’ όλα τα καθίσματα υπάρχουν σωσίβια, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αν εσείς πετάτε το μεσημέρι για παράδειγμα, το σωσίβιο που σας αντιστοιχεί να μην βρίσκεται στη θέση του. Κι αυτό γιατί δεν είναι λίγοι εκείνοι που το παίρνουν μαζί τους ως… ενθύμιο!

Τα παράθυρά τους είναι στρογγυλά για λόγους ασφαλείας

Στην αρχή τα παράθυρα των αεροπλάνων ήταν τετράγωνα. Ωστόσο κάτι τέτοιο απέβη μοιραίο κάποιες φορές καθώς οι γωνίες τους υφίσταντο όλη την πίεση της καμπίνας και έσπαζαν στον αέρα, προκαλώντας θανατηφόρα ατυχήματα. Τα στρογγυλά παράθυρα αποδείχθηκε ότι ήταν πιο ανθεκτικά και ότι μπορούσαν να διοχετεύσουν ομοιόμορφα την πίεση σε όλη την επιφάνειά τους.Πηγή