Ένα ανατριχιαστικό θρίλερ στην Αμαλιάδα. Τέσσερα νεκρά βρέφη από αιφνίδιους θανάτους.
Το κοινό πρόσωπο στους θανάτους των τριών βρεφών είναι η 24χρονη Ειρήνη, που έχασε τα δύο της παιδιά πριν από δύο χρόνια και ήταν συγκάτοικος και φίλη της μητέρας του 15 μηνών μωρού που πέθανε στις 5 Αυγούστου.
Η παρουσία της Ειρήνης έχει συσχετιστεί συνολικά με τις παρακάτω υποθέσεις βρεφών:
-6 Φεβρουαρίου 2014 στο Άργος 1,5 ετών κοριτσάκι το βρίσκει ημιθανές η μητέρα του κι αιτία θανάτου είναι λοίμωξη του αναπνευστικού και διάμεση πνευμονίτιδα.
-4 Φεβρουαρίου 2021, στην Αχαΐα, η 21χρονη Ειρήνη προσέχει το 6 μηνών βρέφος, καθώς η μητέρα έχει φύγει. Η ιατροδικαστική έρευνα έδειξε διάμεση πνευμονίτιδα και το μωρό είχε και επιληπτικά επεισόδια
-19 Ιουνίου 2022, στην Αχαΐα, η 22χρονη Ειρήνη προσέχει το βρέφος της 19 ημερών στο σπίτι. Η ιατροδικαστική έρευνα: διάμεση πνευμονίτιδα και ο γονιδιακός έλεγχος βγαίνει καθαρός.
-17 Οκτωβρίου 2023 στο «Αγία Σοφία», νοσοκομείο Αθηνών, η 23χρονη Ειρήνη είναι εκεί για το βρέφος 2 μηνών, που νοσηλεύεται. Αιτία θανάτου νοσοκομείου: καρδιακή ανακοπή. Ο ιατροδικαστής βρίσκει: επιληπτικές κρίσεις, ισχυρή φαρμακευτική αγωγή, ο θάνατος αποδίδεται στις επιληπτικές κρίσεις. Επιπλέον δεν υπάρχουν φθαρμένα όργανα, ωστόσο συστάθηκε περαιτέρω γονιδιακός έλεγχος.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του LIVE NEWS, στο αίμα βρέθηκαν φάρμακα συμβατά με την φαρμακευτική αγωγή για την επιληψία. Η αιτία θανάτου, όπως διατυπώθηκε από τον ιατροδικαστή, ήταν ο «αιφνίδιος θάνατος νεογνού παθολογικής αιτιολογίας, Ιστορικό επιληψίας».
-5 Αυγούστου 2024, στην Αμαλιάδα, η Ειρήνη βρίσκεται στον χώρο του σπιτιού όταν ο 15 μηνών Παναγιώτης παρουσιάζει σύμφωνα με περιγραφές της Ειρήνης και της μητέρας του παιδιού περίεργη εικόνα.
Η Ειρήνη και η μητέρα του βρέφους λένε ότι το παιδί πέθανε στο νοσοκομείο. Ενώ, οι γιατροί από την άλλη αναφέρουν ότι πέθανε στο σπίτι.
Η μητέρα του 15 μηνών Παναγιώτη φαίνεται να είπε στην αστυνομία για τις επίμαχες στιγμές «δύο λεπτά έφυγα από κοντά του, όταν επέστρεψα το παιδάκι ήταν ημιθανές».
Η γιαγιά της γυναίκας που έχασε το μωρό της τον Αύγουστο μιλά στο LIVE NEWS
Στο LIVE NEWS μίλησε η γιαγιά της γυναίκας που έχασε το μωρό της τον Αύγουστο.
«Τον Παναγιωτάκη το πονάω το παιδάκι. Το βαφτίσαμε εδώ. Ούτε πατέρας παρουσιάστηκε ούτε κανένας και το βάφτισε η άλλη μου η εγγόνα. Μπήκε μέσα τάισε το παιδί, πήγε να κάνει ένα μπάνιο και της χτύπησε η Ειρήνη ότι το παιδί δεν είναι καλά. Είναι δισέγγονό μου και το πονάω. Θέλω να μάθω την αλήθεια».
Τι είναι η «διάμεση πνευμονίτιδα»;
Ο Κωνσταντίνος Δούρος, καθηγητής παιδιατρικής πνευμονολογίας, μίλησες το LIVE NEWS για το τι είναι η διάμεση πνευμονίτιδα.
«Είναι μπλεγμένος ο όρος. Είναι περιγραφικός και δεν προσδιορίζει αιτία θανάτου. Δείχνει δηλαδή κάποιες βλάβες αλλά αυτές οι βλάβες δεν δημιουργούνται από μία συγκεκριμένη αιτία αλλά από πολλές. Δεν έχουμε την αιτία. Είναι μία πρώτη προσέγγιση μέχρι να φτάσει στην αιτία. Είναι σαν να λέμε αιτία θανάτου ανακοπή καρδιάς αλλά πρέπει να δούμε από τι δημιουργήθηκε».
«Θα μπορούσε να έχει μία παθολογία και ένας άλλος λόγος είναι να έχει πάθει μία βαριά λοίμωξη που έχει χτυπήσει τον πνεύμονα. Ένας άλλος λόγος είναι το σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου. Υπάρχουν μικρά βρέφη που κοιμούνται δεν ξυπνούν ποτέ. Οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει ασφυξία μπορεί να οδηγήσει σε αυτό. Μπορεί να προκληθεί από την εισπνοή οποιαδήποτε τοξικής ουσίας ή ναρκωτικών».
Δεν δηλώθηκε στην αστυνομία ότι το 21′ ήταν παρούσα η 24χρονη στον θάνατο του μωρού
Η Κωνσταντίνα Δημογλίδου, εκπρόσωπος τύπου ΕΛ.ΑΣ, μίλησε στην εκπομπή για τους θανάτους των 4 παιδιών.
«Και για τα 5 παιδιά η αστυνομία έχει σχηματίσει δικογραφία. Εδώ έχουν σχηματιστεί 5 δικογραφίες και έχουν διαβιβαστεί στον αρμόδιο εισαγγελέα και το μόνο που εκκρεμεί από τη δική μας πλευρά είναι το αποτέλεσμα κάποιων τοξικολογικών εξετάσεων για τον Παναγιωτάκη, το τελευταίο παιδάκι. Προανακριτικά η παρουσία της συγκεκριμένης γυναίκας προκύπτει μόνο στα δικά της παιδιά και στο τελευταίο του Αυγούστου. Για τα άλλα δεν υπάρχει αναφορά στο όνομά της. Αν διαταχθεί κάποια περαιτέρω έρευνα ούτε έχει ζητηθεί κάποια ανακριτική πράξη. Τις προηγούμενες ημέρες έγινε μία κατάθεση για το τελευταίο περιστατικό. Όλοι οι πολίτες μπορούν να το κάνουν αυτό ακόμα και για υποθέσεις που έχουν κλείσει».
«Δεν πήγαν το παιδάκι που πέθανε το 2021 στο ραντεβού επανελέγχου»
Ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ, μίλησε στην εκπομπή για τη νοσηλεία των παιδιών πριν χάσουν τη ζωή τους.
«Στις 5/08 2024 μεταφέρθηκε νεκρό το παιδί στο νοσοκομείο της Αμαλιάδας. Εκεί οι γιατροί έκαναν προσπάθεια να το επαναφέρουν. Το παιδί ήταν νεκρό όταν έφτασε εκεί. Στάλθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου για την ιατροδικαστική, η οποία δεν κατέληξε σε κάτι. Τον Δεκέμβριο του 2020 μεταφέρεται το παιδί με πρόβλημα υγείας στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται για μερικές μέρες και παίρνει εξιτήριο. Συστήνουν στη μητέρα να πάει το παιδί για να το επανεξετάσουν και το παιδί μεταφέρεται νεκρό τον Φεβρουάριο χωρίς να το έχουν πάει για επανεξέταση».
«Τον Σεπτέμβριο του 2023 με ΕΚΑΒ μεταφέρεται στο Καραμανδάνειο το νεογνό με πρόβλημα υγείας. Εκεί οι γιατροί το κράτησαν για ένα 24ωρο επειδή δεν είχαν καρδιολόγο και επειδή υπήρχε ιστορικό με την αδελφή της αποφάσισαν να το μεταφέρουν στο Παίδων Αγία Σοφίας. Εκεί το παιδί νοσηλεύεται με άλλα παιδιά στον θάλαμο και καταλήγει. Δεν ήταν σοβαρά για να μεταφερθεί σε ΜΕΘ. Έγιναν τοξικολογικές εξετάσεις που λένε ότι πέθανε από παθολογικά αίτια».
Γιώργος Καλλιακμάνης: «Αν υπάρχει εγκληματική ενέργεια πρέπει να πάνε όλοι φυλακή»
Ο Γιώργος Καλλιακμάνης, επίτιμος πρόεδρος Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων ΝΑ Αττικής, και η ψυχολόγος, Νάταλι Βέλτση μίλησαν στην εκπομπή για την υπόθεση.
«Δεν υπήρχε κάποια μαρτυρία για την παρουσία της Ειρήνης στον θάνατο του παιδιού το 2021. Φτάσαμε το 2024 να λέμε πως το παιδί του το πήρε ο θεός; Να μην έχουμε αιτία; Αν υπάρχει εγκληματική ενέργεια πρέπει να πάνε φυλακή πολλοί. Η υπόθεση Πισπιρίγκου ξεκίνησε επειδή κάποιοι είπαν δεν μπορούν να έχουμε σύμπτωση», είπε ο κ. Καλλιακμάνης.
Η Νάταλι Βέλτση είπε πως υπάρχει έλλειψη συναισθήματος από την Ειρήνη όταν μιλάει.
«Αν αποδειχτεί πως είναι εγκληματική ενέργεια, ο πρώτος θάνατος, για το αδελφάκι, μπορεί να είναι η αρχή. Μπορεί οι 5 θάνατοι να μην είναι και οι 5 εγκληματική ενέργεια. Μπορεί κάποιος να βίωσε κάτι τραυματικό, και να μη μπορεί να δεχτεί τη ζωή άλλων παιδιών. Εγώ είδα ένα ιδιαίτερο συναίσθημα όταν μιλούσε για το αδελφάκι σε αντίθεση με τα υπόλοιπα παιδιά. Υπήρχε δυσφορία σχετικά με το αδελφάκι της».