Τα ίχνη του Έρικ Κάλιμπετ χάθηκαν όταν ξεκίνησε για πεζοπορία από την Αιγιάλη με κατεύθυνση προς Κατάπολα ακολουθώντας ένα χαρακτηρισμένο μονοπάτι διάρκειας περίπου τεσσάρων ωρών.
Ωστόσο, οι ώρες περνούσαν δίχως να δώσει σημεία ζωής, με αποτέλεσμα ο φίλος του, που τον φιλοξενεί στο νησί, να ανησυχήσει. Αφού δεν απαντούσε στις επαναλαμβανόμενες κλήσεις του, περίπου στις 15:30 δήλωσε στο αστυνομικό τμήμα του νησιού την εξαφάνισή του και στις Αρχές σήμανε συναγερμός.
Στο νησί υπήρξε άμεση κινητοποίηση για τον εντοπισμό του, ώσπου έπεσε το σκοτάδι και οι έρευνες ξεκίνησαν εκ νέου εχθές με το πρώτο φως. Καθόλη τη διάρκεια της ημέρας είχε στηθεί στην Αμοργό μια μεγάλη επιχείρηση τόσο από στεριάς, όσο και από αέρος και δια θαλάσσης.
«Τον είδα μια χαρά»
Ένας από τους τελευταίους ανθρώπους που είδε τον 59χρονο ζωντανό, η Σοφία Λιβιάκη, ιδιοκτήτρια της ταβέρνας στην οποία σταμάτησε πριν χαθεί εντελώς, περιγράφει στο MEGA τη συνάντησή τους.
«Ο άνθρωπος πέρασε από το μαγαζί, ήπιε ένα αναψυκτικό και πήρε και ένα μπουκάλι νερό και είχε και μισό μπουκαλάκι μέσα στο τσαντάκι του. Εγώ, επειδή είχε ζέστη, του είπα να καλέσω ταξί να τον πάρει. Μου είπε ότι θα πάει στη χώρα, μου έδειχνε κάτι στενά, κάτι μονοπάτια που ήθελε να πάει. Εγώ τον είδα 09.30 με 10.00».
«Αυτός ξεκίνησε 07.30 από το δωμάτιο και εδώ θα έφτασε 09.00 η ώρα. Έκατσε λίγο στο μαγαζί και μετά έφυγε. Εγώ τον είδα μια χαρά, δεν έδειξε ότι ήταν ανήμπορος. Από εδώ το μονοπάτι για να πας στη χώρα είναι 2 ώρες. Ο δρόμος έχει μονοπάτια, σημάδια που έχουν βάλει όσοι τρέχουν. Έχει απόκρημνα σημεία. Ήταν μόνος του, μου είχε ότι είχε ξαναπεράσει από εδώ αλλά εγώ δεν τον θυμάμαι», συμπληρώνει.
«Έκανε την πιο δύσκολη διαδρομή»
Από την πλευρά της, η διασώστρια Ελευθερία Ψυχογιού, αναφέρει:
«Συνήθως κάνουν την πιο εύκολη διαδρομή η οποία είναι και αυτή μεγάλη και έχει δύο σημεία που είναι επικίνδυνα, η οποία περνάει από το Μοναστήρι. Αυτός ο άνθρωπος ωστόσο, με πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες, αποφάσισε να περάσει από την πιο δύσκολη διαδρομή. Παρόλο που έχουν γίνει αναζητήσεις και στη θάλασσα, δεν υπάρχει τρόπος από εκεί να φύγει και να πάει στη θάλασσα. Εκεί είναι βουνό. Το δύσκολο είναι ότι το συγκεκριμένο βουνό είναι πιο δύσκολο στην ανάβασή του, το μονοπάτι από εκεί είναι ακόμα πιο δύσβατο».
Η ίδια υπογραμμίζει πως αν είχε δοθεί το στίγμα του κινητού από την πρώτη στιγμή, ίσως να είχε εντοπιστεί.
«Αυτό που θεωρώ εγώ σαν άνθρωπος προβληματικό, είναι το γεγονός ότι την πρώτη ημέρα το κινητό αυτού του ανθρώπου χτύπαγε, δεν ξέρω τι ακριβώς συμβαίνει… πρέπει να παρέλθει κάποιο 24ωρο για να μας δώσουν τις συντεταγμένες; Πέρασε περισσότερο από μιάμιση μέρα από τότε που δηλώθηκε αυτός ο άνθρωπος από τον φίλο του στο ΑΤ ως εξαφανισμένος και εμείς ως διασωστική ομάδα έπρεπε να τρέχουμε πάνω κάτω και να ψάχνουμε σε μια τεράστια έκταση και όσο ο χρόνος περνάει κάθε λεπτό είναι κρίσιμο. Τον ψάχνουμε από προχθές».
«Δύσκολο να βρεθεί ζωντανός»
«Αυτοί οι άνθρωποι που υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους, όταν αρχίζουν να έχουν τα πρώτα συμπτώματα της θερμοπληξίας, προσπαθούν να πάνε είτε σε σκιά είτε κοντά στο νερό», λέει, μιλώντας για το θέμα, ο Γιώργος Καλλιακμάνης, επίτιμος πρόεδρος αστυνομικών Ν/Α Αττικής.
«Η Αστυνομία έχει κάνει αίτημα στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για να βρούμε το σήμα. Τα κινητά φαίνονται απενεργοποιημένα. Αυτός ο άνθρωπος θα βρεθεί αλλά είναι δύσκολο να βρεθεί ζωντανός».