Ερωτηθείς για τον τρόπο που το Ισραήλ αναχαίτισε τους πυραύλους του Ιράν, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε πως «η χώρα πρέπει να κλείσει», ενώ πρόσθεσε ακολούθως πως «παρατηρώντας τους πολέμους στην Ουκρανία, εκτιμήσαμε ότι η χώρα έπρεπε να αποκτήσει έναν αντιαεροπορικό και αντι-drone θόλο».
Όσον αφορά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ευχήθηκε να υπάρξει αποκλιμάκωση.
Πώς θα λειτουργεί
Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τον Ιανουάριο ο Νίκος Δένδιας έχει αναφερθεί στον anti-drone θόλο. «Οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας στο σύγχρονο πολύπλοκο περιβάλλον να επιχειρούν υπό την κάλυψη ενός εξελιγμένου θόλου anti – drone», είχε τονίσει από την Ξάνθη.
Το σύστημα που χρησιμοποιεί το Ισραήλ έχει σχεδιαστεί για να αναχαιτίζει και να καταστρέφει πυραύλους μικρού βεληνεκούς και βλήματα που εκτοξεύονται από αποστάσεις 4 έως 70 χιλιομέτρων μακριά και η τροχιά των οποίων θα τους οδηγούσε σε μια ισραηλινή κατοικημένη περιοχή.
Η Ελλάδα κατ’ ουσίαν επιθυμεί να δημιουργήσει έναν μεγάλο αντιαεροπορικό θόλο που θα έχει και δυνατότητες εξουδετέρωσης drones και μικρότερους επιμέρους θόλους σε νησιά και Έβρο με κινητές μονάδες.