Από το προφορικό ”γεροντικό” της Παναγούδας

Του Σπύρου Συμεών | Romfea.gr

Κανά δύο χρόνια πριν την κοίμηση του γέροντος μια παρέα δύο 45άρηδων περίπου κατηφόριζε προς την Παναγούδα, είχαν ακούσει πολλά για τον γέροντα Παίσιο και είπαν να τον γνωρίσουν από κοντά.

Καθώς κατέβαιναν μπήκε ο πειρασμός και τους έβαλε να λογομαχούν ώσπου ασυναίσθητα έφτασαν στα 50 μέτρα από το κελί του γέροντα και εκεί είχε φουντώσει ο τσακωμός και γύρισαν και έφυγαν.

Ο ένας από τους δύο λίγα χρόνια μετά την κοίμηση του Αγίου επανέρχεται στο Άγιο Όρος για προσκύνημα.

Φτάνει και στο κελί της Παναγούδας βρίσκει και συναντά του εκεί πατέρες εκφράζοντας την εσωτερική θλίψη του για το ότι δεν μπόρεσε να γνωρίσει τον γέροντα ενώ είχε φτάσει μια ανάσα από το κελί λόγο του εγωισμού του.

Οι πατέρες του κελιού που εγκαταβίωσαν εκεί μετά την κοίμηση του Γέροντα του είπαν να μην θλίβεται και να κάνει προσευχή στον γέροντα και ο γέροντας θα σε ακούσει και θα μεσιτεύσει δια εσένανε.

Παρηγορήθηκε ο λαϊκός και γύρισε να φύγει, καθώς όμως έφευγε στην πόρτα της αυλής του κελιού αισθάνθηκε ένα χέρι να τον χτυπά στο ώμο του και μια φωνή να του λέει στο καλό παλικάρι μου, γύρισε να δει και δεν αντίκρισε κανέναν κοίταξε από εδώ και από εκεί τίποτα όμως.

Συνέχισε να παίρνει σιγα σιγά την ανηφόρα και για αρκετή απόσταση από το κελί αισθανόταν μία άρρητη ευωδία και είχε μια αίσθηση πως κάποιος είναι μαζί του.

Σε ένα από τα επόμενα χρόνια που πήγε ξανά στο Άγιο Όρος πέρασε ξανά από την Παναγούδα και διηγήθηκε το γεγονός στου πατέρες.

Εκείνοι αμέσως κατάλαβαν πως επρόκειτο για θαυμαστό γεγονός και για θαυμαστή παρουσία του γέροντα στον λαικό και όχι για κάποια μυθοπλασία και αυτό από την φράση ”στο καλό παλικάρι μου” την οποία χρησιμοποιούσε συχνά ο γέροντας καθώς ξεπροβόδιζε τους επισκέπτες με το χαρακτηριστικό χτύπημα στον ώμο τους, πράγμα που μόνο όσοι τον γνώριζαν χρόνια είχαν προσέξει την συνήθεια αυτή του γέροντα.

Την ευχή του να έχουμε και τις μεσιτείες του!!!!!


agrinio24.gr