Ένα από τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι περισσότεροι γονείς, κυρίως πάνω στον θυμό και τα νεύρα τους, είναι να χαρακτηρίζουν με αρνητικό τρόπο τα παιδιά τους. Έχετε, όμως, σκεφτεί πόσο μπορεί να επηρεαστεί ένα παιδί, όταν ακούει συνέχεια ότι είναι ανόητο, γκρινιάρικο, αδέξιο ή τεμπέλικο;

Η γνώμη της μαμάς και του μπαμπά έχει τεράστια βαρύτητα για ένα παιδί. Οι γονείς είναι το κέντρο του κόσμου και η άποψη τους επηρεάζει σημαντικά τον χαρακτήρα και τη συμπεριφορά του παιδιού. Όταν λέτε στο κοριτσάκι σας πόσο όμορφο είναι, αυτό σας πιστεύει. Όταν λέτε στο αγοράκι σας πόσο γενναίο και δυνατό είναι, εκείνο σας πιστεύει. Σκεφτείτε, λοιπόν, τι θα κάνει το παιδί σας, όταν του πείτε ότι είναι ανόητο ή γκρινιάρικο; Μα φυσικά πάλι θα σας πιστέψει και, αν συνηθίζετε να του το λέτε συχνά, τότε σταδιακά θα αρχίσει να φέρεται και με αυτό τον τρόπο.

Οι αρνητικοί χαρακτηρισμοί και οι ταμπέλες πληγώνουν τα παιδιά και μειώνουν την αυτοπεποίθηση τους. Ένα παιδί που ακούει συνέχεια από τους γονείς του ότι <δεν κάνει τίποτα σωστά>, θα αρχίσει να πιστεύει ότι όντως υστερεί και έτσι δεν θα προσπαθήσει να βελτιωθεί, με αποτέλεσμα σταδιακά να μην μπορεί στ’ αλήθεια να κάνει τίποτα σωστά. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε ένα παιδί, που μεγαλώνοντας ακούει συνέχεια πόσο κακός μαθητής είναι ή πόσο άσχημα τα πάει στις αθλητικές δραστηριότητες ή πόσο πιο έξυπνο είναι το αδερφάκι του από αυτό κλπ.

Αν θέλετε να αποφύγετε κάτι τέτοιο, προσπαθήστε να κάνετε τα εξής:

– Μην βάζετε ταμπέλες στο παιδί σας και αποφεύγετε τους αρνητικούς χαρακτηρισμούς.

–  Μην χαρακτηρίζετε το ίδιο το παιδί, αλλά τις πράξεις του. Για παράδειγμα, αντί να πείτε “είσαι κακό παιδί”, μπορείτε να πείτε “αυτό που έκανες ήταν κακό”.

– Ενθαρρύνετε την αυτοεκτίμηση του παιδιού και δείξτε του πόσο πιστεύετε στο ίδιο και τις δυνατότητες του.

– Τέλος, επιβραβεύετε όχι μόνο τις επιτυχίες, αλλά κυρίως την προσπάθεια του.

Πηγή: mother.gr, govastileto.gr



agrinio24.gr