Στο σκαλί μιας ράχης του ορεινού όγκου του Παρνασσού που κατεβαίνει προς την κοιλάδα του ποταμού Πλείστου (διαρρέει τον ελαιώνα της Άμφισσας), σε υψόμετρο που κυμαίνεται μεταξύ 900 και 1.100, βρίσκεται ένα φυσικό μπαλκόνι αλλά και ένα από τα σπουδαιότερα κέντρα ορεινού τουρισμού στη χώρα μας, η φημισμένη Αράχοβα (Αράχωβα).

Η γραφική κωμόπολη, η Ράχωβα όπως ήταν γνωστή έως τα χρόνια της Επανάστασης του 1821, είναι χτισμένη σε μια περιοχή που κατοικείται από την απώτατη αρχαιότητα.

Η Αράχοβα έχει γνωρίσει αλματώδη ανάπτυξη τις τελευταίες δεκαετίες χάρη κυρίως στο γεγονός ότι αποτελεί το κλασικό πέρασμα αλλά και το συνήθη τόπο διαμονής για όσους επισκέπτονται τα χιονοδρομικά κέντρα του Παρνασσού.


Τους επισκέπτες της Αράχοβας, που απέχει μόλις 160 χιλιόμετρα από την Αθήνα, υποδέχονται προσεγμένα εστιατόρια, στυλάτα καφέ, καταστήματα με τοπικά προϊόντα (ξεχωρίζουν η διάσημη «φορμαέλα», η φέτα Παρνασσού και τα αραχοβίτικα υφαντά), ατμοσφαιρικά μπαρ και νάιτ κλαμπ, για τα οποία φημίζεται η κωμόπολη.


Στα σημαντικότερα αξιοθέατα της Αράχοβας συγκαταλέγονται ο Βράχος της Ώρας (πάνω στον απόκρημνο βράχο, ο πύργος με το ρολόι), το νεοκλασικό του δημοτικού σχολείου και η μαρμάρινη προτομή του Γεωργίου Καραϊσκάκη (στη δυτική έξοδο, προς τον Παρνασσό), σε ανάμνηση της μεγάλης νίκης του κορυφαίου στρατιωτικού ηγέτη της Επανάστασης επί των Τουρκαλβανών, το Νοέμβριο του 1826.



Ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, ιστορικό διατηρητέο μνημείο σε περίοπτη θέση, στην κορυφή της κωμόπολης.

Στην ευρύτερη περιοχή της Αράχοβας, στο οροπέδιο Λιβάδι, βρίσκεται το Κωρύκειο Άντρο (Σαρανταύλι), σπήλαιο με πλούσιο σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό διάκοσμο.

Οι ανασκαφές αποκάλυψαν πολυάριθμα αναθήματα των Αρχαϊκών και Κλασικών Χρόνων (το σπήλαιο ήταν αφιερωμένο στον Πάνα και τις Κωρύκειες Νύμφες).

Κατά την Ελληνική Επανάσταση το Κωρύκειο Άντρο αποτέλεσε ορμητήριο του Οδυσσέα Ανδρούτσου.

Ξεχωριστό χρώμα στην Αράχοβα δίνει το «Πανηγυράκι», η τριήμερη θρησκευτική και εθνική εορτή προς τιμήν του προστάτη Αγίου Γεωργίου και σε ανάμνηση της μάχης του 1826.

Πηγή: in.gr



Πηγή