«Θα μπορούσε να γίνει δημοψήφισμα για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
«Είναι θέμα της κοινωνίας. Η εκκλησία δεν θα πάρει τα όπλα αλλά έχει καθήκον να ενημερώσει τον κόσμο. Και ο καθένας από εμάς δεν πρέπει σε τέτοια θέματα μεγάλα να σκέφτεται τι θα πει δεξιά, τι θα πει αριστερά, τι θα πει κεντρώα παράταξη. Σκέπτεται ποια κοινωνία θέλουμε και ποια οικογένεια».
Το Μέγαρο Μαξίμου επισπεύδει την κατάθεση του νομοσχεδίου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών με τη συζήτηση να εξακολουθεί να προκαλεί αναταράξεις στο εσωτερικό της ΝΔ.
Από το Νταβός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια μεταρρύθμιση που για πολλούς αποτελεί έκπληξη.
«Προάγουμε πολίτικες που δεν είναι πάντα συνδεδεμένες με εάν κεντροδεξιό κόμμα. Για παράδειγμα τώρα συζητάμε στην Ελλάδα την ισότητα στον γάμο ,δεν θα περίμενε κάποιος ένα κεντροδεξιό κόμμα να προτάσσει μια τέτοια μεταρρύθμιση».
«Δεν είμαι υπέρ της αποχής του βουλευτή. Θεωρώ αυτονόητο ότι το σύνολο των μελών της κυβέρνησης ή όποιος δεν ψηφίζει παραιτείται», δήλωσε ο βουλευτής ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης.
Διαφωνίες και στην αντιπολίτευση
Διαφωνούντες εντοπίζονται και στην αντιπολίτευση καθώς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ αναμένεται επιλέξουν την αποχή ή ακόμα και την καταψήφιση του νομοσχεδίου ενώ αρνητική στάση κρατάει το ΚΚΕ.
«Εφόσον προάγει σε ένα βαθμό μικρότερο ή μεγαλύτερο της ισότητας είτε από θέση πλειοψηφίας είτε από θέση μειοψηφία θα ψηφίσουμε δεν θα παίξουμε παιχνίδι», είπε το μέλος Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης.
«Ας το φέρει να το δούμε. Θα συνεδριάσουμε από βδομάδα», είπε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος.
«Ο γάμος οδηγεί στην τεκνοθεσία. Είναι η μόνη νομική μορφή και εκεί βρίσκονται οι δικές μας εκτάσεις», είπε το μέλος ΠΓ ΚΚΕ, Νίκος Σοφιανός.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο πολύ νωρίτερα από τα τέλη Ιανουάριου, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, ενώ στις 23 Ιανουαρίου θα συνεδριάσει εκτάκτως η Ιερά Σύνοδος για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.