Ξεκινά η θεσμοθετημένη από το Υπουργείο Υγείας πιστοποίηση των Φαρμακοποιών για την εκτέλεση ιατρικών πράξεων και εμβολιασμών κατά της γρίπης και του τετάνου, από τα φαρμακεία.

Η διαδικασία των εξετάσεων της Πιστοποίησης των Φαρμακοποιών για τη Διενέργεια Εποχικού Εμβολιασμού και Χορήγησης Αντιτετανικού Ορού, (Υπ. Απ. Γ5α/ Γ.Π. οικ. 49734 (ΦΕΚ Β΄ 2811/4.7.2019), αρχίζει την ερχόμενη Πέμπτη 16/1, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΙΔΕΕΑΦ.

Ο πρώτος κύκλος των εξετάσεων θα διαρκέσει μέχρι την 31η Ιανουαρίου. Τα αποτελέσματα της πιστοποίησης των φαρμακοποιών θα επικυρώνονται από την Κλινική Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, οι δε επιτυχόντες θα λαμβάνουν το Πιστοποιητικό τους ηλεκτρονικά, μία εβδομάδα περίπου μετά από την εξέταση.

Αναφερόμενος στο πρωτοποριακό αυτό σύστημα εξετάσεων ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Απόστολος Βαλτάς τόνισε πώς «η επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής αποτελεί την επίσημα θεσμοθετημένη επιβεβαίωση του επιστημονικού ρόλου του Φαρμακοποιού. Είναι η πρώτη φορά που μια από τις υπηρεσίες που προσφέρουμε καθημερινά στους πολίτες στα φαρμακεία μας, αναγνωρίζεται, θεσμοθετείται και πιστοποιείται».

Πιστοποίηση Φαρμακοποιών: Πώς γίνεται

Για να λάβει πιστοποίηση για τους εμβολιασμούς στο Φαρμακείο, ο Φαρμακοποιός θα πρέπει να ακολουθήσει τα εξής βήματα:

  • Εγγραφή στην ιστοσελίδα του ΙΔΕΕΑΦ (όσοι δεν έχουν εγγραφεί) και από εκεί στην πλατφόρμα Πιστοποίησης Διενέργειας Εμβολιασμών στα Φαρμακεία
  • Μελέτη του εκπαιδευτικού υλικού
  • Από τις 16/1 και μετά, συμμετοχή στην εξεταστική διαδικασία

Σε ό,τι αφορά τις εξετάσεις, συνοπτικά:

Στην έναρξη της διαδικασίας εξέτασης, παρατίθενται Οδηγίες Εξέτασης Πιστοποίησης, ενώ θα ζητείται η συμπλήρωση μιας Φόρμας Επικαιροποίησης Στοιχείων, για την ορθή έκδοση του πιστοποιητικού.

Οι Φαρμακοποιοί θα χρειαστεί να απαντήσουν σε 15 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, που θα εμφανίζονται τυχαιοποιημένα, από ένα σύνολο 50 ερωτήσεων.

Με την επιλογή «Έναρξη Εξέτασης» θα διατίθεται ανώτατος χρόνος 30’ για ολοκλήρωση των απαντήσεων. Στο τέλος της εξέτασης, θα πρέπει να επιλεγεί το κουμπί «Υποβολή όλων και τέλος».

Η βαθμολογία θα δημιουργείται αυτόματα, με άριστα το βαθμό 15, ενώ επιτυχόντες θεωρούνται όσοι λάβουν βαθμολογία από 12 και πάνω. Το αποτέλεσμα θα ανακοινώνεται άμεσα, καθώς και οι ορθές απαντήσεις στις ερωτήσεις της εξέτασης.

Σε περίπτωση αποτυχίας, ο φαρμακοποιός θα μπορεί να επαναλάβει την εξέταση στην επόμενη εξεταστική περίοδο η οποία θα σας ανακοινωθεί.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Απόστολος Βαλτάς καταλήγοντας ευχαριστεί τους συντελεστές της προσπάθειας “ειδικά τον Καθηγητή Κλινικής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Χρήστο Λιονή και την επιστημονική του ομάδα του».

Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής: Γιατί δίνεται πιστοποίηση μόνο σε δύο κατηγορίες ενεσοθεραπείας;

Ενστάσεις ως προς τη “μερική” πιστοποίηση των φαρμακοποιών και μόνο για δύο κατηγορίες ενεσοθεραπείας, εκφράζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος.

Ο κ. Λουράντος χαρακτηρίζει “παγκοσμίως πρωτότυπη απαίτηση εκ μέρους της πολιτείας … της “μερικής” πιστοποίησης τμήματος υπηρεσιών, οι οποίες για άγνωστο λόγο διαχωρίστηκαν … ηλιθιωδώς από τις υπόλοιπες ακριβώς όμοιες!”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή παραθέτει τρία ερωτήματα:

“1) Η πιστοποίηση των δυο ανωτέρω περιπτώσεων ενεσοθεραπείας, σημαίνει ή όχι απαγόρευση των υπολοίπων;

2) Όσοι πιστοποιηθούν και ειδικά οι εμπνευστές του κλάδου όλης αυτής της διαδικασίας θα περιοριστούν μόνο σε αυτές τις δυο περιπτώσεις στα φαρμακεία τους; Θα στέλνουν δηλαδή τους πελάτες τους π.χ.για εμβολιασμό με Prevenar στους θεράποντες ιατρούς ή σε νοσηλευτικό προσωπικό ή θα το κάνουν οι ίδιοι … «παράνομα»;

3) Μήπως τελικά όπως πάμε θα χρειαστεί πιστοποίηση και η πράξη της μέτρησης της αρτηριακής πίεσης στα φαρμακεία, ή για αυτή οι … φωστήρες της εν λόγω πιστοποίησης θα κάνουν τα στραβά μάτια, επειδή έτσι … βολεύονται;”, αναφέρει ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ)



agrinio24.gr