Στέγαστρα, ταράτσες και οροφές υπό κατάρρευση, φθορές σε πόρτες και παράθυρα, υγρασία, μούχλα, γυμνά καλώδια, ξεχαρβαλωμένοι σωλήνες, κακοτεχνίες, ρωγμές σε τοίχους, επικίνδυνα προαύλια, φθαρμένα δάπεδα, αίθουσες κλουβιά είναι μερικά μόνο από όσα δείχνουν οι φωτογραφίες που τράβηξαν οι ίδιοι οι γονείς, μέλη 22 συλλόγων γονέων και κηδεμόνων σε σχολεία της Αττικής.

«Όχι άλλες κοιλάδες Τεμπών», είπε ο πρόεδρος ομοσπονδίας γονέων.

Ο πρόσφατος τραυματισμός μαθητή σε σχολείο του Βύρωνα από τους σοβάδες που αποκολλήθηκαν από την ταράτσα κι έπεσαν πάνω του, αποδείχθηκε πως ήταν το λιγότερο που μπορούσε να συμβεί σε ένα κτίριο που είχε αφεθεί στην τύχη του κι αυτό λίγους μήνες μετά τον τραγικό θάνατο 11χρονου μαθητή στην αυλή του σχολείου του στις Σέρρες από έκρηξη του καυστήρα.

Την ίδια ώρα, παραμένει ομιχλώδες πόσα σχολικά κτίρια θα μπορούσαν να αντέξουν σε έναν μεγάλο σεισμό.

«Κανείς δεν ξέρει μπλεγμένες αρμοδιότητες ».

Μετά τον σεισμό των 5,3 ρίχτερ τον Ιούλιο του 2019 στην Αττική, οι έλεγχοι σχολικών κτιρίων το 2019 έδειξαν σοβαρά προβλήματα σε 164 ενώ 29 έπρεπε να εκκενωθούν.

Το υπουργείο Υποδομών διαπίστωνε με επίσημο έγγραφο τον Σεπτέμβριο του 2019 ότι πολλά μη κατοικήσιμα, δημόσια κτίρια, ανάμεσά τους και σχολεία είχαν χαρακτηριστεί κίτρινα μετά τον σεισμό του 99 και δεν είχαν εκδοθεί άδειες επισκευής για την αποκατάσταση τους.

«Οι γονείς απαιτούν το αυτονόητο για τα παιδιά τους όταν αυτά πηγαίνουν στο σχολείο. Να  επιστρέφουν ασφαλή στα σπίτια τους», είπε ο Μ. Δανδουλάκης, μηχανικός και πρόεδρος σωματείου εργαζομένων στην εταιρία «Κτιριακές υποδομές».



megatv.com