Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 40΄/ Αναμονή: τουλάχιστον 1 ώρα / Ψήσιμο: 12΄

Υλικά (για 4 μπέργκερ)

  • 4 κομμάτια από φιλέτο σολομού, περίπου 180 γρ. το καθένα, με το δέρμα τους
  • 1 πιπεριά κέρατο, σε ψιλά καρέ
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, σε ψιλά καρέ
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  • 30 γρ. τζίντζερ φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
  • μερικές σταγόνες χυμός λεμονιού
  • 1/2 φλιτζ. φρέσκος κόλιανδρος, ψιλοκομμένος (προαιρετικά)
  • 1 κουτ. σούπας σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 2 κουτ. σούπας σουσάμι
  • 4 ψωμάκια της αρεσκείας μας

Για τη σάλτσα

  • 100 – 150 γρ. μαγιονέζα του εμπορίου
  • 1 κουτ. γλυκού σκόνη wasabi (γουασάμπι – σκόνη από ένα είδος καυτερού χρένου. Εχει ιδιαίτερο άρωμα και αρκετά πικάντικη γεύση. Δίνει μια γιαπωνέζικη νότα όπου χρησιμοποιείται. Τη βρίσκουμε στο Salamat και στο Ελιξίρ) ή σκόνη τζίντζερ ή καυτερή πάπρικα (με διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα)

Διαδικασία

Σε ένα μικρό τηγάνι σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το σκόρδο, τις πιπεριές, το κρεμμύδι και το φρέσκο τζίντζερ για 3 – 4 λεπτά ή μέχρι να μαραθούν και να μαλακώσουν.

Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το μείγμα και προσθέτουμε τη σόγια και το χυμό λεμόνι.

Ανακατεύουμε και βάζουμε μέσα στο μπολ τα φιλέτα του σολομού. Τα γυρίζουμε να καλυφθούν καλά από τη μαρινάδα και τα αφήνουμε να μαριναριστούν για τουλάχιστον 1 ώρα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Σε ένα ταψί βάζουμε τα φιλέτα του ψαριού, ελαφρώς «σκουπισμένα» από τη μαρινάδα τους, πασπαλίζουμε με το μισό σουσάμι και ψήνουμε για περίπου 6 λεπτά.

Τα γυρίζουμε, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο σουσάμι και ψήνουμε για άλλα 6 λεπτά ή μέχρι να γίνουν και στο εσωτερικό τους. Αν τα θέλουμε πιο άψητα, μειώνουμε το χρόνο ψησίματος κατά 1 – 2 λεπτά.

kathimerini.gr

agrinio24.gr