Τα δαμάσκηνα κερδίζουν επάξια τον τίτλο του “φαρμάκου της φύσης” για προβλήματα κινητικότητας του εντέρου.
Ο τρόπος με τον οποίο ο χυμός δαμάσκηνου ανακουφίζει τη δυσκοιλιότητα δεν οφείλεται σε κάποια… μαγική αιτία.
Ο χυμός δαμάσκηνου περιέχει πολλή σορβιτόλη, έναν υδατάνθρακα και αλκοόλη ζάχαρης που βρίσκεται σε πολλά διαφορετικά φρούτα, σημειώνει η γαστρεντερολόγος δρ. Samita Garg της Cleveland Clinic. Ένα από αυτά είναι τα δαμάσκηνα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των ποικιλιών που αποξηραίνονται.
Η σορβιτόλη σας βοηθά να κερδίσετε τη μάχη κατά της δυσκοιλιότητας επειδή αυξάνει το νερό στο παχύ έντερο. Αυτή η υγρασία προσφέρει καθαρτικό αποτέλεσμα ενώ μαλακώνει τα σκληρά κόπρανα που βουλώνουν το σύστημά σας.
Ο χυμός δαμάσκηνου είναι επίσης πλούσιος σε φυτικές ίνες, οι οποίες ρυθμίζουν καλύτερα τις κινήσεις του εντέρου και βελτιώνουν την φυσική κίνηση του εντέρου.
Μάλιστα, έρευνες δείχνουν ότι ο χυμός δαμάσκηνου είναι πιο αποτελεσματικός από το ψύλλιο (καθαρτικό φυτικών ινών που χρησιμοποιείται σε πολλά φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή) όσον αφορά στη βελτίωση της συχνότητας κένωσης και της συνοχής των κοπράνων.
Τα ολόκληρα δαμάσκηνα ανακουφίζουν το ίδιο από τη δυσκοιλιότητα;
Η ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα με δαμάσκηνα δεν περιορίζεται στον χυμό τους. Η κατανάλωση αποξηραμένων δαμάσκηνων μπορεί να προσφέρει το ίδιο αποτέλεσμα. Μια μελέτη κατέληξε μάλιστα στο συμπέρασμα ότι τα αποξηραμένα δαμάσκηνα πρέπει να θεωρούνται ως “θεραπεία πρώτης γραμμής” για ήπια έως μέτρια δυσκοιλιότητα.
Σε σύγκριση με τον χυμό δαμάσκηνου, τα αποξηραμένα δαμάσκηνα προσφέρουν:
- Πάνω από διπλάσια ποσότητα σορβιτόλης στο ίδιο μέγεθος μερίδας.
- Υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (καθώς κάποιες φυτικές ίνες χάνονται κατά τη διαδικασία εκχύμωσης)
Συμπέρασμα: Είτε ο χυμός δαμάσκηνου είτε τα αποξηραμένα δαμάσκηνα μπορούν να σας βοηθήσουν ενάντια στη δυσκοιλιότητα. Η δρ. Garg λέει: “Προσωπικά πάντα προτιμώ το πραγματικό φρούτο από τον χυμό, δεδομένης της υψηλότερης περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, που είναι καλό για το γαστρεντερικό σύστημα”.
Επιπλέον, η ζάχαρη και οι θερμίδες στον χυμό δαμάσκηνου μπορεί να είναι κάπως προβληματικό σε μεγάλες ποσότητες. Οι διαιτολόγοι συχνά συγκρίνουν την περιεκτικότητα σε ζάχαρη στον 100% χυμό φρούτων με την περιεκτικότητα σε ένα ζαχαρούχο αναψυκτικό!
Άλλα οφέλη των δαμάσκηνων
Τα δαμάσκηνα είναι επίσης μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών και των ακόλουθων βιταμινών και θρεπτικών συστατικών:
Πόση ποσότητα χυμού δαμάσκηνου θεωρείται υπερβολική;
Εάν δοκιμάζετε χυμό δαμάσκηνου για πρώτη φορά, η γενική σύσταση είναι οι ενήλικες να ξεκινούν με μισό φλιτζάνι το πρωί.
Μια δεύτερη μερίδα μισού φλιτζανιού το βράδυ πριν από τον ύπνο ίσως αξίζει να τη δοκιμάσετε, εάν το σύστημά σας ανταποκρίνεται καλά. Πέντε αποξηραμένα δαμάσκηνα ισοδυναμούν με μισό φλιτζάνι χυμό.
Για τα μικρότερα παιδιά, μειώστε τις ποσότητες στο μισό για να αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα.
Είναι καλύτερο να ξεκινήσετε με λίγα δαμάσκηνα ή λίγο χυμό και να δείτε πώς θα ανταποκριθεί ο οργανισμός σας.
Και αν το παρακάνετε με τον χυμό ή τα δαμάσκηνα, θα το καταλάβετε πολύ γρήγορα, διότι μπορεί να οδηγήσει σε:
- Διάρροια
- Φούσκωμα
- Μετεωρισμός (αέρια στομάχου)
φωτό: iStock
iatropedia.gr