Επιφυλακτικότητα και στάση αναμονής υποδηλώνει η σημερινή εικόνα στο ταμπλό του ΧΑ, επιτείνοντας τον προβληματισμό για την περαιτέρω πορεία της αγοράς μετά από έναν μήνα ανόδου κι ενώ το χρηματιστηριακό κλίμα επιδεινώνεται διεθνώς.

Οι τραπεζικές μετοχές κέρδισαν και σήμερα έδαφος, αντισταθμίζοντας τις απώλειες πολλών εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips, με αποτέλεσμα οι βασικοί δείκτες να αποφύγουν τη μεγάλη πτώση και να κλείσουν με οριακές μεταβολές.

Ομως οι τεχνικοί δείκτες αρχίζουν να συνηγορούν σε διόρθωση, η οποία μπορεί να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου, πολλοί διαχειριστές χαρτοφυλακίων την επιθυμούν και κάποιοι σπεύδουν να την προεξοφλήσουν. Οι πιέσεις αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες μέρες και οι συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας θα είναι ένα κρίσιμο τεστ αντοχών.

 Πολλά θα εξαρτηθούν από το κλίμα που θα διαμορφωθεί στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια, όπου καραδοκεί ο κίνδυνος μιάς μεγάλης διόρθωσης. Σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές και στη Wall Street επικρατούν πτωτικές τάσεις. Ο DAX και ο FT100 χάνουν 0,80%, ο CAC40″γράφει” -1,25%, ενώ ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,45%

Στο ΧΑ ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε σήμερα νέο υψηλό 12μήνου στις 1.037,66 μονάδες, πηγαίνοντας κόντρα στη γενική τάση των ευρωπαϊκών αγορών, όπου .

Κινητήρια δύναμη οι συνεχιζόμενες εισροές ξένων κεφαλαίων και το αυξανόμενο ενδιαφέρον εγχώριων μικροεπενδυτών,  για τους οποίους η παρατεταμένη άνοδος λειτουργεί ως “κράχτης”. Το αγοραστικό ενδιαφέρον αποτυπώνεται στον υψηλό ημερήσιο τζίρο, που σήμερα ήταν 84,4 εκατ. ευρώ, συν 9,2 εκατ. σε συναλλαγές πακέτων.

 Καταλύτης διαμόρφωσης κλίματος οι θετικές εκθέσεις -συστάσεις διεθνών οίκων, οι επιχειρηματικές εξελίξεις με deals εξαγορών και οι οικονομικές επιδόσεις των εισηγμένων εταιρειών, που θα εμφανίσουν αυξημένα κέρδη για την τελευταία χρήση και στο πρώτο φετινό τρίμηνο.

 Ομως οι βασικοί δείκτες του ΧΑ κινούνται πλέον στα υψηλά 8ετίας, τα βραχυχρόνια κέρδη αποτελούν δέλεαρ για ρευστοποιήσεις και μιά πρόσκαιρη διόρθωση μικρού εύρους θα αποτελούσε φυσιολογική εξέλιξη, χωρίς να αλλάξει τη μεσοπρόθεσμη τάση και τις προοπτικές της αγοράς.

Η κίνηση αυτή θα διευκόλυνε την “αλλαγή φρουράς” που συντελείται σταδιακά στο ΧΑ, καθώς η σκυτάλη περνά από τους επιθετικούς βραχυχρόνιους “παίκτες” στα χέρια επενδυτών που κινούνται με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Αρνητική η επίδραση από τις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνη, όπου εκδηλώνονται πάλι ισχυρές πιέσεις και οι αποδόσεις ανεβαίνουν αλματωδώς. Κατά 9 μονάδες βάσης ανέβαιναν νωρίτερα οι αποδόσεις του γερμανικού και γαλλικού 10ετους. Του ιταλικού πήγε +12 μβ στο 4,15% – υπερβαίνοντας την απόδοση του ελληνικού (+10 μβ στο 4,12%)

 Μετοχές και δείκτες

 Αναλυτές εκτιμούν ότι το ΧΑ βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, καθώς ο ΓΔ κινείται στα υψηλά 8ετίας και πλέον, όπου αναπόφευκτα θα συναντήσει αντιστάσεις και θα χρειαστεί νέους θετικούς καταλύτες για να  προχωρήσει υψηλότερα.

 Πάντως η έντονη συναλλακτική κίνηση συνεχίζεται και ο τζίρος κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα, συντηρώντας την ανοδική δυναμική της αγοράς. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με απώλειες, που σταδιακά υπερκαλύφθηκαν.

 Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε χαμηλό -0,59% στις 1.027,39 μονάδες και ανακάμπτοντας πήγε μέχρι +0,41% (στις1.037,66 μονάδες). Τερμάτισε στις 1.033,02 με ανεπαίσθητη μεταβολή -0,04%.

Με αρνητικό πρόσημο ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, που έκλεισε -0,12% στις 2.511,12 μονάδες. Μόλις +0,03% η μεταβολή του δείκτη των mid caps.
Ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε από -0,66% μέχρι +1,52% και έκλεισε με άνοδο 1,03%. Η Attica Bank που  έφθασε στο limit up (+30%) έκλεισε με απώλειες 3,3%. Με κέρδη Πειραιώς +3%, Εθνική +1,3%, Eurobank +1,2%, Τρ. Ελλάδος +0,6%. Στο κόκκινο η Alpha +0,4%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν: Aegean +2,5%, Autohellas +2,1%, Ελλάκτωρ +1,8%, ΕΛΠΕ και ΟΛΠ +0,7%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν οι: Quest -2,9%, Σαράντης -2,7%, Βιοχάλκο και Lamda -2,2%, Motor Oil -2%, ΟΠΑΠ -1,7%, Coca-Cola -1,2%, ΔΕΗ -0,8%.

Στα mid caps συνεχίστηκε το μινι ράλι ανάκαμψης της Intracom (+3,5%). Τεχνική Ολυμπιακή +3,4%, Ιντεάλ +2,7%, Premia +2%, Intrakat +1,2%.



sofokleousin.gr