«Το κράτος του Ισραήλ, σύμφωνα με την υποχρέωσή του βάσει της Σύμβασης για την Πρόληψη και Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και λόγω των επιδεινούμενων συνθηκών ζωής που αντιμετωπίζουν οι άμαχοι στη Ράφα, με 13 ψήφους υπέρ, οφείλει να σταματήσει άμεσα τη στρατιωτική του επιχείρηση και κάθε άλλη ενέργεια στην επαρχία, που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο μερικής ή ολικής εξάλειψης την Παλαιστινιακή πλευρά», είπε ο πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου.
Με δύο διεθνείς δικαστικές αποφάσεις την ίδια εβδομάδα το Ισραήλ βρίσκεται για πρώτη φορά εδώ και οκτώ μήνες σε ασφυκτικό κλοιό παγκόσμιων πιέσεων προκειμένου από τη μία να σταματήσει τις επιχειρήσεις στα νότια της Γάζας και από την άλλη να ανοίξει όλους τους διαδρόμους για την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στον Παλαιστινιακό θύλακα.
Οι δικαστές με μεγάλη πλειοψηφία, 13 υπέρ έναντι μόλις δύο κατά, ζήτησαν επίσης από το Ισραήλ να ανοίξει και το συνοριακό πέρασμα της Ράφα και να αφήσει τους αμάχους να περάσουν με ασφάλεια σε Αιγυπτιακά εδάφη.
Το Διεθνές Δικαστήριο υπογράμμισε πως σήμερα η κατάσταση στη Γάζα είναι καταστροφική.
«Με την παρούσα απόφαση το δικαστήριο σημειώνει πως η καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα όπως αυτή περιγράφηκε στις 26 Ιανουαρίου του 2024 και υπήρχε κίνδυνος εκτροχιασμού της, έχει επιδεινωθεί πολύ από την πρώτη απόφαση στις 28 Μαρτίου».
Η αντίδραση από το Ισραήλ, το οποίο δεν έχει δικαίωμα έφεσης έντονη με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου να προγραμματίζει έκτακτο στρατιωτικό συμβούλιο σήμερα το βράδυ και πηγές από το περιβάλλον της ισραηλινής προεδρίας να αναφέρουν πως θα υπάρξει άμεσα και τηλεφωνική επικοινωνία με την Ουάσιγκτον. Η Παλαιστινιακή πλευρά χαιρέτισε την απόφαση.
Την ίδια στιγμή, εντός του Παλαιστινιακού θύλακα για έβδομη συνεχή ημέρα περισσότεροι από 90 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από βομβαρδισμούς στην πλειονότητά τους μικρά παιδιά.
Περισσότεροι από 900.000 άνθρωποι όπως αναφέρουν οι Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα.