Σπαραγμός στην κηδεία του παλικαριού στη Βέροια με την οργή να ξεχειλίζει.
«Τι να πούμε, μας βγήκε η δήμαρχος στην τηλεόραση και μας λέει όλα καλά. Μας λέει χωρίς να έχει άδεια, χωρίς να έχει κάτι με σάπια καρεκλάκια, χωρίς να υπάρχει έλεγχος, ε δεν υπάρχει αυτό ρε παιδιά, βγάλτε το στα κανάλια να σωθούν και άλλα παιδιά», είπε ο παππούς του 19χρονου.
Για δεύτερη μέρα πραγματογνώμονες που όρισε το αστυνομικό τμήμα Κασσανδρείας βρίσκονται στο χώρο του λούνα παρκ και πραγματοποιούν εξονυχιστικό έλεγχο στο παιχνίδι που κόστισε την ζωή στον 19χρονο.
Μάλιστα έκαναν προσομοίωση, τοποθετώντας βαριά σακιά συνολικού βάρους 75 κιλών ανά κάθισμα, λειτουργώντας το παιχνίδι για πρώτη φορά μετά τον χαμό του Γιάννη.
«Τα σακιά για να γίνει μία, ο έλεγχος δεν γίνεται χωρίς φορτίο, να προσομοιώσουμε μία κανονική αναπαράσταση να το πω έτσι στα κιλά από επιβαίνοντες», είπε ο διορισμένος πραγματογνώμονας, Λάμπρος Γκλαβόπουλος.
Το μπαλάκι των ευθυνών
Ο νόμος ορίζει ότι για τις δραστηριότητες λούνα-παρκ, τσίρκο και παγοδρομίων σε στεγασμένο ή υπαίθριο χώρο αδειοδοτούσα αρχή είναι ο εκάστοτε Δήμος.
Ωστόσο, η δήμαρχος Κασσάνδρας με μια αδιανόητη δήλωση στο MEGA, επιμένει ότι δεν ήταν δική της αρμοδιότητα το λουκέτο στην επιχείρηση, αν και όταν έγινε έλεγχος από την αστυνομία στις 12 Ιουλίου διαπιστώθηκε ότι λειτουργεί χωρίς άδεια.
«Όταν λοιπόν η αστυνομία που έκανε τον έλεγχο μας ειδοποίησε στα μέσα Ιουλίου ότι δεν έχει άδεια, δεν έχει κάνει γνωστοποίηση η συγκεκριμένη επιχείρηση, ξεκινήσαμε την διαδικασία για να χρηματικό πρόστιμο. Ο Δήμος δεν έχει δικαίωμα να το κλείσει επειδή δεν έχει γνωστοποίηση. Ο μόνος λοιπόν λόγος για να κλείσει, για να μπει ο Δήμος για να σφραγίσει είναι ένα τραγικό γεγονός», δήλωσε η Αναστασία Χαλκιά, δήμαρχος Κασσάνδρας.
«Ο Δήμος αυτό που πρέπει να κάνει για να ξεκινήσει μία τέτοια δραστηριότητα είναι να δει αν υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις και μια από τις προϋποθέσεις είναι να έχει περάσει πιστοποίηση», είπε ο Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, Γ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή.
Τη θέση της, η δημοτική αρχή είχε ξεκαθαρίσει και στις 18 Ιουλίου οπότε στο συμβούλιο συζητείτο η εκμίσθωση στρέμματος για λούνα παρκ στην σκάλα Φούρκας.
«Η απόφαση εδώ που παίρνουμε είναι για την εκμίσθωση ακινήτου για την αδειοδότηση και λειτουργία είναι υπεύθυνος ο ίδιος. Ουδεμία ευθύνη φέρει ο δήμος και σε περίπτωση αν δεν μπορέσει να αδειοτηθεί είναι υποχρεωμένος να καταβάλει το μίσθιο και δεν έχει καμία ευθύνη ο δήμος. Να γραφτεί αυτό στην απόφαση παρακαλώ», πρόσθεσε η δήμαρχος.
Το μοιραίο λούνα παρκ είχε αποκλειστεί από πανηγύρι στην Κοζάνη
Τους ελέγχους και τις κινήσεις που δεν μπορούσε να κάνει η μία δημοτική αρχή, το έκανε μία άλλη.
Ο δήμος Κοζάνης την ημέρα της τραγωδίας απέκλεισε τη συμμετοχή του 58χρονου επιχειρηματία σε πανηγύρι της περιοχής όταν διαπίστωσε ότι δεν κατατέθηκαν πιστοποιητικά καταλληλόλητας για κανένα ψυχαγωγικό μέσο.
«Ο δεύτερος ενδιαφερόμενος στα εφτά παιχνίδια που δήλωσε έφερε δελτία ελέγχου για τα τέσσερα από τα παιχνίδια. τα δελτία ελέγχου είχαν λήξει ήδη και δεν είχε γίνει επαναπιστοποίηση τους», είπε ο Κώστας Κουρός, αντιδήμαρχος οικονομικών δήμου Κοζάνης.
Τα συγκεκριμένα μηχανήματα κανονικά θα έπρεπε να ελέγχονται και να πιστοποιούνται κάθε χρόνο.
«Πρέπει οι έλεγχοι να είναι με τη λογική των αεροπορικών ελέγχων. Είναι υποχρέωση του ιδιοκτήτη κάθε χρόνο να κάνει τους ελέγχους που πρέπει», είπε ο μηχανολόγος και αεροναυπηγός, Κώστας Λακαφώσης.
«Βροχή» καταγγελιών
Την ίδια ώρα, οι καταγγελίες για τα όσα συνέβαιναν στο λούνα παρκ – παγίδα θανάτου, δεν έχουν τέλος.
«Παλιατζούρες είχε αυτός πάντα. Μεταχειρισμένα μέχρι αηδίας. Για αρπαχτές έρχονται αυτοί, δυόμισι μήνες το λούνα παρκ ξεκινάει μέσα Ιουνίου τέλη Ιουνίου και να τελειώνει αρχές Σεπτεμβρίου», είπε ο Νίκος Παπαργυρίου, επισκέπτης λούνα παρκ.
Εργαζόμενος του λούνα παρκ αποκαλύπτει ότι ο κατηγορούμενος χειριστής του μοιραίου παιχνιδιού έβαζε το μηχάνημα να δουλεύει στο φουλ κάνοντας πλάκα.
«Δεν έπρεπε να το βάλει τέρμα, δηλαδή να ανοίξει ταχύτητα στο μηχάνημα για να μη γίνει αυτή η ζημιά. Θεωρούσε τη δουλειά αυτή, παίζοντας με τις ζωές, το θεωρούσε πλάκα».
Ο ιδιοκτήτης του λούνα παρκ και ο χειριστής του χαλασμένου παιχνιδιού αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι να ολοκληρωθεί η προκαταρκτική έρευνα.
Η Δήμαρχος Κασσάνδρας ελέγχεται πειθαρχικά από το υπουργείο Εσωτερικών.