Χαμηλό βαρομετρικό επικρατεί στο χρηματιστήριο και το σενάριο της διόρθωσης αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά. Σε καθοδική τροχιά οι βασικοί δείκτες, που καταγράφουν σημαντικές απώλειες. Ισχυρότερες πιέσεις εκδηλώνονται στις τράπεζες και ο κλαδικός τους δείκτης υποχωρεί κατά 2,80%.

Τόνο στις συναλλαγές και κατεύθυνση στην αγορά δίνουν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, που προκαλούν καθοδικό σπιράλ. Ο μεγάλος τζίρος (21 εκατ. ευρώ σε μία ώρα συνεδρίασης) δείχνει ότι η προσφορά είναι μεγάλη – και διαρκώς αυξάνεται – ενώ παράλληλα υπάρχουν χαρτοφυλάκια και traders που βλέπουν ευκαιρίες για τοποθετήσεις, ή απλώς ποντάρουν σε γρήγορη ανοδική αντίδραση.

Αρνητικό κλίμα και στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές,  που κινούνται στο κόκκινο (DAX -0,70%), εν μέσω ανησυχιών για την πορεία της γερμανικής οικονομίας, για την αναζωπύρωση πληθωριστικών πιέσεων και για τις προαναγγελθείσες νέες αυξήσεις επιτοκίων

Οσον αφορά την περαιτέρω πορεία του ΧΑ, αναλυτές εκφράζουν την άποψη ότι οι συνθήκες για διόρθωση έχουν ωριμάσει, οι τεχνικοί δείκτες είναι υπεραγορασμένοι και όσο καθυστερεί το “γύρισμα”, τόσο εντονότερο θα είναι.

Στελέχη μεγάλων ΑΧΕ εκτιμούν ότι πολλά διεθνή χαρτοφυλάκια θα συνεχίσουν τις τοποθετήσεις με μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα, συμβάλλοντας στην ανάσχεση και την επιβράδυνση της πτώσης.

Στην αναθέρμανση των προσδοκιών και στην επιτάχυνση των εισροών ξένου χρήματος θα συμβάλει τις επόμενες μέρες η πιθανολογούμενη αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο Scope Rating (την Παρασκευή 3 Μαρτίου), ή από την DBRS στις 10 Μαρτίου.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με πτωτικές τάσεις και οι βασικοί δείκτες κινούνται συνεχώς σε αρνητικό έδαφος, με σταδιακά διευρυνόμενες απώλειες.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται τώρα σε χαμηλό ημέρας, στις 1.110 μονάδες, υποχωρώντας κατά 2,05%. Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης χάνει 2,15% στις 2.710 μονάδες. Κατά 1,45% υποχωρεί ο δείκτης των mid caps.

Απώλειες 2,80% καταγράφει ο τραπεζικός δείκτης, που σημείωσε νωρίτερα χαμηλό -3,02%%. Πειραιώς και Alpha -4,3%, Εθνική  Eurobank -2,6%, Τρ. Ελλάδος -1,2%, Attica Bank -0,8%.

Στο κόκκινο όλα τα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips του FTASE25. Τις μεγαλύτερες απώλειες  καταγράφουν Aegean –3,5%, Τιτάν, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Lamda -3,2%,  ΔΕΗ και ΟΠΑΠ -2,8%, ΕΛΠΕ και Autohellas -2,5%, Motor Oil και Βιοχάλκο -2,2%


sofokleousin.gr