Τα άτομα που γελούν συχνά στην καθημερινή τους ζωή μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα και ευκολότερα καταστάσεις που προκαλούν εκτεταμένο στρες, στην περίπτωση που προκύψουν, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Basel. Έχει υπολογιστεί ότι συνήθως γελάμε 18 φορές την ημέρα, αριθμός που τείνει να επηρεάζεται από τη διάρκεια αλληλεπιδράσεων με άλλους ανθρώπους και ανάλογα με το βαθμό ευχαρίστησης που μας προσφέρουν. Οι ερευνητές ανέφεραν επίσης διαφορές που σχετίζονται με την ώρα της ημέρας, την ηλικία και το φύλο, όπως το γεγονός ότι οι γυναίκες φαίνεται να χαμογελούν περισσότερο από τους άνδρες κατά μέσο όρο.

Ερωτήσεις και απαντήσεις σε εφαρμογή

Ερευνητές από το Τμήμα Κλινικής Ψυχολογίας και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Basel πραγματοποίησαν πρόσφατα μια μελέτη αναφορικά με την σύνδεση του γέλιου και των στρεσογόνων γεγονότων και του τρόπου που αντιλαμβανόμαστε το στρες στην καθημερινότητα. Στα πλαίσια της μελέτης, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ποικίλες ερωτήσεις από μια εφαρμογή οκτώ φορές την ημέρα σε ακανόνιστα διαστήματα για μια περίοδο 14 ημερών.  Οι ερωτήσεις αφορούσαν τη συχνότητα και την ένταση του γέλιου και τον λόγο γέλιου – καθώς και τυχόν αγχωτικά γεγονότα ή συμπτώματα άγχους που βίωσαν – στο διάστημα από την τελευταία ερώτηση.

Ένταση ή συχνότητα;

Οι ερευνητές διαπίστωσαν αρχικά σε φάσεις κατά τις οποίες τα άτομα γελούσαν συχνά, τα αγχωτικά γεγονότα συσχετίστηκαν με ήπια συμπτώματα υποκειμενικού στρες. Αναφορικά με την αλληλεπίδραση μεταξύ αγχωτικών γεγονότων και της έντασης του γέλιου (ισχυρό, μεσαίο ή αδύναμο), δεν υπήρχε στατιστική συσχέτιση με τα συμπτώματα του στρες. «Αυτό θα μπορούσε να συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι εκτιμούν καλύτερα τη συχνότητα του γέλιου τους, παρά την έντασή του», υποστηρίζει η ερευνητική ομάδα πίσω από την μελέτη.

vita.gr



agrinio24.gr