Πανελλαδικά 14.356 παιδιά οικογενειών, φορέων και δομών προσφύγων που ζουν ή απειλούνται να βρεθούν σε συνθήκες φτώχειας στηρίχτηκαν από το Χαμόγελο του Παιδιού. Σε ποσοστό 77,6%, οι γονείς ήταν άνεργοι ή με επισφαλή εργασία. Ενώ τουλάχιστον τρεις στις 10 κλήσεις στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά» και 777 ηλεκτρονικά μηνύματα αφορούσαν καταγγελίες για παιδιά που διέτρεχαν κίνδυνο.

Η ίδια υπηρεσία δέχτηκε 729 καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης παιδιών, με 41,7% να αφορά από μερικών μόλις μηνών μέχρι 6 ετών! Στο 54,3% οι καταγγελίες αφορούσαν την παραμέληση/εγκατάλειψη παιδιών ενώ στο 39,5% θύτες ήταν οι ίδιοι οι γονείς. Στα τρία «Σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας» στην Ηλεία, στο Αγρίνιο και στον Μύτικα Χαλκίδας φιλοξενήθηκαν 53 παιδιά. Το 85% αυτών συμμετείχαν λόγω κοινωνικών και οικονομικών αιτιών.

 Επιτόπιες παρεμβάσεις σε περιπτώσεις κινδύνου

Πραγματοποιήθηκαν 153 επιτόπιες παρεμβάσεις για 219 παιδιά που διέτρεχαν άμεσο κίνδυνο. Το 72,5% αυτών των παιδιών είχαν ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης από το οικογενειακό περιβάλλον…

Το «Χαμόγελο» δέχτηκε τη χρονιά που πέρασε 141 αιτήματα για φιλοξενία 246 παιδιών σε κίνδυνο. Στο 47,5% ο λόγος του αιτήματος αφορούσε παιδιά σε παραμέληση.

Σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του «Χαμόγελου» Κώστα Γιαννόπουλο, το ποσοστό αναφοράς σεξουαλικής κακοποίησης είναι μόλις 0,3% από το οποίο συμπεραίνεται ότι τα περισσότερα περιστατικά δεν καταγγέλλονται.



Πηγή