Η τριχόπτωση από τη χημειοθεραπεία μπορεί σε λίγα χρόνια να αποτελεί παρελθόν. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ βρήκαν τρόπο να την αποτρέπουν. Προσπαθούν να αναπτύξουν τοπικό φάρμακο.

Η τριχόπτωση από τη χημειοθεραπεία μπορεί σε λίγα χρόνια να αποτελεί παρελθόν, χάρη στην ανακάλυψη επιστημόνων στο Μάντσεστερ. Σε έρευνες στο εργαστήριο βρήκαν τρόπο να προστατεύουν τους θυλάκους των τριχών από τις επιδράσεις της, που οδηγούν στην απώλεια των μαλλιών.

Η τριχόπτωση κατά τη χημειοθεραπεία αποτελεί μία από τις παρενέργειές της που ψυχολογικά επιβαρύνουν περισσότερο τους ασθενείς. Η νέα μελέτη περιγράφει πως μπορεί να αποτραπεί η τριχόπτωση που προκαλούν οι ταξάνες.

Οι ταξάνες είναι μία βασική ομάδα φαρμάκων της χημειοθεραπείας. Χρησιμοποιούνται, λ.χ., σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού ή του πνεύμονα. Δυστυχώς όμως μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση που μερικές φορές είναι μόνιμη.

Οι επιστήμονες του Μάντσεστερ ανακάλυψαν ότι μία νέα γενιά αντικαρκινικών φαρμάκων, οι λεγόμενοι αναστολείς του CDK4/6, καθιστούν τους θυλάκους των τριχών πιο ανθεκτικούς στις ταξάνες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να περιορίζεται δραστικά η τριχόπτωση.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο του καθηγητή Δερματολογίας Ralf Paus στο Κέντρο Δερματολογικής Έρευνας του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ.

Εμποδίζουν την κυτταρική διαίρεση

Όπως εξηγεί ο Dr Paus, οι αναστολείς του CDK4/6 χρησιμοποιήθηκαν για δύο λόγους:

  • Εμποδίζουν την κυτταρική διαίρεση
  • Είναι ήδη εγκεκριμένοι ως στοχευμένη θεραπεία για τον καρκίνο (προς το παρόν για τον καρκίνο του μαστού)

Οι επιστήμονες μελέτησαν αρχικά πως αντιδρούν οι θύλακοι στη χημειοθεραπεία με ταξάνες. Αυτό που ανακάλυψαν είναι ότι τη μεγαλύτερη ευαισθησία στη χημειοθεραπεία έχουν:

  • Εξειδικευμένα διαιρούμενα κύτταρα στη βάση των θυλάκων, που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη της τρίχας
  • Τα βλαστοκύτταρα από τα οποία προέρχονται

Οι ερευνητές στη συνέχεια αναζήτησαν έναν τρόπο προστασίας των συγκεκριμένων κυττάρων, ο οποίος όμως δεν θα επηρέαζε τη θεραπεία του καρκίνου. Έτσι, σκέφτηκαν να εκθέσουν τους θύλακες ανθρώπινων τριχών στους αναστολείς του CDK4/6. Όπως διαπίστωσαν, όταν τους εμβάπτισαν παροδικά στους αναστολείς, οι θύλακες έγιναν πολύ πιο ανθεκτικοί στην χημειοθεραπεία.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η έρευνά τους μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη κάποιας λοσιόν ή αλοιφής, που θα αλείφεται τοπικά στο κρανίο πριν τη χημειοθεραπεία. Με αυτό τον τρόπο θα επιβραδύνεται ή θα καταστέλλεται παροδικά η κυτταρική διαίρεση στους θύλακες των τριχών, ώστε να αποτραπεί η τριχόπτωση.

Η μέθοδος αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιείται συμπληρωματικά με άλλες προσεγγίσεις, όπως η κρυοθεραπεία, λένε.

Η νέα έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση EMBO Molecular Medicine.

agrinio24.gr