Εάν, φυσικά, η προσφορά γινόταν δεκτή: «όχι ευχαριστούμε» απάντησε άμεσα ο Σαμ Άλτμαν, ο ιδρυτής και CEO της OpenAI, ο οποίος βρίσκεται εδώ και καιρό σε… ανοιχτό πόλεμο με τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου.
Ο Ίλον Μασκ έχει καταθέσει «μπαράζ» μηνυτήριων αναφορών κατά του Άλτμαν, υποστηρίζοντας ότι η επιχείρηση AI και η ηγεσία της έχουν παραστρατήσει από τον αρχικό σχεδιασμό τους και δεν είναι πλέον μη κερδοσκοπική εταιρεία αλλά επιδιώκουν να βγάλουν κέρδος από τα εργαλεία τους.
O CEO της OpenAI Σαμ Άλτμαν
AP Photo/Markus Schreiber, File
Η OpenAI λειτουργεί υπό την αιγίδα μιας ΜΚΟ, που ωστόσο ελέγχει και την OpenAI LP, μια κερδοσκοπική επιχείρηση που έχει εγκαθιδρυθεί εντός της δομής της ευρύτερης εταιρείας.
Είναι αυτή η κερδοσκοπική εταιρεία που «εκτόξευσε» την αξία της OpenAI σε περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε μερικά χρόνια ενώ ο Άλτμαν θεωρείται ευρέως ο «εγκέφαλος» αυτού του σχεδίου αλλά και της επιτυχίας της εταιρείας.
Η κολοσσιαία αυτή επένδυση από πλευράς του Μασκ, την οποία αποκάλυψε πρώτη η οικονομική εφημερίδα Wall Street Journal, θα του έδινε τον πλειοψηφικό έλεγχο, που είναι μεγάλος ανταγωνιστής της δικής του εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης X.AI.
Ο Σαμ Άλτμαν, σε ανάρτησή του στο Χ, ξεκαθάρισε πως η OpenAI δεν είναι προς πώληση:
«Όχι ευχαριστούμε. Αλλά αν θέλετε αγοράζουμε το twitter για 9,74 δισ. δολάρια».
«Απατεώνα» απάντησε με τη σειρά του ο Μασκ, o οποίος άλλαξε πρόσφατα το όνομά του στο X, στο χιουμοριστικό Harry Bolz.
Ο Ίλον Μασκ, ο οποίος ήταν συνιδρυτής της OpenAI το 2015, αποχώρησε από την εταιρεία λόγω της «στροφής» της ΜΚΟ προς την κερδοσκοπία.
Οι «πατεράδες» της OpenAI προχώρησαν στην ίδρυσή της επειδή πίστευαν ότι η Γενική Τεχνητή Νοημοσύνη (AGI, που αφορά μια τεχνητή νοημοσύνη ικανή να εκτελεί ή να μαθαίνει σχεδόν οποιαδήποτε γνωστική εργασία που χαρακτηρίζει τον άνθρωπο ή άλλα ζώα) αποτελούσε σοβαρή απειλή για την ανθρωπότητα.
Η OpenAI είχε μεγάλους… χορηγούς, μεταξύ των οποίων η Microsoft και η εταιρεία Thrive Capital και είχε υποχρέωση, όπως αναφέρει το CNNi, να δείξει ότι η επιχείρηση μεγαλώνει και μπορεί να βγάλει χρήματα.
Είναι γνωστό άλλωστε πως οι επενδυτές δεν είναι ιδιαίτερα… υπομονετικοί και θέλουν να βλέπουν σύντομα απτά αποτελέσματα.
Αυτός είναι ενδεχομένως και ο λόγος που οδήγησε τον Άλτμαν να πιέσει στην ΜΚΟ να παρουσιάσει ταχύτερα καινοτομίες και να βγάλει στην αγορά τα πρώτα της προϊόντα.
![elon musk](https://img.cnngreece.gr/img/960/max/80/2024/11/13/AP24302025963369.jpg?t=D0DuEQ919jAqsdUOqYrq0g)
Ο Ίλον Μασκ
AP Photo/Evan Vucci
Η τακτική αυτή, που έχει ονομαστεί «κινηθείτε γρήγορα και σπάστε πράγματα» (σ.σ. move fast and break things), αποτελεί άλλωστε παράδοση για τη Σίλικον Βάλεϊ και δεν ενοχλεί κανέναν που τα πρώτα προϊόντα δεν λειτουργούν πάντα τόσο καλά στην αρχή.
Αυτό ενδεχομένως να αποτελέσει πρόβλημα, όμως, όταν πρόκειται για τεχνολογία που μπορεί με τόσο μεγάλη επιτυχία να μιμηθεί την ανθρώπινη ομιλία και συμπεριφορές και έχει τη δυνατότητα να παραπλανήσει τους ανθρώπους και να τους κάνει να πιστέψουν ότι ψεύτικες συζητήσεις και εικόνες είναι πραγματικές.
Η «μάχη» του 2023
Σε ένα περίεργο μπρα-ντε-φερ στα τέλη του 2023, το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI απέλυσε τον Άλτμαν και στη συνέχεια τον επαναπροσέλαβε.
Έκτοτε, το διοικητικό έχει αλλάξει μορφή και πρώην μέλη του έχουν εκφράσει ανοιχτά φόβους για την ταχύτητα και την αμέλεια με την οποία κινείται το OpenAI.
O Ίλον Μασκ μήνυσε για πρώτη φορά το… κατά το ήμισυ πνευματικό τέκνο του τον Ιούνιο του 2024 αλλά απέσυρε την αγωγή μετά από τη δημοσίευση email του Μασκ από τις πρώτες ημέρες της εταιρείας.
![Open AI](https://img.cnngreece.gr/img/960/max/80/2025/02/11/AP24345571498772.jpg?t=6xA6Lea2W0ToGtCC3-s53A)
To λογότυπο του OpenAI
(AP Photo/Michael Dwyer, File)
Σε αυτά τα email, που αναρτήθηκαν στο blog της εταιρείας, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου φερόταν να παραδέχεται ότι η επιχείρηση θα πρέπει να μπορεί να βγάλει μεγάλο κέρδος για να κυνηγήσει τους στόχους της.
Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς, ο Μασκ κατέθεσε νέα αγωγή, κατηγορώντας την OpenAI ότι κάνει αγώνα για να αναπτύξει ισχυρή «γενική τεχνητή νοημοσύνη» για να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της ενώ παράλληλα έκανε λόγο για εκβιασμό από πλευράς της.
Με τη σειρά της, η OpenAI υποστήριξε ότι ο Μασκ… ζηλεύει που δεν είχε πλέον εμπλοκή στην startup μετά από την αποχώρησή του το 2018 και την αδυναμία του να πείσει τους συνιδρυτές του στην Tesla να την αγοράσουν.
Οι Ίλον Μασκ και Σαμ Άλτμαν ανταλλάσσουν τακτικά… φιλοφρονήσεις.
Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου έχει δώσει στον Άλτμαν το παρατσούκλι Swindly Sam, δηλαδή «Σαμ ο απατεωνίσκος» ενώ ο πρώην συνεργάτης του τον χαρακτηρίζει τακτικά «νταή».
Τον περασμένο μήνα, ο Μασκ είχε απορρίψει πρόταση για επενδύσεις μισού τρισεκατομμυρίου δολαρίων για την τεχνητή νοημοσύνη -που εν μέρει θα χρηματοδοτούσε το OpenAI.
![Trump Musk](https://img.cnngreece.gr/img/960/max/80/2025/02/03/AP24353038460475.jpg?t=yUxWu_c1ZVshqqVhWujIEg)
O Ίλον Μασκ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ
AP Photo/Alex Brandon, File
Μάλιστα, το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε και τις… ευλογίες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος το είχε χαρακτηρίσει ιστορικό.
«Δεν έχουν τα χρήματα» είχε πει τότε ο Ίλον Μασκ.
Η Wall Street Journal εξηγεί πως η απόπειρα εξαγοράς της OpenAI από τον Μασκ -που έχει τη στήριξη και των εταιρειών Valor Equity Partners, Baron Capital, Atreides Management, Vy Capital and 8VC- μπορεί να περιπλέξει τις προσπάθειες του Άλτμαν να ιδιωτικοποιήσει την εταιρεία.
Kαι αυτό γιατί η εξωφρενική πρόταση του Μασκ «τιμολογεί» επί της ουσίας την αξία των περιουσιακών στοιχείων της ΜΚΟ και ενδεχομένως να αναγκάσει τον Άλτμαν να λογοδοτήσει σε διοικητικό συμβούλιο και ρυθμιστικές αρχές για ποιους λόγους απεδέχθη μια χαμηλότερη προσφορά.