Όσο πιο πολλά είναι τα δώρα που αγοράζουμε τόσο πιο πολλές πιθανότητες έχει ένα παιδί να λάβει το μήνυμα ότι η κατοχή υλικών αγαθών είναι το μέτρο επιτυχίας και ο στόχος στη ζωή. Κάποιοι γονείς μάλιστα έχουν θεσπίσει κανόνα συγκεκριμένου αριθμού και είδους δώρων όταν τα παιδιά είναι ακόμη μικρά, έτσι ώστε να προλάβουν υπερβολικές απαιτήσεις των παιδιών τους αργότερα που θα μπουν στην εφηβεία.
Ορισμένοι εφαρμόζουν τον κανόνα των τριών δώρων: κάτι που το παιδί χρειάζεται όπως προϊόντα περιποίησης ή ρούχα, κάτι που το παιδί λαχταράει και κάποιο βιβλίο. Άλλοι γονείς προσφέρουν ως δώρα δραστηριότητες ανάλογα με τα ταλέντα και τη μοναδικότητα του κάθε παιδιού: μια συνδρομή στο γυμναστήριο ή για ένα χόμπυ, μια φωτογραφική μηχανή στον πιτσιρικά που φιλοδοξεί να γίνει φωτογράφος.
Επειδή στη σύγχρονη εποχή τα περισσότερα παιδιά είναι γεμάτα από υλικά αγαθά, τα σπίτια μοιάζουν με εργοστάσια παιχνιδιών και τα περισσότερα παιχνίδια ή ρούχα κεντρίζουν το ενδιαφέρον των παιδιών για λίγα μοναχά λεπτά ή ώρες. Μήπως λοιπόν να δοκιμάζαμε να αφιερώσουμε στα παιδιά κάτι πιο πολύτιμο αλλά και οικονομικό; Ο κοινός χρόνος, οι εμπειρίες που συνδέουν γονείς και παιδιά σίγουρα είναι κάτι που τα μικρά θα κρατήσουνε σαν φυλαχτό μέσα στη μνήμη τους όταν θα μεγαλώσουν.
Επιπλέον, οι όμορφες κοινές εμπειρίες με γονείς, νονούς ή σημαντικούς Άλλους ενισχύουν τον συναισθηματικό δεσμό κι έτσι οι σχέσεις της οικογένειας αποκτούν ακόμη πιο γερά θεμέλια και αντέχουν στις συγκρούσεις και στις κάθε είδους δυσκολίες ευκολότερα.
Την επόμενη φορά λοιπόν που θα θέλουμε να προσφέρουμε ένα δώρο στο παιδί, στο ανίψι, στο εγγόνι ή στο βαφτιστήρι μας, αντί να ξοδέψουμε ένα σκασμό λεφτά και ατέλειωτο χρόνο στις ουρές των πολυκαταστημάτων, ίσως αξίζει να πάρουμε το παιδί για μια βόλτα, να πάμε παρέα για καρτ, σινεμά ή θέατρο, σε ένα μουσείο, στο πλανητάριο, για ένα γεύμα σε ένα ξεχωριστό για εκείνο μέρος ή σε μια άλλη δραστηριότητα που θα ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία του.
Το πιο πολύτιμο δώρο που μπορούμε να δώσουμε σε ένα παιδί είναι ο χρόνος μας και η προσοχή μας, είναι να το κοιτάμε στα μάτια με ενδιαφέρον και να το ακούμε με όλη μας την προσοχή, έχοντας το κινητό κλειστό.