Οι ειδήσεις «τρέχουν» με ρυθμό που πολλές φορές είναι αδύνατο να διαχειριστούμε. Πολιτικές αναταραχές, μία παγκόσμια πανδημία, η αύξηση της βίας, όλα είναι γεγονότα που μας αφορούν. Κατά πόσο όμως η παρακολούθηση των εξελίξεων «απειλεί» την ψυχική και σωματική μας υγεία;
Εάν το πρώτο πράγμα που κάνετε ξυπνώντας το πρωί είναι να ελέγξετε τις ειδήσεις στον κόσμο, δεν είστε οι μόνοι. Η πλειοψηφία των ανθρώπων ενημερώνεται για το τι συμβαίνει γύρω του σε καθημερινή βάση. Οι περισσότεροι λοιπόν από αυτούς διαβάζουν ή ακούν τις ειδήσεις και «προχωρούν»ανεπηρέαστοι. Άλλοι όμως, επηρεάζονται αρκετά από τη«σκληρή» πραγματικότητα και την απώλεια ελέγχου των ποικίλλων εξελίξεων που σε ορισμένες περιπτώσεις καθορίζουν και τις συνθήκες διαβίωσής τους.
Πότε οι ειδήσεις αποτελούν «πρόβλημα»;
Μια λανθασμένη προσέγγιση ενημέρωσης και αντιμετώπισης των ειδήσεων αφορά την έντονη συναισθηματική εμπλοκή μας στα γεγονότα και ένα συνεχές άγχος να μάθουμε λεπτομέρειες δυσάρεστων περιστατικών. Ο σχεδόν εμμονικός έλεγχος των εξελίξεων είναι άλλο ένα σημάδι πως η στάση μας απέναντι στα νέα είναι τουλάχιστον ανησυχητική και αναπόφευκτα επηρεάζει κι άλλες πτυχές της ζωής μας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν είναι απίθανο να προκύψουν ποικίλα προβλήματα υγείας, όπως χρόνιο στρες, κακή ποιότητα ύπνου, αίσθηση κόπωσης και προβλήματα συγκέντρωσης. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν αντιλαμβανόμαστε κάτι στενάχωρο και «απειλητικό», τα επίπεδα των ορμονών του στρες, της αδρεναλίνης και της κορτιζόλης, αυξάνονται. Όταν βρισκόμαστε επομένως συνεχώς εκτεθειμένοι σε κακές ειδήσεις, ο φυσιολογικός αυτός μηχανισμός του οργανισμού μας ενεργοποιείται και τελικά είμαστε αντιμέτωποι με ένα σύνολο διαταραχών.
Ουσιαστική ευθύνη για τον τυχόν αρνητικό αντίκτυπο των ειδήσεων στην υγεία μας, έχει ο τρόπος με τον οποίο τις αντιμετωπίζουμε σε ατομικό επίπεδο.
Κακές VS καλές ειδήσεις
Το πώς αντιδρούμε στις ειδήσεις εξαρτάται, σε κάποιο βαθμό, από το είδος της είδησης. Σύμφωνα με μελέτες, οι ειδήσεις που καλύπτουν θέματα όπως η πολιτική, η οικονομία, οι διεθνείς συγκρούσεις και τα κοινωνικά ζητήματα μπορούν να χαρακτηριστούν ως «σκληρές» ενώ ειδήσεις που έχουν να κάνουν με τον πολιτισμό, την ψυχαγωγία, τον τρόπο ζωής των διασημοτήτων, ως «ήπιες». Είναι τα «σκληρά» νέα που είναι πιο πιθανό να οδηγήσουν σε συναισθηματικές αντιδράσεις. Δεν είναι απίθανο δε, τέτοιου είδους ειδήσεις να οδηγήσουν έναν άνθρωπο στο να γίνει κυνικός ή να νιώσει βαθιά θλίψη.
Πώς να «χτίσουμε» μια υγιή σχέση με τις ειδήσεις
Μια αμερικανική μελέτη που διεξήχθη κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας COVID-19 διαπίστωσε ότι η πλήρης απομάκρυνση από την ενημέρωση ήταν ο τρόπος ορισμένων ανθρώπων να αποφύγουν την έκθεσή τους στη συνεχή ροή αρνητικών ειδήσεων.
Ωστόσο, ο περιορισμός αυτός μπορεί, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια μιας συνεχιζόμενης κρίσης, να οδηγήσει σε σημαντική έλλειψη πληροφόρησης. Είναι υψίστης σημασίας λοιπόν, ο καθένας προσωπικά να συνειδητοποιήσει τον αντίκτυπο που έχουν οι ειδήσεις στην καθημερινή του ζωή. Είναι ωφέλιμο να:
· Περιορίσετε τη συχνότητα πρόσβασης στις ειδήσεις εάν διαπιστώσετε ότι η διάθεσή σας είναι πεσμένη ή σας απασχολούν οι εξελίξεις σε υπέρμετρο βαθμό. Αντικαταστήσετε ένα μέρος του χρόνου που ξοδεύετε στην ενημέρωσή σας με κάτι που σας ευχαριστεί, όπως το να πάτε μια βόλτα με έναν φίλο ή να διαβάσετε ένα βιβλίο.
· Συμβάλλετε στην αλλαγή μιας κατάστασης που σας προκαλεί θυμό ή σας στεναχωρεί, εφόσον αυτό είναι εφικτό. Μια έστω και μικρή εμπλοκή σε ένα θέμα που σας απασχολεί μπορεί να οδηγήσει σε μια θετική συνολικά κατάληξη.
· Μην εγκλωβίζεστε μόνο στα αρνητικά συμβάντα. Θυμηθείτε πως δεν είναι όλα γύρω μας άσχημα. Η γνώση του τι συμβαίνει στον κόσμο έχει πολλά πλεονεκτήματα, αρκεί κι εμείς να είμαστε σε θέση να εστιάσουμε σε αυτά.