Υλικά:

Για το χταπόδι:

2 κ. σούπας ελαιόλαδο

1 χταπόδι (κεφάλι και πλοκάμια χωριστά)

3 γλυκοκρέμμυδα σε λεπτές φέτες

3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες

1 κ. σούπας καπνιστή πάπρικα

2 φλ. ημίγλυκο κόκκινο κρασί

Για τη σαλάτα:

1 πιπερίτσα τσίλι

3/4 φλ. μηλόξυδο

3 κ. σούπας μέλι

1 σκελίδα σκόρδο

1/4 φλ. + 2 κ. σούπας ηλιέλαιο

αλάτι, πιπέρι

1 φινόκιο λεπτοκομμένο

Εκτέλεση:

Προθέρμανε το φούρνο στους 150 βαθμούς και σε ένα μεγάλο πυρίμαχο σκεύος ζέστανε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.

Βάλε το μισό χταπόδι στο σκεύος, ψήσε για περίπου πέντε λεπτά την κάθε πλευρά, αφαίρεσέ το από το σκεύος και επανάλαβε με το υπόλοιπο.

Πρόσθεσε τα κρεμμύδια και το σκόρδο στο σκεύος και σοτάρισε για περίπου δύο λεπτά.

Ρίξε και την πάπρικα, ανακάτεψε για μισό λεπτό και σιγά-σιγά πρόσθεσε το κρασί και άφησε να πάρει βράση.

Ξαναγύρισε το χταπόδι στο σκεύος, κάλυψε με το καπάκι και άφησε να σιγοβράσει στο φούρνο για περίπου μιάμιση ώρα.

Βγάλε το σκεύος από το φούρνο και άφησε να κρυώσει εντελώς μέσα στο ζωμό του.

Σε ένα τηγάνι ψήσε την καυτερή πιπεριά σε μέτρια φωτιά για περίπου τρία λεπτά, πρόσθεσε το μηλόξυδο, το μέλι και το σκόρδο και άφησέ τα να πάρουν βράση.

Αφαίρεσε από τη φωτιά και άφησέ τα να κρυώσουν, πριν τα πολτοποιήσεις στο μπλέντερ μέχρι να γίνει λείο το μείγμα, προσθέτοντας λίγο-λίγο το ηλιέλαιο και αλάτι.

Βγάλε το χταπόδι από τους ζωμούς του, σκούπισε το δέρμα του από τα υγρά και βάλε στο μάτι την γκριλιέρα, αλείφοντας με λίγο ηλιέλαιο.

Ψήσε το χταπόδι για περίπου τέσσερα λεπτά την κάθε πλευρά μέχρι να πάρει χρώμα.

Όσο είναι καυτό, άλειψέ το με λίγη από σάλτσα και σέρβιρε με τη σαλάτα από ψιλοκομμένο φινόκιο και καυτερή σάλτσα τσίλι.



Πηγή