Εύκολο / Προετοιμασία: 30΄, Μαγείρεμα + Ψήσιμο: 50΄

Υλικά για 8 άτομα (για ταψί περίπου 32×38 εκ.):

  • 500 γρ. χυλοπίτες (προτιμότερο μακριές)
  • 500 γρ. λουκάνικα χωριάτικα της αρεσκείας μας
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 150 γρ. ντομάτες λιαστές (διατηρημένες στο λάδι), καλά στραγγισμένες και ψιλοκομμένες
  • 1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. σούπας αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
  • 150 γρ. κασέρι χοντροτριμμένο
  • 150 γρ. κεφαλογραβιέρα χοντροτριμμένη
  • τα φύλλα από 1/2 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία:

Σε μια επιφάνεια εργασίας βάζουμε τα λουκάνικα, τα χαράζουμε κατά μήκος, αφαιρούμε τις μεμβράνες και τα ψιλοκόβουμε ή τα λιώνουμε με το πιρούνι.

Παράλληλα, σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τις χυλοπίτες, 2 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που δίνεται στις οδηγίες της συσκευασίας. Τις στραγγίζουμε, κρατάμε 300 ml από το νερό όπου τις βράσαμε και τις αφήνουμε στην άκρη.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τον κιμά λουκάνικου για περίπου 1 – 2 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και τις λιαστές ντομάτες και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.

Προσθέτουμε την ντομάτα, πασπαλίζουμε με το αλεύρι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ρίχνουμε το νερό που είχαμε κρατήσει στην άκρη, ανακατεύουμε  απαλά και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, ώστε να «δέσει» η σάλτσα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το μαϊντανό και τις χυλοπίτες και ανακατεύουμε να αναμειχθούν. Αδειάζουμε στο ταψί, στρώνουμε ομοιόμορφα και σκορπίζουμε τα τυριά.

Ψήνουμε για περίπου 25 – 30 λεπτά, μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να ροδίσουν στην επιφάνεια. Ξεφουρνίζουμε και σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.

kathimerini.gr



agrinio24.gr