Η ηλεκτρονική έκδοση της βρετανικής εφημερίδας Telegraph προτείνει στους αναγνώστες της να επισκεφτούν τη χώρα μας και να θαυμάσουν από κοντά δέκα διαφορετικά σημεία της.

Έχοντας δείξει ουκ ολίγες φορές το ενδιαφέρον της για την Ελλάδα, αυτήν τη φορά η βρετανική εφημερίδα εστιάζει σε δέκα όχι και τόσο γνωστά αξιοθέατα- σημεία, σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Οδοντωντός, Καλάβρυτα

Ο Οδοντωτός σιδηρόδρομος Διακοπτού-Καλαβρύτων είναι μία μαγευτική διαδρομή, αλλά και μία απτή απόδειξη τι υπέροχο αποτέλεσμα μπορεί να βγει, όταν ο άνθρωπος σέβεται τη Φύση και συνεργάζεται μαζί της. Σίγουρα είναι και από τις πιο δημοφιλείς ατραξιόν σε όλη την Ελλάδα, με εκατοντάδες επισκέπτες να το παίρνουν για να ζήσουν τη μαγευτική διαδρομή στην αγκαλιά του Βουραϊκού ποταμού και κάτω από την επιβλητική σκιά του Χελμού.

Μονή Παναγίας Χοζοβιώτισσας, Αμοργός

Χτισμένη ανάμεσα στα βράχια, η Μονή της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας στην Αμοργό, είναι ορατή μόνο από το πέλαγος. Από μακριά μοιάζει με λευκή ζωγραφιά πάνω σε βράχους απειλητικούς κι απόκρημνους, με το Αιγαίο να απλώνεται 300 μέτρα πιο κάτω.

Στο λιτό, απέριττο και ταυτόχρονα επιβλητικό μοναστήρι ο επισκέπτης φτάνει ανεβαίνοντας περίπου 300 σκαλιά. Δεν μπορείς παρά να σταθείς με δέος μπροστά σε αυτό το παράξενο οικοδόμημα του 1017, που εκτείνεται σε οκτώ ορόφους.

Σπήλαιο Αποκάλυψης, Πάτμος

Το Σπήλαιο της Αποκάλυψης είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Πάτμου και βρίσκεται περίπου στο μέσον της διαδρομής από τη Σκάλα προς τη Χώρα (2,3 χλμ. από τη Σκάλα και 2,2 χλμ. από τη Χώρα).

Πρόκειται για το μέρος όπου ο εξόριστος από το Ρωμαίο αυτοκράτορα Δομιτιανό, Άγιος Ιωάννης, έγραψε την Αποκάλυψη το 95 μ.Χ. Το 1999 το Σπήλαιο της Αποκάλυψης μαζί με τη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου ανακηρύχθηκαν Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.

Πύργος, Τήνος

Ο Πύργος, ένα από τα πιο διάσημα χωριά της Τήνου, είναι η γενέτειρα του Γιαννούλη Χαλεπά και άλλων καλλιτεχνών. Μάλιστα, έχει χαρακτηριστεί ένα υπαίθριο μουσείο λαϊκής τέχνης, το οποίο διατηρεί αναλλοίωτη την παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική.

Κούροι, Νάξος

Οι κούροι γίγαντες είναι αναμφίβολα τα πιο θεαματικά γλυπτά της Νάξου και από τα πιο γνωστά αξιοθέατα του νησιού. Ο μεγαλύτερος Κούρος είναι αυτός κοντά στον Απόλλωνα, ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται κοντά στις Μέλανες και το Φλεριό.

Με τα επιβλητικά δέκα μέτρα του, ο κούρος του Απόλλωνα θεωρείται προσωποποίηση του θεού Διόνυσου ή του θεού Απόλλωνα. Τους Κούρους του Απόλλωνα και των Μελάνων μπορείτε να τους επισκεφθείτε όλες τις μέρες του χρόνου και όλες τις ώρες, αφού βρίσκονται σε υπαίθριο χώρο.

Γρεβενά

Για τη «χώρα των μανιταριών», όπως αποκαλούν τα Γρεβενά κι επίσημα από το 2007, τα μανιτάρια αποτελούν μέρος της τοπικής παράδοσης και της ιστορίας, αλλά και έμβλημα- σύμβολο της πόλης της Μακεδονίας. Οι κάτοικοί της πρωτοστατούν στην έρευνα, την καταγραφή, την ανάδειξη και την πολύπλευρη αξιοποίηση του φυσικού τους πλούτου, ενώ κατέχουν επάξια τον τίτλο των πρωτοπόρων της μανιταροφιλίας και μανιταρογνωσίας.

Πάρνηθα, Αττική

Η βρετανική εφημερίδα κάνει αναφορά στο σανατόριο της Πάρνηθας, που δημιουργήθηκε το 1912 με σκοπό τη νοσηλεία όσων έπασχαν από φυματίωση. Δεν παραλείπει, επίσης, να αναφέρει και το «πάρκο των ψυχών» στην κορυφή της Πάρνηθας, με έργα τέχνης από καμένους κορμούς, του δασικού υπαλλήλου Σπύρου Νασιώτη.

Γιάλοβα, Μεσσηνία

Το πλούσιο φυσικό κάλλος και η ιστορικότητα της καθιστούν τη Γιάλοβα ιδανικό προορισμό για αποδράσεις, ενώ η γραφικότητά της μαγεύει τους επισκέπτες. Η περιοχή φιλοξενεί τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, έναν προστατευμένο υγρότοπο με σπάνια χλωρίδα και πανίδα, που απλώνεται σε μια έκταση 6.000 στρεμμάτων.

Μουσείο Αφής, Αττική

Το Μουσείο Αφής δημιουργήθηκε στην Αθήνα το 1984 με σκοπό να δώσει την ευκαιρία σε άτομα με προβλήματα όρασης να γνωρίσουν την πολιτιστική κληρονομία της Ελλάδας. Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία του ανήκει στο Φάρο Τυφλών της Ελλάδος και βρίσκεται στην οδό Δοϊράνης στην Καλλιθέα. Πρόκειται για ένα από τα πέντε μουσεία του είδους στον κόσμο

Μουσείο Ατατούρκ, Θεσσαλονίκη

Η οικία των παιδικών χρόνων του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, στην οδό Αποστόλου Παύλου 75 στη Θεσσαλονίκη, μετατράπηκε σε μουσείο το οποίο είναι ανοιχτό για το ευρύ κοινό. Η επίπλωση στο μεγαλύτερο μέρος του κτηρίου είναι αυθεντική, ενώ όπου υπήρχαν κενά και ελλείψεις συμπληρώθηκαν με έπιπλα από το Μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ και το Τοπ Καπί στην Κωνσταντινούπολη.

Στους εσωτερικούς χώρους θα δείτε φωτογραφίες από τη ζωή του Κεμάλ, ενώ στους δύο ορόφους θα ξεναγηθείτε στο σαλόνι για τους ξένους, το δωμάτιο της μητέρας του Κεμάλ, στην κουζίνα κι ένα μεγάλο καθημερινό δωμάτιο (πρώτος όροφος), καθώς και στον προσωπικό του χώρο (δεύτερος όροφος).



Πηγή