Ας συνθέσουμε όμως τα κομμάτια του παζλ που πονοκεφαλιάζει πλέον δισεκατομμύρια χρήστες ίντερνετ σε όλο τον κόσμο.

Θέλεις να μπεις στο mail σου για παράδειγμα και ξαφνικά ένα παραθυράκι σου ζητάει να αποδείξεις πως δεν είσαι ρομπότ.

Αυτές οι δύο κυρίες θα μας το κάνουν λιανά:

-Γεια θέλω να στείλω αυτό το αρχείο.
-Πρέπει να βεβαιώσουμε πως δεν είσαι ρομπότ.
-Εντάξει.
-Είσαι;
-Όχι!
-Αυτό θα έλεγε ένα ρομπότ! Μπορείς να κλικάρεις αυτό το κουτί;
-Δεν μπορεί να το κάνει αυτό ένα ρομπότ;
-Όχι! Τύπωσε τα γράμματα και τους αριθμούς!
-Δεν βλέπω τίποτα!
-Ωραία, τίκαρε τα φανάρια!
-Φοβάμαι απέτυχες. Πάμε πάλι;
-Τα τίκαρα όλα!
-Ήταν ένα πίσω από τον τοίχο!
-Και που να το ξέρω;

Κάπως έτσι δεν γίνεται και στην δική μας ζωή η αλήθεια είναι; Μία απλή καθημερινή μας ανάγκη και μια πλέον συνηθισμένη απαίτηση του συστήματος να αποδείξουμε πως είμαστε αυτοί που είμαστε χωρίς καν να ξέρουμε ποιος και γιατί μας ζητάει κάτι τέτοιο.

Οι ειδικοί του ίντερνετ λένε πως τελικά κάτι πονηρό υπάρχει πίσω από την κατά τα άλλα φαινομενικά απλή απαίτηση.

«Δεν είναι… αυτό που νομίζετε – Τι πραγματικά συμβαίνει όταν δηλώνετε σε μια ιστοσελίδα πως «δεν είστε ρομπότ», όταν δηλώνουμε ότι δεν είμαστε φτιαγμένοι από μέταλλο, αλλά από σάρκα και αίμα, ουσιαστικά δίνουμε στην εκάστοτε ιστοσελίδα την άδεια να ελέγχει πράγματα όπως το ιστορικό περιήγησής μας, τις εφαρμογές στις οποίες έχουμε μπει και τα μηνύματα που έχουμε στείλει», αναφέρει δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ».

Μήπως είναι συνωμοσιολόγοι ψεκασμένοι ή απλά άσχετοι με την τεχνολογία όσοι προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν; Ζονκ λένε οι ειδικοί.

Αν και έχει περάσει κάμποσος καιρός από την εκπομπή, το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας «ΤΑ ΝΕΑ» αναδεικνύει ένα καυτό θέμα σήμερα. Πόσο ασφαλείς είμαστε στο δίκτυο;

Κάποιοι ειδικοί θα πουν πως αν μπαίνεις από τα λεγόμενα ιδιωτικά παράθυρα προστατεύεις τα δεδομένα σου, δεν ισχύει λένε άλλοι. Έχετε έναν υπολογιστή μόνο για την δουλειά και για την ψυχαγωγία και τις ιδιωτικές συνομιλίες σας χρησιμοποιήστε έναν άλλο ή ένα ταάμπλετ λένε άλλοι. Πόσο εφικτό όμως είναι να γίνει αυτό;

Και κάπως έτσι την πληρώνουν τελικά οι άνθρωποι καθώς προγράμματα κοροϊδεύουν άλλα προγράμματα που φτιάχνουν τα CAPTCHA. Οι προγραμματιστές βρήκαν την λύση: Κάντε πιο δύσκολο το τεστ.

Και που θα πάει αυτό λένε οι χρήστες του ίντερνετ; Συνηθίστε το λένε άλλοι, αλλιώς θα πουν σαρκαστικά άλλοι η λύση είναι επιστροφή στον ταχυδρόμο που θα βγαίνει στην πλατεία και θα φωνάζει «κυρά Κούλα, έχεις γράμμα!».



megatv.com