«Η προφυλάκιση δεν είναι τιμωρία»
«Είναι τελείως διαφορετικό η διαδικασία να τιμωρηθεί κάποιος και να έρθει η ποινή και τελείως διαφορετική η προσωρινή κράτηση», λέει ο Θάνος Πλεύρης για την υπόθεση της Ρόδου.
«Η προσωρινή κράτηση δεν συνδυάζεται με τιμωρία, συνδυάζεται με το πώς θα διασφαλιστεί αυτός που κατηγορείται να βρεθεί στο δικαστήριο. Ελέγχονται μόνο δύο πράγματα: αν είναι ύποπτος φυγής ή ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων».
«Εγώ οφείλω να σας πω ότι στο κυριαρχικό πλαίσιο εισαγγελέα και ανακριτή εκεί πέρα βλέπουν αυτά τα στοιχεία. Προφανώς, δικαίωμα είναι της προέδρου του Αρείου Πάγου να κάνει τον οποιονδήποτε πειθαρχικό έλεγχο. Οφείλω να σας πω, ότι πάντοτε σε μια κρίση που είναι στον σκληρό πυρήνα του εισαγγελέα και ανακριτή γιατί αυτοί οι δύο γνωρίζουν τα στοιχεία του φακέλου, θα πρέπει να έχει κάποιο συγκεκριμένο στοιχείο η πρόεδρος, να έκρινε δηλαδή ότι υπάρχει μία έντονη παράβαση», λέει ο βουλευτής της ΝΔ.
«Το ότι δεν προφυλακίζεται κάποιος, δεν σημαίνει ότι αύριο το πρωί δεν θα καταδικαστεί αν είναι ένοχος. (…) Η προφυλάκιση δεν είναι τιμωρία», συμπληρώνει.
«Το μείζον για μένα σε αυτήν την υπόθεση είναι όσοι έχουν παρανομήσει να καταδικαστούν τελικά και να πάνε φυλακή, όχι όμως επειδή το θέλει η κοινή γνώμη, επειδή έχουν παραβιάσει κανόνες του ποινικού δικαίου».
«Επικίνδυνη η διαμόρφωση στην κοινωνία αισθήματος περί μη απόδοσης δικαιοσύνης»
Από την πλευρά του ο Μανώλης Χριστοδουλάκης σημειώνει:
«Είναι προφανώς πάρα πολύ σημαντική και επικίνδυνη η διαμόρφωση στην κοινωνία ενός αισθήματος περί μη απόδοσης δικαιοσύνης. Εγώ όμως θα προσέθετα, ότι είναι και εξίσου επικίνδυνος ο ποινικός λαϊκισμός. Οφείλουμε να αντιλαμβανόμαστε ότι η θωράκιση της Δικαιοσύνης σημαίνει και θωράκιση από οποιασδήποτε μορφής παρεμβάσεις, κυβερνητικές ή άλλων χαρακτηριστικών, που αμφισβητούν τη διάκριση των εξουσιών στη χώρα μας, (…) αλλά οφείλει να προστατευτεί και να θωρακιστεί και από την ευαλωτότητα, τη ροπή της λήψης αποφάσεων με βάση την επικοινωνιακή προβολή ενός ζητήματος», λέει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
«Βλέπουμε ότι όταν ένα θέμα παίζει στην τηλεόραση, άσχετα από αν είναι σοβαρό ή όχι, μπορεί απλά να πουλάει, αυτό πολλές φορές επηρεάζει, και εγώ λέω ότι δεν πρέπει να επηρεάζει, και την αντίστοιχη δικαστική απόφαση. Αν δεν μας αρέσει το πλαίσιο που ορίζει τα κριτήρια με τα οποία λαμβάνονται οι αποφάσεις περί προφυλάκισης, να αλλάξουμε το πλαίσιο».
«Οι αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας είναι ανοιχτές στη δημόσια κριτική»
Για το θέμα ο Νίκος Παππάς σημειώνει:
«Θεωρώ ότι ο Άρειος Πάγος αυτήν την στιγμή προσπαθεί, ατυχώς, να γιατρέψει τις μεγάλες πληγές και τη μεγάλη απόσταση που έχει υπάρξει μεταξύ του συστήματος της δικαστικής εξουσίας και του κοινού αισθήματος περί Δικαιοσύνης, το οποίο πηγάζει κατά μείζονα λόγο, επειδή είναι ένα θέμα που αφορά τους πάντες, από τη διαχείριση που έχει γίνει στην υπόθεση των Τεμπών».
«Δεν γιατρεύεται το γεγονός ότι ο ανακριτής δύο χρόνια δεν έχει καλέσει αυτόπτες μάρτυρες, το γεγονός ότι δεν έχουν γίνει τοξικολογικές εξετάσεις για τα θύματα των Τεμπών, το γεγονός ότι ο ανακριτής αρνείται να γίνει εκταφή θύματος για να γίνουν οι τοξικολογικές», λέει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Πρέπει να αποσυμφορηθεί και η κουβέντα περί εμπιστοσύνης στη Δικαιοσύνη. Δεν υπάρχει Δικαιοσύνη γενικώς και αορίστως, υπάρχει δικαστική εξουσία η οποία προβλέπεται και ορίζεται από το Σύνταγμά μας και οι αποφάσεις της είναι ανοιχτές στη δημόσια κριτική».
Για την κεντροαριστερά
Οι τρεις τους μίλησαν και για την κεντροαριστερά.
«Εδώ έχουμε την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος μιλάει εδώ και καιρό για την ανάγκη μιας εκλογικής συμμαχίας. Ο κ. Ανδρουλάκης την αρνείται, όπως αρνήθηκε τη συμμαχία μαζί μας όταν υπήρχε η απλή αναλογική. Είναι μια απόφαση για την οποία θα πρέπει να κριθεί. Αναδεικνύεται, από την άρνηση του ΠΑΣΟΚ να οικοδομήσει συνεργασίες προς τα αριστερά, ότι μόνο η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι καταλύτης για μια τέτοια προοδευτική αλλαγή», λέει ο Νίκος Παππάς.
«Ο διάλογος είναι σημαντικό να υπάρχει και είναι σημαντικό αντίστοιχα να υπάρχουν και πρωτοβουλίες ακόμα και προγραμματικών συγκλίσεων. (…) Όμως αυτό, για εμάς τουλάχιστον, δεν αναιρεί τη συλλογική απόφαση του κόμματος για την αυτόνομη πορεία του με ορίζοντα τις επόμενες εθνικές εκλογές», σημειώνει ο Μανώλης Χριστοδουλάκης.
«Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ είναι το εξής: ότι τελικά έχουν δημιουργήσει μια τοξικότητα και έναν λαϊκισμό που εκφράζει η κα Κωνσταντοπούλου, με θέσεις προγράμματος που ουσιαστικά παραπέμπουν σε σταλινικού τύπου κόμμα επειδή είναι το αυθεντικό σε αυτήν την τοξικότητα, αντιγράφοντάς την ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, στην πραγματικότητα τη γιγαντώνουν», σημειώνει από την πλευρά του ο Θάνος Πλεύρης.