Βρήκαμε μια εύκολη συνταγή για καροτόπιτα, από τον σεφ Γιώργο Τσούλη. Είναι πολύ χορταστική με ωραία γεύση. Ο γνωστός σεφ μάλιστα σημειώνει ότι είναι από τις πιο νόστιμες καροτόπιτες που έχεις δοκιμάσει ποτέ.
Δείτε παρακάτω την συνταγή για την καροτόπιτα:
ΥΛΙΚΑ
Για την πίτα:
1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
100 γρ. σουσάμι λευκό
Ελαιόλαδο
Για τη γέμιση:
1 κιλό καρότα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
2 κρεμμύδια λευκά, ψιλοκομμένα
60 γρ. βούτυρο
150 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης
1 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
500 ml ζωμό λαχανικών
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
Εκτέλεση συνταγής
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Αφού ζεσταθεί, ρίχνουμε το βούτυρο, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, ώστε να καραμελώσει. Ύστερα, προσθέτουμε τα καρότα, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά ακόμα. Κατόπιν, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, το ζωμό λαχανικών, το μαϊντανό, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε ελαφρώς και τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το καρότο και να τραβήξει τα υγρά.
Στη συνέχεια, λαδώνουμε ένα στρογγυλό πυρίμαχο σκεύος διαμέτρου 29εκ. και το καλύπτουμε με ένα φύλλο, το οποίο λαδώνουμε επίσης. Ακριβώς από πάνω, τοποθετούμε ένα ακόμα φύλλο δημιουργώντας έναν σταυρό, το λαδώνουμε και σκεπάζουμε με 4 ακόμα λαδωμένα φύλλα, τοποθετώντας τα με τον ίδιο τρόπο.
Κατόπιν, απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω στα φύλλα το μείγμα με τα καρότα και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 6 φύλλα λαδωμένα τοποθετώντας τα κι αυτά σε σχήμα σταυρού. Αν δούμε πως προεξέχουν, κόβουμε λίγο τις άκρες κι έπειτα, τις τυλίγουμε προς τα μέσα.
Τέλος, χαράζουμε την πίτα σε 8 τρίγωνα κομμάτια, ραντίζουμε με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 40-45 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμη, αφήνουμε την πίτα να κρυώσει για 10 λεπτά, την κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε. Καλή απόλαυση!