Η εσωτερική μας φωνή, κάποιες φορές υποστηρικτική, τις περισσότερες όμως επικριτική, στην πραγματικότητα μας βοηθά να προετοιμαστούμε και να κατανοήσουμε τον κόσμο γύρω μας. Η αυτο-ομιλία διαμορφώνει τις συναισθηματικές μας αντιδράσεις, επηρεάζει τη λήψη αποφάσεων και παίζει σημαντικό ρόλο στο πώς διαχειριζόμαστε τα εμπόδια. Η αποδοχή αυτού του εσωτερικού διαλόγου μπορεί να είναι πιο δύσκολη για κάποιους από ό,τι για άλλους, αλλά όλοι μπορούμε να μάθουμε πώς να καθοδηγούμε τις εσωτερικές μας συνομιλίες, σύμφωνα με τον Ίθαν Κρος, ψυχολόγο και συγγραφέα που έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της έρευνάς του στην κατανόηση του πώς η αυτο-ομιλία μπορεί να δουλέψει υπέρ μας και όχι εναντίον μας.

Η εσωτερική μας φωνή έχει διπλή λειτουργία

Μας βοηθά να προγραμματίσουμε, να λύσουμε προβλήματα και να παρακινηθούμε. Ωστόσο, μπορεί επίσης να μετατραπεί σε φλυαρία ή σε αρνητικές σκέψεις που μας κάνουν πιο ανήσυχους και βλάπτουν τις σχέσεις μας, λένε οι ειδικοί. Ο Κρος τονίζει ότι «δεν πρέπει να προσπαθούμε να σιωπήσουμε την εσωτερική μας φωνή». Αντίθετα, «πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα καλά σημεία της, ενώ κρατάμε υπό έλεγχο τα αρνητικά της».

Ένας τρόπος να τα καταφέρουμε είναι να μιλάμε στον εαυτό μας από απόσταση, χρησιμοποιώντας το όνομά μας, αντί δηλαδή για το «εγώ», να πάμε στο «αυτός/ή». Μπορεί να φαίνεται λίγο παράξενο στην αρχή, αλλά μας δίνει λίγο χώρο να σκεφτούμε πιο καθαρά. Τέτοιες μικρές αλλαγές στον τρόπο που μιλάμε στον εαυτό μας θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη μείωση του ενδεχόμενου άγχους, με πιθανό αποτέλεσμα να λύνουμε τα εκάστοτε προβλήματα της καθημερινότητας με μεγαλύτερη ευκολία.

Εσωτερική φωνή και ενσυνειδητότητα 

Έρευνες δείχνουν ότι η ενσυνειδητότητα και η παρουσία μας στο «εδώ και τώρα» χωρίς κριτική, συνδέονται θετικά με τον αυτοέλεγχο. Μπορούμε να διαχειριστούμε την αρνητική αυτο-ομιλία εστιάζοντας στην αναπνοή μας ή αναλογιζόμενοι τις σκέψεις, χωρίς όμως να προσκολλόμαστε σε αυτές. Η αποδοχή ότι οι σκέψεις μας είναι απλώς σκέψεις και δεν είναι απαραίτητα η αλήθεια, βοηθά στη μείωση της αυτοκριτικής, οδηγώντας σε, αν μη τι άλλο, πιο… ευγενικές εσωτερικές συνομιλίες.

Σύμφωνα με μελέτες, η αρνητική αυτο-ομιλία μειώνει την αυτοπεποίθηση και αυξάνει τα επίπεδα άγχους μας. Αντίθετα, η θετική αυτο-ομιλία παρέχει ώθηση στον εγκέφαλο, βελτιώνει τη λήψη αποφάσεων και αυξάνει τα επίπεδα αυτοπεποίθησης και κινήτρου. Βέβαια, η αρνητική αυτο-ομιλία δεν είναι πάντα επιβλαβής. Σε μικρές δόσεις, η αυτοκριτική μπορεί να ενισχύσει τη βραχυπρόθεσμη απόδοση, ενισχύοντας τη συγκέντρωση και το κίνητρο.

Χρησιμοποιήστε την αρνητική αυτο-ομιλία με μέτρο και σε άμεσες προκλήσεις

Σκεφτείτε την εσωτερική σας φωνή σαν έναν προπονητή που σας πιέζει να αποδώσετε σε μια κρίσιμη στιγμή. Για παράδειγμα, αν τρέχετε σε έναν αγώνα και νιώθετε την ανάγκη να τα παρατήσετε, πείτε: «Έλα, μπορείς να προσπαθήσεις περισσότερο». Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε αυτή την άμεση πρόκληση. Ωστόσο, οι υπερβολές σε αυτή την προσέγγιση, έχει φανεί να λειτουργούν αντίθετα.

Φανταστείτε να μιλάτε στον εαυτό σας με τον ίδιο τρόπο που θα ενθαρρύνατε έναν φίλο

Για παράδειγμα, αν προσπαθείτε να μάθετε μια νέα δεξιότητα, λέγοντας στον εαυτό σας: «Κάνεις πρόοδο κάθε μέρα. Συνέχισε», μπορεί να ενισχυθεί η κινητοποίηση χωρίς περιττή πίεση.

Με το βλέμμα στο μέλλον…

Φανταστείτε πώς θα νιώθετε για μια τρέχουσα πρόκληση σε μία εβδομάδα, έναν μήνα ή έναν χρόνο. Αυτό μειώνει τη συναισθηματική ένταση της παρούσας στιγμής. Αλλάξτε την προοπτική σας βλέποντας τις δυσκολίες ως ευκαιρίες για ανάπτυξη, απλά παρατηρώντας τι συμβαίνει στο μυαλό σας.

Καταγραφή και σχέσεις

Η καταγραφή των σκέψεων και συναισθημάτων σας, μπορεί να βοηθήσει στην οργάνωση του εσωτερικού μας διαλόγου. Ομοίως και η υποστήριξη από άλλους. Οι καλοί φίλοι προσφέρουν μια άλλη διάσταση σε ό,τι προκύπτει στη ζωή και μπορούν να μετατρέψουν την εσωτερική μας φωνή σε πηγή έμπνευσης.

Ξεκινήστε να πειραματίζεστε με αυτές τις στρατηγικές και ανακαλύψτε τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς. Αξίζει πάντα να καλλιεργούμε τη σχέση με τον εαυτό μας. Άλλωστε, το αντίθετο, «μπλοκάρει» την ευτυχία μας και μας στερεί την απόλαυση των όμορφων στιγμών της ζωής.



Πηγή