Προετοιμασία: 20΄, Αναμονή: 6 ωρες

Υλικά (για 8 μερίδες)

Για τη βάση

  • 125 γρ. βούτυρο light
  • 1 πακέτο (250 γρ.) μπισκότα digestive
  • 1/2 κούπα φουντούκια

Για τη γέμιση

  • 1/2 κιλό ανθότυρο
  • 1/2 κιλό γιαούρτι στραγγιστό με 2% λιπαρά
  • 1 κάψουλα βανίλιας
  • 4 κουτ. σούπας μέλι, ρευστό
  • 1 βαζάκι (250 – 300 γρ.) μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη, της αρεσκείας μας

Ξεκινάμε από τη βάση: Λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά, προσέχοντας να μην κάψει.

Αποσύρουμε και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.Τρίβουμε τα μπισκότα στο μπλέντερ ή σε δόσεις στο μούλτι και τα ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ.

Ψιλοτρίβουμε και τα φουντούκια, τα προσθέτουμε στο μπολ και ανακατεύουμε.

Περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε ώστε να υγρανθεί όλο το μείγμα. Το απλώνουμε σε ένα τσέρκι διαμέτρου 26 εκ., το οποίο έχουμε ακουμπήσει σε μια πιατέλα ή σε μια βάση για τούρτα.

Το πατικώνουμε ώστε να έχουμε μια συμπαγή βάση.  Αφήνουμε το τσέρκι στο ψυγείο να σφίξει η βάση όσο ετοιμάζουμε την κρέμα.

Φτιάχνουμε την κρέμα: Κομματιάζουμε το ανθότυρο και το ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ.

Προσθέτουμε το γιαούρτι και τη βανίλια. Χτυπάμε, με το φτερό ή το σύρμα, σε μέτρια ταχύτητα, για περίπου 10 λεπτά.

Προσθέτουμε το μέλι συνεχίζοντας το χτύπημα για ακόμη 1 λεπτό. Βγάζουμε το τσέρκι από το ψυγείο και απλώνουμε την κρέμα πάνω στη βάση. Αφήνουμε φορμαρισμένο το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες.

Αφαιρούμε το τσέρκι. …και απλώνουμε τη μαρμελάδα, προτού σερβίρουμε.

Παραλλαγές

Αντί για φουντούκια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λευκά αμύγδαλα.

  • Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το μέλι με ζάχαρη άχνη.
  • Γαρνίρουμε με όποιο γλυκό του κουταλιού μάς αρέσει ή βρίσκεται στο σπίτι. Πρώτα όμως το στραγγίζουμε και το ψιλοκόβουμε, αν είναι σε μεγάλα κομμάτια.
  • Εφόσον δεν μας απασχολούν οι θερμίδες, χρησιμοποιούμε βούτυρο και γιαούρτι με πλήρη λιπαρά.

kathimerini.gr

agrinio24.gr