Κλιμακώνεται το διαχρονικό πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων και η Ένωση Ασθενών Ελλάδος εκφράζει την ανησυχία της, καθώς διακυβεύεται η Δημόσια Υγείας, όπως αναφέρουν τα μέλη της.

H Ένωση Ασθενών Ελλάδας εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την κλιμάκωση του διαχρονικού προβλήματος των ελλείψεων φαρμάκων κατά το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των πολιτών και σε ορισμένες περιπτώσεις τη διακινδύνευση της δημόσιας υγείας.

“Η ανησυχία αυτή γίνεται εντονότερη όσο οι ασθενείς βρίσκονται ανάμεσα σε αντικρουόμενες εκτιμήσεις για την έκταση των ελλείψεων ανάμεσα στον ΕΟΦ και τους φαρμακευτικούς συλλόγους. Για το λόγο αυτό απαιτείται η εφαρμογή ενός αξιόπιστου μηχανισμού παρακολούθησης και ελέγχου σε πραγματικό χρόνο”.

Έλληνες ασθενείς: “Σε μια χώρα με πολλά φθηνά σκευάσματα θα πρέπει να υπάρχει καλύτερος έλεγχος των παράλληλων εξαγωγών”

Το φαινόμενο των ελλείψεων έχει επιδεινωθεί κατά την τελευταία δεκαετία, παρουσιάζοντας υφέσεις και εξάρσεις. Παράγοντες όπως η μειωμένη παγκόσμια παραγωγή ορισμένων σκευασμάτων, οι περιορισμένες εισαγωγές, η μη συστηματική κατανομή στην επικράτεια και ασφαλώς οι παράλληλες εξαγωγές, συνθέτουν τα κύρια αίτια του.

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδος, επισημαίνει χαρακτηριστικά:

“Σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, όπου τα φάρμακα αξίας κάτω των 5 ευρώ αφορούν πάνω από το μισό όγκο των πωληθέντων σκευασμάτων ανά έτος, ο έλεγχος των εξαγωγών σε χώρες με υψηλότερες τιμές, θα πρέπει να συνιστά κυρίαρχο συστατικό της φαρμακευτικής πολιτικής, με γνώμονα το συμφέρον του Έλληνα ασθενή και πολίτη”.

“Να υπάρξει τεκμηριωμένη καταγραφή”

Η απάντηση σε αυτό το σύνθετο και πολυδιάστατο πρόβλημα θα πρέπει να ξεκινήσει από την τεκμηριωμένη καταγραφή της έκτασής του και να επεκταθεί στην εφαρμογή μίας σειράς μέτρων με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων μερών, αναφέρουν οι ασθενείς.

Τι προτείνουν:

  • Άμεση συγκρότηση ομάδας διαλόγου με τη συμμετοχή του ΕΟΦ και των εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας, των φαρμακαποθηκών, των συνεταιρισμών, των φαρμακοποιών και των ασθενών.
  • Αναβάθμιση των εργαλείων παρακολούθησης και του παρεμβατικού ρόλου του συστήματος ελέγχου για τις ελλείψεις φαρμάκων από τον ΕΟΦ.
  • Ελεγκτικός μηχανισμός για την αξιόπιστη καταγραφή και παρακολούθηση των αποθεμάτων.
  • Απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών στους εξαγώγιμους κωδικούς όπου καταγράφονται ελλείψεις, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών.
  • Ενίσχυση του μέτρου συνταγογράφησης με δραστική ουσία, ώστε να παρέχεται ευελιξία στον φαρμακοποιό να εξυπηρετήσει τον ασθενή.

“Για την αντιμετώπιση του διαχρονικού προβλήματος των ελλείψεων απαιτείται ένας συνεχής, δυναμικός και κάθετος έλεγχος σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας. Κυρίως όμως η πολιτεία οφείλει να διαθέτει, να αξιοποιεί και να επιβεβαιώνει τη στρατηγική πληροφορία σχετικά με την έκταση και την τάση του φαινομένου, προκειμένου να αναπτύξει τις αντίστοιχες πολιτικές παρεμβάσεις, σε συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη”, καταλήγουν τα μέλη της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος.

iatropedia.gr



agrinio24.gr