Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα λένε ότι όσοι χρησιμοποιούν emoji τείνουν να έχουν υψηλότερη συναισθηματική νοημοσύνη, δηλαδή την ικανότητα να κατανοούν, να αντιλαμβάνονται και να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους και τα συναισθήματα των άλλων.

Η μειωμένη χρήση emoji με φίλους και ρομαντικούς συντρόφους σχετίζεται με ένα στυλ προσκόλλησης γνωστό ως «αποφυγή» (avoidant attachment style), το οποίο συχνά περιλαμβάνει την προτίμηση της ανεξαρτησίας έναντι της συναισθηματικής εγγύτητας και οικειότητας.

Η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS One είναι η πρώτη του είδους της που εξετάζει τη χρήση emoji σε συνδυασμό με βασικά ατομικά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τις επικοινωνιακές ικανότητες και τις διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων.

Smart info: Πάνω από 10 δισεκατομμύρια emojis αποστέλλονται καθημερινά σε όλο τον κόσμο και οι συγγραφείς της μελέτης παρατήρησαν ότι οι γυναίκες τα χρησιμοποιούν με τους φίλους και την οικογένειά τους συχνότερα από τους άνδρες.

Tα emoji έχουν γίνει πλέον άκρως δημοφιλή για την εύκολη διευκρίνιση της διαδικτυακής μας επικοινωνίας, γεγονός που δίνει μια συναρπαστική ευκαιρία σε γλωσσολόγους και ψυχολόγους να ερευνήσουν το φαινόμενο, αφού αυτές οι πλούσιες σε απευθείας σύνδεση συμπεριφορές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αποκαλύψουν κάτι μοναδικό, τόσο για τη σύγχρονη ανθρώπινη συμπεριφορά όσο και για μια νέα διεθνή γλώσσα.

IQ vs. EQ

Ο Δείκτης Νοημοσύνης (Intelligence Quotient, IQ) είναι ο δείκτης ο οποίος μετρά προσεγγιστικά την ευφυΐα ενός ατόμου σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Το IQ κάθε ατόμου μετράται με διάφορες μεθόδους, οι οποίες περιλαμβάνουν συνήθως τεστ με ερωτήσεις ή διαδικασίες με καθορισμένα αντικείμενα.

Η συναισθηματική νοημοσύνη (emotional intelligence ή EQ) μπορεί να οριστεί ως η ικανότητα να χαρακτηρίσει κάποιος τα δικά του καθώς και των άλλων ατόμων τα συναισθήματα, να κάνει διάκριση μεταξύ διαφορετικών συναισθημάτων, να τα ονομάσει κατάλληλα και χρησιμοποιήσει τη συναισθηματική πληροφορία ως οδηγό σκέψης και συμπεριφοράς.

Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτό είναι ένα σπάνιο και πολύτιμο πλεονέκτημα. Η συναισθηματική νοημοσύνη μπορεί να σας βοηθήσει να οικοδομήσετε και να ενισχύσετε σχέσεις, να εξομαλύνετε συγκρούσεις και να βελτιώσετε τη συνολική ικανοποίηση από την εργασία σας.



Πηγή