Σε δυσεπίλυτο «γρίφο» εξελίσσεται η εύρεση φοιτητικής στέγης για τους επιτυχόντες των Πανελλαδικών.
Οι γονείς θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να στηρίξουν τα όνειρα των παιδιών τους μετά τον αγώνα που έκαναν προκειμένου να πετύχουν στις Πανελλήνιες και να κερδίσουν μία θέση στα ΑΕΙ της χώρας.
Γονείς και φοιτητές λένε «κάθε πέρσι και καλύτερα» καθώς διαπιστώνουν ότι οι εκτός έδρας σπουδές είναι ιδιαίτερα δαπανηρές κι αυτό γιατί τα μικρά διαμερίσματα, ιδιαίτερα σε περιοχές κοντά στα πανεπιστήμια, είναι είδος προς εξαφάνιση καθώς πολλοί ιδιοκτήτες έχουν διαθέσει τα ακίνητά τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, ενώ οι τιμές των ενοικίων εμφανίζονται σημαντικά αυξημένες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Δυσεύρετα τα ακίνητα για φοιτητική στέγαση – Στα ύψη τα μισθώματα
Ο Θέμης Μπάκας, πρόεδρος του δικτύου e-real estates, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε για τις τιμές των ενοικίων.
«Από το 2017 έως και σήμερα έχουμε μία σωρευτική αύξηση των τιμών ενοικίασης, τα οποία να είναι κατάλληλα προς ενοικίαση, που αγγίζει το 75% στον νομό Αττικής, το 63% στην Αχαΐα, στην Πάτρα συγκεκριμένα που είναι η δεύτερη μεγάλη πόλη των αυξήσεων. Στην Θεσσαλονίκη αγγίζουν το 53%. Αν πχ μια οικογένεια ψάξει να βρει σπίτι στην Αθήνα που να είναι έως 50 τ.μ. Του πρώτου ορόφου. Τα περισσότερα σπίτια έχουν μίσθωμα πάνω από 400 ευρώ τον μήνα. Άρα συζητάμε για ένα προτεινόμενο μίσθωμα από 450 – 550 ευρώ για ένα ακίνητο στο κέντρο της Αθήνας. Οι περισσότεροι γονείς ψάχνουν σπίτι με ενοίκιο περίπου 300-350 ευρώ. Κατά κύριο λόγο αυτά τα σπίτια υπάρχουν στην πλατεία Αττικής, Αμερικής, Βικτωρίας, Πατησίων, Κολωνό», είπε αρχικά.
«Σπίτια 18-26 τ.μ. μερικώς ανακαινισμένα, ή σπίτια από 25-45 τ.μ. μη ανακαινισμένα κατασκευής του 1970-80, αλλά ακίνητα ημιυπόγεια, ισόγεια, ημιώροφοι ή εσωτερικά διαμερίσματα. Μιλάμε για κατασκευές και περιοχές που οι γονείς δεν θα ήθελαν τα παιδιά τους να πάνε να διαμείνουν», συμπλήρωσε ο κ. Μπάκας.
Τι γίνεται στις άλλες πόλεις
Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, «το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στις περιοχές που υπάρχει έντονη τουριστική δυναμική και Airbnb. Και στα Χανιά και στην Κέρκυρα, αν δουν οι φοιτητές ότι ένα ακίνητο πληροί τις δικές τους οικονομικές δυνατότητες, θα πρέπει ο φοιτητής να κάνει ένα συμβόλαιο τον Οκτώβρη και τον Μάιο να εγκαταλείψει την φοιτητική στέγη γιατί το κτίσμα θα δοθεί για βραχυχρόνια μίσθωση και άρα τον Ιούνιο και Σεπτέμβριο τους αφήνει εκτός για την εξεταστική. Αυτούς τους μήνες θα πρέπει να μείνει σε κάποιο ξενοδοχείο».
«Το 79,9% των νέων διαμένει στο παιδικό του δωμάτιο»
«Έχουμε περιπτώσεις φοιτητών που πηγαινοέρχονται με αεροπλάνο, κυρίως στην Κέρκυρα για να δώσουν μάθημα. Μιλάμε για εποχή που οι φοιτητές δεν επιλέγουν την σχολή με βάση την δική τους επιθυμία και σταδιοδρομία, αλλά επιλέγουν σχολή με βάση το πού είναι η κύρια κατοικία τους. αυτό καταγράφεται από τα στοιχεία της Eurostat. Σύμφωνα με αυτά, το 79,9% των νέων ηλικίας 18-34 ετών – και είμαστε δεύτεροι σε αυτή την λίστα – διαμένουν στο παιδικό τους δωμάτιο. Που σημαίνει ότι ο νέος δεν φεύγει από το σπίτι του. και τελειώνουν την σχολή γίνονται επαγγελματίες και μένουν σπίτι τους. Αυτό είναι παράλογο. Προσπαθούν να δουν οι γονείς και το ζήτημα της συγκατοίκησης. Προσπαθούν να το προβάλλουν ως μόδα. Η συγκατοίκηση πάντα υπήρχε. Αλλά κυρίως στους φοιτητές 3-4 έτος ή φοιτητές πρώτου έτους και γνωρίζονται. Αυτό, ότι είμαστε όλοι άγνωστοι μεταξύ μας, και με κάποιον τρόπο μπορούμε να μείνουμε μαζί στην χώρα μας δεν είναι εύκολο. Στην Αγγλία μισθώνουν δωμάτιο δωμάτιο, εδώ μπαίνουν και τα δύο ονόματα των ενοικιαστών», υπογράμμισε στην συνέχεια.
«Η Σπάρτη είναι μια περιοχή που μπορείς να βρεις οικονομικά ακίνητα, στις υπόλοιπες περιοχές δεν είναι εύκολο», κατέληξε ο κ. Μπάκας.