«Τα ονόματα είναι σε δεύτερη φάση»

«Στο ΠΑΣΟΚ έχει ξεκινήσει μια διαδικασία η οποία την προηγούμενη εβδομάδα ήμασταν στο Πολιτικό Συμβούλιο τώρα πάμε στην Κεντρική Επιτροπή», τονίζει ο Παύλος Γερουλάνος.

«Συζητούνται τα θέματα των εκλογών, θα πάρει τις αποφάσεις του το κόμμα, θα πορευτούμε ώστε να κάνουμε σωστή αποτίμηση του αποτελέσματος και να δούμε πώς προχωράμε από εδώ και πέρα. Από το καταστατικό προβλέπονται εκλογές το 2025. Εγώ θεωρώ ότι έχουμε πάρα πολύ λίγο χρόνο μπροστά μας και μια πολύ μεγάλη ευκαιρία, από τη θέση της αντιπολίτευσης, να χτυπήσουμε την κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές. Το πιστεύω αυτό γιατί βλέπουμε μια τεράστια καθίζηση των κομμάτων, να γυρίζει ο πολίτης την πλάτη σε όλα τα κόμματα.

»Αυτό είναι μια ευκαιρία για ένα κόμμα να μιλήσει σωστά και να κερδίσει αυτόν τον κόσμο. Θεωρώ ότι έχουμε πολύ λίγο χρόνο να πετύχουμε αυτό το οποίο πρέπει να πετύχουμε την επόμενη τριετία. Βάζω πολύ ψηλά τον πήχη για τον λόγο ότι όταν έχουν φύγει 3,5 εκατ. πολίτες από τις κάλπες, ένα κόμμα το οποίο θέλει να έχει έναν λόγο σωστό, κοινωνικό που θα μιλήσει για τα πραγματικά θέματα που σήμερα βιώνει η κοινωνία, είναι ένα κόμμα που θα έχει ευκαιρία, όπως οποιοδήποτε άλλο, να είναι πρώτο».

Όπως λέει ο ίδιος:

«Τα ονόματα είναι σε δεύτερη φάση, αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι τι πρέπει να γίνει στο κόμμα πρώτα. Όταν βλέπεις την κοινωνία τόσο απογοητευμένη από το πολιτικό σύστημα, αν εμείς βάλουμε μπροστά τις μηχανές γρήγορα, κάνουμε τις αλλαγές που χρειάζεται στο κόμμα και προχωρήσουμε, έχουμε ακόμα ελπίδες να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη. Αν δεν τα κάνουμε αυτά, τότε και αρχηγό να αλλάξουμε, δεν πρόκειται ο καινούργιος αρχηγός να καταφέρει να ‘χτυπήσει’ τη θέση που θέλουμε. Και να αλλάξουμε μόνο το πρόσωπο, δεν πρόκειται η κοινωνία να πάρει ένα καινούργιο μήνυμα». «Αυτό που χρειάζεται είναι μια σειρά αλλαγών που ξεκινάει με το πώς οι θετικές μας προτάσεις μπορούν να κουμπώσουν σε ένα ολοκληρωμένο όραμα για τη χώρα, πώς αυτό το όρμα θα υποστηριχτεί από μια ηγετική ομάδα την οποία θα την κοιτάς και θα λες ‘ναι, αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν αυτά που υπόσχονται’, πώς το κόμμα θα οργανωθεί έτσι ώστε αυτά τα μηνύματα να πάνε παντού», συμπληρώνει.

«Οι προτάσεις μας είναι στη θετική κατεύθυνση αλλά ο κόσμος δε νιώθει ότι αυτές κουμπώνουν μέσα σε ένα όραμα το οποίο μπορεί να καταβάλει πού θα είναι η Ελλάδα σε 3, 5, 10 χρόνια. Ο κόσμος για να ακουμπήσει πάνω και στο καλύτερο πολιτικό πρόγραμμα, αν δε δει μια ομάδα η οποία αυτό το πρόγραμμα μπορεί να το κάνει πράξη, δεν πρόκειται ποτέ να εμπιστευτεί αυτήν την ομάδα για να κυβερνήσει τη χώρα. Το ΠΑΣΟΚ έχει πάρα πολλά στελέχη που αυτήν την στιγμή είναι σε αδράνεια. Αυτά τα στελέχη πρέπει να τα ενεργοποιήσουμε. Η διάγνωσή μου ήταν ότι πρέπει να αλλάξουμε περισσότερα πράγματα στο κόμμα από ό,τι μόνο τον αρχηγό και ότι αυτά τα πράγματα έχουμε πολύ λίγο χρόνο να το κάνουμε. Αυτήν την στιγμή, επειδή προέχουν οι αλλαγές, αν μπούμε σε μια άκρατη ονοματολογία, δε θα κάνουμε τις αλλαγές που χρειάζεται. Διαδικασίες πολιτικές που παραπέμπουν σε πασαρέλα είναι διαδικασίες που δεν βγάζουν σε κανένα αποτέλεσμα», επισημαίνει.

«Το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ είναι πάρα πολύ ξεκάθαρο. Από εκεί και πέρα πρέπει να μεταφραστεί έτσι ώστε να πάει στην ελληνική κοινωνία και να περάσει αυτό το πράγμα μέσα την κοινωνία για να πει ότι εγώ εδώ θα ακουμπήσω», καταλήγει.

«Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις»

Από την πλευρά του, ο Νίκος Φαραντούρης σημειώνει:

«Παρακολουθούμε με πολύ ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, θεωρούμε ότι είναι όμορος πολιτικός χώρος. Αυτό δε σημαίνει ότι τα κόμματα πρέπει άμεσα ή με το ζόρι να χάσουν την αυτοτέλειά τους. Σε σχέση με τα του οίκου μας, δεν έχουμε κάποια διαδικασία εν εξελίξει. Η συζήτηση που έχει ανοίξει για το ενδεχόμενο συνεργασιών είναι πραγματική, γίνεται και δεν εκβιάζεται. Συμμετέχουμε σε αυτήν τη συζήτηση και ο καθένας καταθέτει τις προτάσεις του».

Όπως λέει ο ίδιος:

«Αυτό που νομίζω θα μας βρει σύμφωνους όλους είναι ότι δεν μπορούν οι συγκλίσεις να είναι προϊόν κλειστών δωματίων και συνεννοήσεων 2, 3, 4 ανθρώπων μέσα σε μια σάλα. Όταν η κοινωνία ζητάει ευρύτερες συμπράξεις, αυτό είναι ένα πρόταγμα πολύ ευρύτερο από τη συνεννόηση δύο προσώπων. Πριν πάμε στην ονοματολογία, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πού συναντιόμαστε. Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι για να μπορούν να μιλήσουν πολιτικές δυνάμεις, πρέπει κάπου να συναντιόνται, διαφορετικά είναι οπορτουνισμός».

«Υπάρχουν δύο κόμματα με την αυτοτέλειά τους και τους ανταγωνισμούς τους, απολύτως θεμιτό στη Δημοκρατία. Αν κάποιοι πολιτικοί χώροι, ευρύτερα κάποιοι άνθρωποι, αισθάνονται ότι τους συνδέουν κάποια πράγματα σε κοινές πολιτικές και δράσεις, καλό είναι αυτό να γίνει φανερό στον κόσμο για να καταλάβει πού μπορούμε να συναντηθούμε. Η συνεννόηση κορυφής από μόνη της δεν αρκεί. Κοινό ψηφοδέλτιο δεν μπορεί να υπάρξει, υπάρχει το συνταγματικό κώλυμα», καταλήγει.

«Σημαντικό να βρεθεί λύση στον χώρο της κεντροαριστεράς»

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο Βαγγέλης Λιάκος.

«Είναι πολύ σημαντικό το να δοθεί πορεία σε όλο αυτό το οποίο γίνεται και να βρεθεί μια λύση στον χώρο της κεντροαριστεράς, πρωτίστως για το πολιτικό μας σύστημα αλλά και για τη Δημοκρατία είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ένας ισχυρός πόλος και μια σοβαρή αντιπολίτευση. Δυστυχώς, δεν βλέπω να υπάρχει μήνυμα για το πού ακριβώς κατευθύνεται όλο αυτό κόμματι γιατί αυτοσκοπός και των δύο κομμάτων είναι απλά να φύγει ο Μητσοτάκης, δεν υπάρχει μια σαφής ιδεολογική πλατφόρμα η οποία θα βγάλει κάποια αποτελέσματα και από εκεί και πέρα θα φέρει μια πρόταση ενός κυβερνητικού προγράμματος την οποία θα μπορούμε πολιτισμένα και μέσα από τον πολιτικό διάλογο να έχουμε την κατάλληλη σύγκριση έτσι ώστε ο κόσμος να μπορέσει να επιλέξει την επόμενη φορά ποιος θέλει να τον κυβερνήσει. Πιστεύω όλο αυτό σιγά σιγά να μπει σε μια ρότα για το καλό των πολιτών».

«Όταν υπάρχουν σοβαρές προτάσεις δεν έχουμε κάποιον λόγο να μην τις υιοθετήσουμε και να μην τις δεχτούμε. Αντίθετα βλέπουμε λεφτόδεντρα, προτάσεις οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα», λέει.

Για την ακρίβεια σημειώνει:

«Η ακρίβεια επιμένει και όντως ροκανίζει το εισόδημα των πολιτών. Παρόλα αυτά έχουν γίνει πολλές ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση και φαίνεται ότι σιγά σιγά αποδίδουν, με την υποχώρηση του πληθωρισμού. Σε καμία των περιπτώσεων δεν πανηγυρίζουμε για αυτό, έχουμε πάρα πολύ δρόμο ακόμα μέχρι να δούμε τις τιμές στα ράφια να αποκλιμακώνονται, αλλά από την πρώτη στιγμή και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει θέσει το θέμα της ακρίβειας σε τρεις άξονες. Μαγικό ραβδί σε όλο αυτό το κομμάτι δεν υπάρχει».



megatv.com