Με κέρδη έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ στο επίκεντρο είναι οι χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ και το υψηλό εννεαμήνου που κατέγραψαν μετά το άνοιγμα.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν άνοδο, καθώς «η διαδικασία του αποπληθωρισμού, η διαδικασία της μείωσης του πληθωρισμού έχει ξεκινήσει» ξεκαθάρισε ο Πάουελ και διευκρίνισε ότι «υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος, καθώς βρισκόμαστε μόλις στα πρώτα στάδια του αποπληθωρισμού». Ξεκαθάρισε, πάντως, εκ νέου, ότι ο πληθωρισμός παραμένει ακόμη πολύ ψηλά, κάτι που σημαίνει πως οι αυξήσεις των επιτοκίων θα συνεχιστούν. “Η διαδικασία (της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού) δεν θα είναι ομαλή, οπότε θεωρούμε πως θα χρειαστεί να προχωρήσουμε και σε άλλες αυξήσεις των επιτοκίων, όπως το είπαμε άλλωστε, και θα χρειαστεί να κρατήσουμε την περιοριστική πολιτική για ένα μεγάλο διάστημα” τόνισε.

Η γερμανική εταιρία αερίων Linde και η ολλανδική εταιρία χρωμάτων Akzo Nobel ανακοίνωσαν υψηλότερες των αναμενόμενων προβλέψεις για τα κέρδη του 2023. Η Societe Generale ανακοίνωσε μείωση 64% στην κερδοφορία της και η Monte dei Paschi κατέγραψε κέρδη ανώτερα των εκτιμήσεων. Η Neste έκανε γνωστό πως διανέμει σχεδόν υπερδιπλάσιου μερίσματος από το προηούμενο έτος.

Oι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι εύρωστες κεφαλαιακά και διαθέτουν ικανοποιητική ρευστότητα καθώς και αυξημένη κερδοφορία, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα του Εποπτικού Ελέγχου και αξιολόγησης για το 2022, που δημοσιοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ωστόσο η ΕΚΤ εκφράζει την ανησυχία της καθώς τα ευρήματα που έχει στη διάθεσή της ανέδειξαν προβλήματα στην εσωτερική διακυβέρνηση των τραπεζών.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 459.57 μονάδες, με κέρδη σχεδόν 0.3%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 4,209.55, παραμένοντας σχεδόν αμετάβλητος.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις  7,882.25 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.22%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 15,410.15 μονάδες, με άλμα 0.58%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 7,119.83 μονάδες, διολίσθησε 0.18%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 27,176 μονάδες, με άνοδο 0.21%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 9,226.77 μονάδες, αυξανόμενος κατά 0.59%.


sofokleousin.gr