Ένας μεγάλος αριθμός χρηστών του facebook έχουν μολυνθεί με κακόβουλο λογισμικό το οποίο ονομάζεται «Commondatastorage Googleapis» και ένας από τους κύριους στόχους του είναι να στείλει κακόβουλα links μέσω του Facebook.

Το κακόβουλο λογισμικό χρησιμοποιεί την εικόνα του προφίλ σας προσθέτοντας και εικονίδιο «play» για να δώσει την εντύπωση ότι έχετε ανεβάσει κάποιο δικό σας βίντεο. Επιπλέον προσθέτει με ετικέτα τους φίλους σας και όποιος πατήσει στο ψεύτικο βίντεο για να το δει, επιτρέπει στο κακόβουλο λογισμικό να εισβάλει στο σύστημα του και να αρχίζει να στέλνει αντίστοιχες αναρτήσεις από το προφίλ του.

Συνήθως οι χρήστες δεν γνωρίζουν ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερα προβλήματα, αν δεν καθαρίσουν άμεσα το σύστημα τους. Το Commondatastorage Googleapis έχει τη δυνατότητα να εγκαταστήσει άλλα κακόβουλα λογισμικά, όπως adware, malware και trojans.

Στη συγκεκριμένη μορφή του, που εξαπλώνεται αυτές τις ημέρες, θα δείτε την παραπάνω εικόνα. Ο φίλος σας, θα σας έχει προσθέσει με ετικέτα στην ανάρτησή του με τίτλο «Special Video» που θα συνεχίζει με το όνομα του ή το ψευδώνυμο που χρησιμοποιεί. Ακριβώς από κάτω θα δείτε το «CommοnDatastorage Googleapis Com» ή κάτι παραπλήσιο. Μην το ανοίξετε και ειδοποιήστε το φίλο ή το γνωστό σας ότι έχει μολυνθεί.

Τι να κάνετε αν έχετε ήδη μολυνθεί.

  • Αρχικά διαγράψετε από το «Αρχείο Δραστηριοτήτων» όλες τις κακόβουλες αναρτήσεις.
  • Αποσυνδεθείτε από το facebook.
  • Επαναφέρετε τα προγράμματα περιήγησης (Web browsers) στις αρχικές ρυθμίσεις τους.
  • Διαγράψτε όλα τα πρόσθετα που δεν αναγνωρίζετε από τα προγράμματα περιήγησης (Web browsers) που χρησιμοποιείτε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το avast browser cleanup. (Δωρεάν)
  • Ερευνήστε και καθαρίστε το σύστημά σας με το AdwCleaner. (Δωρεάν)
  • Ερευνήστε και καθαρίστε το σύστημά σας με το Malwarebytes. (Δωρεάν για 14 μέρες)
  • Ερευνήστε και καθαρίστε το σύστημά σας με το emsisoft emergency kit (Δωρεάν)
  • Εγκαταστήστε, αν δεν υπάρχει ήδη, antivirus στον υπολογιστή σας. Μια πολύ καλή λύση που προτείνουμε, είναι η δωρεάν έκδοση του BitDefender.
  • Τέλος, αφού έχετε καθαρίσει τον υπολογιστή σας, αλλάξτε κωδικό στο λογαριασμό σας.

Ενημερώστε τους φίλους σας στο facebook για την συγκεκριμένη απειλή.

ellinikahoaxes.grΠηγή