Οι γεμάτες παραλίες το περασμένο σαββατοκύριακο, αλλά και ο μίνι καύσωνας που αναμένεται εντός της εβδομάδας έχουν θέσει σε συναγερμό τους επιστήμονες, οι οποίοι εντός των ημερών θα εκδώσουν νέες οδηγίες για την ασφάλεια των πολιτών από τον νέο κορωνοϊό.

Σε πολύωρη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (10-05-20) η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, συζήτησε φλέγοντα θέματα που αφορούν στον έλεγχο της πανδημίας COVID-19 και την ανάγκη να εκδοθούν γι’ αυτά, νέες οδηγίες.

Η ασφάλεια των κολυμβητών στη θάλασσα, η σωστή χρήση των κλιματιστικών και η επέκταση των τεστ σε ασυμπτωματικούς φορείς μονοπώλησαν τη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων, ενώ ορίστηκαν υποεπιτροπές, οι οποίες θα ασχοληθούν με τα επιμέρους θέματα, ώστε να εκδοθούν νέες οδηγίες εντός της εβδομάδας.

Κορωνοϊος: Επέκταση των μοριακών τεστ σε ασυμπτωματικούς φορείς

Τα επόμενα βήματα της επιστροφής μας στην κανονικότητα εξαρτώνται από πολλές παραμέτρους, αλλά ταυτόχρονα σχετίζονται και με το πόσο καλά ελέγχουμε την διάδοση της νόσου COVID-19 στον πληθυσμό. Στη φάση αυτή, η επέκταση των τεστ σε ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι ασυμπτωματικοί πολίτες, κρίνεται από τους επιστήμονες στρατηγικά επιβεβλημένη.

Μιλώντας στο iatropedia.gr, ο καθηγητής παθολογίας-λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, δηλώνει ότι θα υπάρξει διεύρυνση των τεστ και στον ασυμπτωματικό πληθυσμό:

“Θα υπάρξει διεύρυνση. Είναι αποφασισμένο να επεκταθεί και σε ασυμπτωματικούς. Τώρα ετοιμάζουμε και μια υποεπιτροπή, για το ποιοι ασυμπτωματικοί θα πρέπει να κάνουν τον έλεγχο. Επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα για να αυξήσουμε τις κατηγορίες. Μέχρι την Τετάρτη θα έχουμε τελειώσει. Θα αφορά κατηγορίες πληθυσμού με κριτήριο την πιθανότητα έκθεσης σε κίνδυνο, ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα, ομάδες ανθρώπων με ευαισθησία, ασθενείς στο πλαίσιο προεγχειρητικού ελέγχου κ.α.”.

Από τη μία, η επιδημιολογική στιγμή τώρα είναι η κατάλληλη, ενώ από την άλλη, έχει αυξηθεί και η παραγωγική δυνατότητα της χώρας, καθώς -όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης πρόσφατα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εντάχθηκε και μια μεγάλη προσφορά από τα «Ελληνικά Πετρέλαια». Δυο μηχανήματα με μεγάλη παραγωγική δυνατότητα που τοποθετήθηκαν στο νοσοκομείο «Αττικόν» και στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Ο κ. Κοντοζαμάνης τόνισε χαρακτηριστικά, ότι τα τεστ στον πληθυσμό θα είναι κυρίως μοριακά, ενώ τα λιγότερο -μέχρι στιγμής- αξιόπιστα τεστ αντισωμάτων θα χρησιμοποιηθούν μόνο για επιδημιολογικούς σκοπούς:

“Ανάλογα με τις οδηγίες της Επιτροπής των ειδικών, θα είμαστε σε θέση να διεξάγουμε ακόμα μεγαλύτερο αριθμό τεστ στις ομάδες εκείνες στις οποίες θα απαιτηθεί να κάνουμε τεστ. Στο πλαίσιο της φάσης αυτής που έχουμε εισέλθει, στη δεύτερη φάση, είναι απαραίτητο να έχουμε μία επιδημιολογική επιτήρηση του κορονοϊού. Και προς αυτή την κατεύθυνση, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τεστ αντισωμάτων στον πληθυσμό, προκειμένου να δούμε επιδημιολογικά την πορεία του κορονοϊού”.

Κορωνοϊός: Οδηγίες για τη θάλασσα και τα κλιματιστικά

Σε εξειδίκευση των μέτρων προστασίας των κολυμβητών στη θάλασσα, αλλά και του τρόπου συντήρησης και χρήσης των κλιματιστικών μηχανημάτων, θα προχωρήσει η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Σε ό,τι αφορά τον συνωστισμό στις πλαζ, όσο περισσότερος κόσμος μαζεύεται σε μια παραλία, τόσο περισσότερο αυξάνεται ο κίνδυνος. “Θα έλεγα ει δυνατόν όλοι μας, να προσπαθήσουμε να μην συγχρωτιζόμαστε και να κρατάμε τις αποστάσεις που έχουμε πει μέχρι τώρα, τα δυο μέτρα δηλαδή, ακόμα και στους εξωτερικούς χώρους”, ανέφερε ο λοιμωξιολόγος και διευθυντής Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας, υποπτέραρχος, Δημήτρης Χατζηγεωργίου, κατά την ενημέρωση της Κυριακής (10/05/20).

Από την άλλη, η πιθανότητα κάποια είδη κλιματιστικών να λειτουργούν ως εστίες υπερμετάδοσης -κυρίως οι μεγάλες κλιματιστικές μονάδες σε νοσοκομεία, δομές υγείας και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, καθώς επίσης και σε εμπορικά καταστήματα, χώρους εργασίας κ.α. – καθιστούν επιτακτική την εξειδίκευση των μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr υπάρχουν νοσοκομειακές μονάδες, με ακατάλληλα κλιματιστικά συστήματα για την ασφάλεια των ασθενών. Ο καθηγητής παθολογίας κ. Γώγος υποστηρίζει ότι θα πρέπει εγκαίρως να λάβουν μέτρα οι διοικήσεις των νοσοκομείων και με βάση τις νέες οδηγίες των ειδικών:

“Θα πάρουμε συγκεκριμένες αποφάσεις. Υγειονομικά δεν μπορούν να υπάρχουν αυτά τα κλιματιστικά που δουλεύουν με ανακύκλωση του αέρα, γιατί μπορεί να είναι εστία μόλυνσης. Σ’ αυτή τη φάση η ασφάλεια των ασθενών είναι το βασικότερο απ’ όλα. Θα φροντίσουν οι διοικήσεις των νοσοκομείων να τα ελέγξουν αυτά τα κλιματιστικά. Υπάρχουν διαδικασίες ελέγχου και σε κάθε περίπτωση, που τα κλιματιστικά δεν είναι ασφαλή, θα πρέπει να καταργηθούν προφανώς”.

Το πρώτο κύμα μίνι καύσωνα στα μέσα της εβδομάδας θα φέρει στην επιφάνεια το πρόβλημα των κλιματιστικών. Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο κ. Χατζηγεωργίου, το βασικότερο είναι τα κλιματιστικά να αποφεύγονται όταν αυτό μπορεί να γίνει και να υπάρχει καλός εξαερισμός των χώρων:

“Τα συστήματα κεντρικού κλιματισμού, όταν πρέπει οπωσδήποτε να λειτουργήσουν, θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα ώστε ο αέρας που διοχετεύεται μέσα στο χώρο να είναι κατά το δυνατόν μεγαλύτερη ποσότητα φρέσκος, δηλαδή να προέρχεται από το εξωτερικό περιβάλλον και να μην γίνεται ανακύκλωση”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο γιατρός, και συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να γίνεται τακτική συντήρηση:

“Τα κλιματιστικά πρέπει να καθαρίζονται πολύ πιο τακτικά από μία φορά το χρόνο και θα ληφθούν μέτρα για το τι μέτρα πρέπει να λαμβάνονται από τους ανθρώπους που οι ίδιοι θα ασχοληθούν με τον καθαρισμό, γιατί και εκεί υπάρχει ένας βαθμός επικινδυνότητας”.

Σε ό,τι αφορά τα οικιακά κλιματιστικά και γι’ αυτά υπάρχει σύσταση να μη γίνεται χρήση εάν δεν είναι απολύτως απαραίτητο. Ωστόσο, εάν χρειάζεται να το χρησιμοποιήσουμε καλό είναι η χρήση του να γίνεται έχοντας ένα ανοιχτό παράθυρο, ώστε να ανανεώνεται ο αέρας.

Πάντως, εάν σε κάποιο σπίτι δεν έχει σημειωθεί κρούσμα κορωνοϊού, τότε η χρήση του κλιματιστικού θεωρείται πιο ασφαλής για τον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου COVID-19.



agrinio24.gr