Υπενθυμίζεται πως από την πτώση τραυματίστηκαν 4 άτομα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τελευταίος συντηρητής θεωρείται υπεύθυνος μέχρι στιγμής για την κατάσταση στην οποία ήταν ο ανελκυστήρας κατά την πτώση. Οι αστυνομικοί έχουν ήδη λάβει εντολή από τον εισαγγελέα να αναζητήσουν και να συλλάβουν το συγκεκριμένο άτομο.

Σημειώνεται πως ο ανελκυστήρας είχε ελεγχθεί δύο φορές, στις 2 και 19 Δεκεμβρίου, και μάλιστα είχε λάβει πιστοποίηση μέχρι τον Ιούνιο.

Στο σημείο του ατυχήματος έσπευσε η εταιρεία που έχει αναλάβει τη συντήρηση προκειμένου να διεξαχθεί πραγματογνωμοσύνη, ενώ διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση ώστε να αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει.

«Έχει σφραγιστεί το ασανσέρ μέχρι να ελεγχθεί»

«Στο νοσοκομείο κλήθηκε εκτός από την Πυροσβεστική και η Αστυνομία και από την στιγμή που υπήρξε τραυματισμός κάποιων ανθρώπων ενημερώθηκε ο αρμόδιος εισαγγελέας και διέταξε τον σχηματισμό δικογραφίας για το αδίκημα της σωματικής βλάβης από αμέλεια», λέει στο MEGA η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντίνα Δημογλίδου.

«Αναζητούσαμε μέχρι εχθές, όπου έληξε το αυτόφωρο, τον τελευταίο τεχνικό που υπογράφει τη συντήρηση του ασανσέρ. Αυτός ο άνθρωπος παραμένει κατηγορούμενος σε αυτήν τη δικογραφία, δεν σημαίνει ότι δεν θα αναζητηθεί από την Αστυνομία για να δώσει εξηγήσεις».

Σύμφωνα με την ίδια:

«Έχουν παραδοθεί στην Αστυνομία από τους υπεύθυνους του νοσοκομείου όλα τα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι η διαδικασία γινόταν κανονικά κάθε μήνα όπως προβλέπεται. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να οριστεί και κάποιος τεχνικός για να ελέγξει την κατάσταση στην οποία βρισκόταν το ασανσέρ. (…) Έχει σφραγιστεί το ασανσέρ μέχρι να ελεγχθεί από αρμόδιο τεχνικό».

«Δεν μπορεί να σπάσει ένα συρματόσχοινο ξαφνικά»

Αναφερόμενος στο θέμα, ο Ανδρέας Καραγιαννίδης, πρόεδρος του συνδέσμου συντηρητών εγκαταστατών ανελκυστήρων βορείου Ελλάδας, σημειώνει:

«Η πιστοποίηση και η συντήρηση είναι δύο ξεχωριστά πράγματα. Δεν μπορεί να σπάσει ένα συρματόσχοινο και ξαφνικά να βρεθούν κάποιοι άνθρωποι από τον πρώτο όροφο στο υπόγειο ως δια μαγείας, υπάρχει και άλλη συσκευή που πρέπει να λειτουργήσει όταν σπάνε τα συρματόσχοινα».

«Από ό,τι είδα το πιστοποιητικό που κυκλοφόρησε δημοσίως, υπήρχαν φρένα. Όλα αυτά πρέπει να λειτουργούν άψογα. Δεν νοείται, αν έσπασαν τα συρματόσχοινα, να μην λειτούργησε και η αρπάγη και να βρέθηκαν οι άνθρωποι στο κενό».

Όπως λέει ο ίδιος:

«Η πιστοποίηση γίνεται μία φορά τον χρόνο και η συντήρηση δύο φορές τον μήνα».

Από την πλευρά της η Βούλα Γεωργάκη, πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός», υπογραμμίζει:

«Δεν είχε γίνει ποτέ κάτι αντίστοιχο, σε τέτοιο επίπεδο που να τραυματιστούν συνάδελφοι και περιστατικά των ασθενών μας. Από εκεί και πέρα, μικροφθορές στο ασανσέρ σαφώς υπήρχαν, το ότι δεν κλείνει μια πόρτα, το ότι έσπασε ένα τζαμάκι, το ότι ένας διακόπτης… η καθημερινή φθορά που υπάρχει σε ένα νοσοκομείο όπου διακινούνται τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι ημερησίως εκτός τις ημέρες των εφημεριών».

«Το ασανσέρ αυτό είναι ένα από τα ασανσέρ που χρησιμοποιούνται περισσότερο από όλα γιατί μεταφέρονται και άνθρωποι οι οποίοι είναι από το χειρουργείο του νοσοκομείου. (…) Αν η πραγματογνωμοσύνη δεν φέρει αποτέλεσμα, κανείς δεν μπορεί να πει οτιδήποτε, υπάρχουν εικασίες, δεν θεωρώ ότι υπάρχουν ενδείξεις», συμπληρώνει.



megatv.com